back to top

Počeli s dva radnika, sada izvoze 20 miliona KM godišnje i grade petu proizvodnu halu


Počeli S Dva Radnika, Sada Izvoze 20 Miliona Km Godišnje I Grade Petu Proizvodnu Halu

Imaco Systemtechnik d.o.o. iz Usore je firma sa 174 zaposelna i godišnjim izvozom od 20 miliona KM. No rast prometa i ostvarenje profita nisu jedini prioriteti kompanije. Jednako brine i o tome da kreira ugodan ambijent za rad i uposlenima pruži priliku za razvoj te da kroz saradnju i zajedničke projekte pruži podršku lokalnoj zajednici u kojoj uspješno posluje već 16 godina.

Imaco Systemtechnik d.o.o. iz Usore bavi se proizvodnjom mašina i sklopova za  mašinsku industriju. Firma je počela s radom 2006. godine, s dva radnika u iznajmljenom prostoru a danas se njihovi pogoni prostiru na 10.000 kvadratnih metara. Počeli su kao posrednici u trgovini mašinskim dijelovima a danas iz njihovih hala izlaze gotovi proizvodi koji se prodaju širom Evrope.

– Mi proizvodimo mašine i mašinske sklopove. Sve što radimo, radimo po narudžbi. Pored toga što proizvodimo i montiramo mašine, radimo i pojedinačne dijelove za montažu. Radimo kabliranje, proizvodnju kablovskih setova, eleektroormara, različitih skopova koji služe kao sastavni dio mašina… Radimo glodanje, tokarenje, obradu lima, farbanje, plastifikaciju… Dakle sve one pojedinačne elemente koji nam trebaju da bismo dobili cijeli proizvod kao mašinu ili mašinski sklop – kazala je za BiznisInfo.ba Karolina Pranjić, generalna direktorica kompanije.

Mašine koje proizvode koriste se u različitim industrijama a uglavnom je riječ o mašinama velikim do 4 metra kojima upravlja jedan čvjek. Dio mašina sami konstruiraju po zahtjevima kupaca a za dio dobijaju dokumentaciju po kojoj rade.

Sve što se proizvede u pogonima kompanije odlazi u izvoz a njegova vrijednost prošle godine iznosila je 20 miliona KM.

 Imamo naše stalne kupce, to su naši partneri s kojima radimo od početka i s kojima smo i sami rasli. Na početku smo isporučivali samo pojedinačne dijelove kao što su na primjer kablovski setovi ili dijelovi za mašine a sada sami sve proizvodimo – govori Pranjić navodeći kako se kompanija ovih 16 godina postepeno ali konstantno razvijala.

Postepen rast

Osnovana je 2006. godine kada je počela raditi sa samo dva radnika. Prvo su se bavili prodajom odnosno posredništvom u trgovini a kako su rasli zahtjevi kupaca i partnera tako su rasli i kapaciteti i broj zaposlenih u kompaniji.

Počeli S Dva Radnika, Sada Izvoze 20 Miliona Km Godišnje I Grade Petu Proizvodnu Halu

Imaco  Systemtechnik d.o.o danas posjeduje blizu 10.000 kvadratnih metara prostora a u toku je i izgradnja pete proizvodne hale u kojoj će biti smještena nova mašina koja će uskoro biti isporučena. Kompanija ima 174 radnika s tendencijom rasta, tako da će ovaj broj uskoro biti i veći.

– Tržište traži od nas da rastemo. U  ovoj i prošloj godini dobili smo upita više nego ikada ranije jer je ovo period u kojem je cijela mašinska industrija prodala više mašina neg ikada ranije. Potražnja je nikad veća. S druge strane, kupci iz Evrope okreću se sve više dobavljačima iz ove regije. To se osjetilo jer smo u ovoj godini i mi povećali promet a do kraja godine pa i nakon toga planiramo nova zapošljavanja – kazala nam je Pranjić.

Počeli S Dva Radnika, Sada Izvoze 20 Miliona Km Godišnje I Grade Petu Proizvodnu Halu

Kvalifikovanu radnu snagu teško je naći no to su u kompaniji iz Usore i prestali da traže. Kažu kako danas traže ljude koji su voljni da uče i onda u njih ulažu.

Ulaganje u ljude

– Za ljude koji počinju raditi kod nas bitno je da imaju predznanje tehničkog ili ekonomskog karakters, da imaju volju, da su motivirani da uče i onda uče ovdje s nama. Još uvijek dolazimo do kadra tako što ga i sami ovdje obučavamo – kaže nam Pranjić.

Navodi kako su upravo zaposlenici ti koji nose veliki dio zasluge zašto je Imaco danas tu gdje jeste.

Počeli S Dva Radnika, Sada Izvoze 20 Miliona Km Godišnje I Grade Petu Proizvodnu Halu

– Najviše smo zahvalni cijelom timu koji stoji iza svega. Za nas je svaki radnik bitan i veoma nam je bitno da su svi zadovoljni. Bitno nam je da imamo dobar ambijent jer jako puno vremena svi mi provodimo na radnom mjestu. Mi od radnika očekujemo puno i imamo jako puno povjerenja u njih a sa svoje strane nastojimo im pružiti sve da budu zadovoljni. Vodimo računa o uvjetima u kojima rade, o plati, beneficijama a imamo i proces ocjenjivanja kroz kojiih nastojimo motivirati da što više napreduju. Tim je svakako jedan od preduslova za uspjeh – kazala nam je Pranjić.

Kompanija ima zaposlene iz cijele regije a pojedini dolaze čak i iz Dervente.

Biznis ne poznaje granice

– Naši uposleni dolaze iz cijele regije, od Teslića, preko Doboja, do Tešnja… Imamo i radnike iz Dervente koji su ovdje zbog svog znanja i svoje stručne spreme i to je jedino što je bitno za nas, da imamo uposlenike koji su dobri – pojašnjava Pranjić.

Počeli S Dva Radnika, Sada Izvoze 20 Miliona Km Godišnje I Grade Petu Proizvodnu Halu

Imaco svojim poslovanjem briše opštinske i entitetske granice koje biznis, slaže se i naša sagovornica, ne priznaje.

– Mi svi ovdje zajedno živimo i radimo i podjele kod nas nikad nisu tema. To odakle neko dolazi i kako se zove ovdje nije bitno. Bitno je da smo voljni da radimo, da svoj posao radimo dobro i to je to. To je jedino što zahtijevamo i to je jedino ispravno okruženje. Ekonomija nas sve može spojiti i svima donijeti napredak. Ako želimo boljitak, želimo ga za sve jer nikome ne može biti dobro ako nije dobro onima oko njega – smatra Pranjić.

Podrška lokalnoj zajednici

Zbog toga se Imaco uključuje u različite projekte koji doprinose cijeloj zajednici. Podupire lokalnu zajednicu kao i nevladin sektor i uvijek su otvoreni za saradnju i dobre priče.

– Imaco usko sarađuje s lokalnom zajednicom. Sa Općinom Usora imamo nekoliko zajedničkih projekata. Tako smo na primjer inicirali otvaranje vrtića čiji je općina osnivač a Imaco finansira izgradnju zgrade. To smo pokrenuli jer smo htjeli da imamo sigurno mjesto za djecu uposlenika ali i svih ostalih sugrađana – kaže Pranjić.

Uspjeh ove kompanije najbolji je pokazatelj kako se trud, rad i upornost isplate.

– Osim toga, treba biti istrajan. Ne ide sve uvijek linijom uspona, to je uvijek krivulja koja ide gore – dole i na to moramo biti spremni. Nijedan uspjeh nije došao preko noći, to je nemoguće. I kada se čini da jeste, to nije slučaj. Jako puno znoja je uloženo a rezultat je ono što se vidi tek kasnije. No mi u Bosni i Hercegovini definitivno imamo puno potencijala i možemo raditi sve – poručila je Pranjić.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU