Seminar “Zaštita prava radnika, godišnji odmor…”

Seminar “Zaštita prava radnika, godišnji odmor…”

Seminar: ZAŠTITA PRAVA RADNIKA, GODIŠNJI ODMOR, ANGAŽMANI LICA BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA – pravni i porezni aspekt

Mostar 25. 06 .2018. Hotel „Mostar“
Zenica 26. 06. 2018. Hotel „Zenica“
Sarajevo 27. 06. 2018. Hotel „Hollywood“ – Ilidža
Tuzla 28. 06. 2018. Hotel „Tuzla“

Početak svakog seminara u 09:30.

Kao posljedica nedovoljnog poznavanja, kao i pogrešnih tumačenja zakonskih odredbi, prava radnika često budu povrijeđena, odnosno ugrožena. Shodno tome, veliki broj sudskih sporova je rezultat povrede prava radnika. Stoga, prva tema ovog seminara je zaštita prava radnika, koja ima za cilj upoznati radnike i poslodavce s određenim pravima i obavezama koja proizilaze iz radnog odnosa.

U nastavku ovog seminara bit će riječi o problematici godišnjih odmora. Naime, pravo na godišnji odmor je jedno od osnovnih prava radnika predviđenih Zakonom o radu. Međutim, u praksi se i dalje pojavljuju pogrešna tumačenja i različite dileme u vezi sa ovim institutom, što u konačnici onemogućava pravilnu primjenu ovih zakonskih odredbi, a time i korištenje istog.

Treća tema ovog seminara su angažmani lica bez zasnivanja radnog odnosa, s pravnog i poreznog aspekta. Angažmani u kojima lica ne zasnivaju radni odnos bitno se razlikuju od onih u kojima radnik zaključuje ugovor o radu, odnosno zasniva radni odnos. U ovom dijelu seminara predstavit ćemo osnovne razlike između ovih ugovora, tj. upoznat ćemo se sa pravima i obavezama koje preuzimamo prilikom zaključenja ovakvih ugovora, kao i obavezom prijave, te poreznim tretmanom novčanih isplata koje proizilaze iz ovih ugovora.

Kompletan sadržaj seminara kao i način prijave pročitajte OVDJE.

O autoru

Srodni članci