Samsung India otvara najveću tvornicu za proizvodnju smartfona na svijetu!

Samsung India otvara najveću tvornicu za proizvodnju smartfona na svijetu!

Južnokorejski elektronski div je najavio kako će u Indiji napraviti potpuno novu i najveću tvornicu za pametne telefone na svijetu. Lokacija – Noida.

Naime, na toj lokaciji se već nalazi Samsungov R&D Institute za istraživanje (Noida, Uttar Pradesh), poznat i kao SRI-Noida ili Samsung Noida Lab, utemeljen je još 2007. godine kao Samsung Software Engineering Lab (SEL). Godine 2013. mijenja ime zajedno s lokacijama SRI-Bangalore i SRI-Delhi. U ovim centrima se obavlja razvoj, testiranje i ugrađivanje mobilnog softvera u različite Samsungove pametne telefone.

Ove sedmice Samsung je odlučio upravo na lokaciji Noida izgraditi svoju novu najveću tvornicu za smartfone, a što je podržala i indijska vlada. Trenutno Samsung proizvodi 67 miliona smartfona godišnje, a s novom tvornicom ta brojka će se povećati na 120 miliona. Naime, oko 10% Samsungove proizvodnje dolazi iz Indije, a računa se kako će se ta brojka u naredne tri godine povećati na čak 50%.

Drugim riječima, moguće je da ćete u bliskoj budućnosti kupiti Samsungov smartfon proizveden u Indiji. Ovo nam se čini i logičan korak iz dva razloga – broj prodanih pametnih telefona vodećih brendova se povećao u odnosu na manje poznate brendove o čemu smo pisali, a s druge strane indijska radna snaga je osjetno jeftinija.

O autoru

Srodni članci