Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  IDDEEA BiH i EU Twinning Projekat – Početak dvogodišnjeg partnerstva sa agencijama Italije i Finske

  Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) započela je implementaciju dvogodišnjeg twinning projekta pod nazivom “Unaprijeđenje pružanja usluga građanima Bosne i Hercegovine putem jačanja kapaciteta za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH).” Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa Italijanskim konzorcijem za informacione sisteme (“CSI Piemonte”), Italijanskim tijelom za zaštitu ličnih podataka (“GPDP”), Eutalia Srl, Finskim institutom za javno upravljanje Ltd (HAUS) i ima podršku Italijanske Agencije za zaštitu podataka (GPDP).

  Twinning projekti su inicijative Evropske unije (EU) koje imaju za cilj pružiti podršku zemljama kandidatima ili potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Ovi projekti predstavljaju ključnu podršku za jačanje administrativnih kapaciteta i institucionalnih reformi u zemljama partnerima.

  Kroz ovaj Twinning projekat, stručnjaci iz zemalja članica EU će sarađivati sa kolegama u Bosni i Hercegovini kako bi podržali razvoj strategija, politika i praksi koje odgovaraju standardima EU. Ova saradnja omogućava direktnu razmjenu znanja i iskustava, čime se olakšava usvajanje najboljih praksi i standarda koji su ključni za uspješno prilagođavanje evropskim normama.

  Kroz realizaciju ovog projekta će se, između ostalog, omogućiti: funkcionalnija upotreba eUsluga IDDEEA BiH, unaprijediti procedure za informacioni sistem IDDEEA BiH radi unaprijeđenja sigurnosti, kvaliteta i dostupnosti eUsluga te poboljšati postojeći koncept otvorenih podataka na način da će se unaprijediti procesi i postupci koji povećavaju eUčestvovanje građana i poslovnog sektora. Također, izradit će se preporuke za usklađivanje internih akata IDDEEA BiH u oblastima eUčestvovanja, eUsluga, zaštite podataka, internog audita i digitalnog potpisa sa pravilima EU.

  Ciljevi projekta uključuju unapređenje javne uprave kroz razvoj efikasnih, odgovornih i profesionalnih institucija u skladu sa standardima EU i međunarodnim standardima. Također, projekat će doprinijeti poboljšanju pružanja usluga građanima Bosne i Hercegovine putem jačanja tehničkih kapaciteta IDDEEA-e BiH.

  Učešće državnih institucija u Twinning projektima ima mnoge prednosti. Prvo, pomaže u usklađivanju sa standardima i zahtjevima EU, što je ključno za napredak u procesu pridruživanja EU. Osim toga, ovakvi projekti jačaju kapacitete državnih institucija kroz razmjenu znanja i iskustava sa stručnjacima iz zemalja članica EU. Također, projekti doprinose poboljšanju kvaliteta javnih usluga, vladavine prava, ekonomske konkurencije i transparentnosti.

  Građani će imati koristi od ovog projekta kroz poboljšanje javnih usluga, jačanje vladavine prava, ekonomski razvoj i veću transparentnost i odgovornost u radu javnih institucija. Učešće institucija države u Twinning projektima doprinosi boljem kvalitetu života građana, ekonomskom prosperitetu i većem povjerenju u vlasti.

  Ovaj Twinning projekat predstavlja važan korak ka unapređenju društva i institucija Bosne i Hercegovine, a Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine se ponosi što ima priliku da bude dio ovog značajnog procesa.Iddeea Bih I Eu Twinning Projekat – Početak Dvogodišnjeg Partnerstva Sa Agencijama Italije I Finske

  Objava IDDEEA BiH i EU Twinning Projekat – Početak dvogodišnjeg partnerstva sa agencijama Italije i Finske pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU