back to top

Usvojen institucionalni okvir za razvoj poduzetničkih zona i privlačenje investicija

“Ovim Zakonom ćemo po prvi put urediti institucionalni okvir poduzetničke infrastrukture to jest uspostaviti sve vidove poduzetničke infrastrukture”, izjavio je Mijatović.

Također, primjenom Zakona bit će uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture, kao i sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH.

“Budući da do sada nije postojao ovakav zakon, izrađen je potpuno ovaj novi zakonski propis kojim se stvara pravni temelj koji će omogućiti svim nivoima vlasti u Federaciji BiH sistemski pristup u planiranju razvoja poduzetničke infrastrukture, ali i cjelokupnog poslovnog okruženja u Federaciji BiH. Poduzetničke zone su najzastupljeniji i najznačajniji oblik poduzetničke infrastrukture u Federaciji. Ključne koristi od uspostave poslovnih zona imat će lokalne vlasti kroz brži ekonomski razvoj, efikasniji instrument privlačenja investitora, punjenje općinskog/gradskog budžeta, te sprečavanje devastacije urbanog prostora”, naglasio je resorni ministar.

Stupanjem na snagu Zakona poduzetnici će dobiti “infrastrukturno uređen prostor po povoljnim cijenama i mogućnost bržeg rasta i razvoja”.

Zakonom su precizirane faze uspostavljanja poduzetničkih zona, što će, kako kaže, doprinijeti jedinstvenom pristupu uspostave poduzetničkih zona u praksi, te jasno utvrditi provedbu neophodnih koraka.

“Propisali smo kategorizaciju poduzetničkih zona prema veličini ukupne površine, prema tipu aktivnosti koje se obavljaju unutar zone i prema stupnju aktivacije raspoložive površine poduzetničke zone, ali je jasno regulirana i oblast upravljanja poduzetničkim zonama”, navodi Mijatović.

Dodaje da će zakonom biti uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, a „s ciljem izgradnje javno dostupnog i transparentnog sistema poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, ali i korištenja podrški za poduzetničku infrastrukturu“.

“Sistem podrške za unapređenje poduzetničke infrastrukture koga je, također, regulirao ovaj Zakon, bit će usmjeren na unapređenje poslovnih aktivnosti poduzetničkih zona i poduzetničkih potpornih institucija fokusirajući se na unapređenje uvjeta poduzetničke infrastrukture za privlačenje domaćih i stranih investicija, kreiranje povoljnog poslovnog okruženja za pametnu industriju. Fokus je i na poticanju poduzetništva novih tehnologija i zelenog poduzetništva, jačanju konkurentnosti subjekata poduzetničke infrastrukture, povećanje broja zaposlenih i broja poslovnih subjekata te poticanje internacionalizacije poslovanja”, naveo je Mijatović za Fenu nakon usvajanja Zakona na sjednici Doma naroda.

Ovo zakonsko rješenje usvojio je Predstavnički dom PFBiH 22. aprila.

Objava Usvojen institucionalni okvir za razvoj poduzetničkih zona i privlačenje investicija pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU