Pritom je dolar prema europskoj valuti skliznuo 1,15 posto, pa je cijena eura dosegnula 0,9802 dolara.

No, tečaj dolara ojačao je prema japanskoj valuti, za 1 posto, na 144,75 jena.

Nakon dva tjedna snažnog rasta, vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala. No, na početku tjedna nije izgledalo da će se situacija razvijati u tom smjeru.

Britanska funta pod pritiskom

Naime, dolarov indeks probio se, po prvi put nakon 20 godina, iznad razine od 114 bodova, što je uglavnom bila posljedica slabosti britanske valute.

U ponedjeljak je tečaj funte potonuo na rekordno niskih 1,0327 dolara jer je ekonomski plan nove vlade na tržištu izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.

Naime, nova vlada najavila je smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što bi financirala najvećim zaduženjem od 1972. godine.

No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Naime, tjedan dana prije britanska središnja banka povećala je kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji.

Ipak, u drugoj polovici tjedna funta se oporavila, zahvaljujući intervencijama središnje banke na tržištu obveznica kako bi stabilizirala prinose i porukama da će učiniti što treba kako bi stabilizirala tečaj.

Zahvaljujući tome, tečaj funte vratio se do kraja tjedna iznad razine od 1,11 dolara.

Euro ojačao, inflacija u eurozoni rekordna

Slično se razvijala i situacija s eurom. Ponajviše zbog turbulencija britanske valute, cijena eura potonula je početkom tjedna na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina.

No, kasnije je euro nadoknadio sve gubitke i na tjednoj razini ojačao prema američkoj valuti.

Uspon eura zahvaljuje se očekivanjima da će Europska središnja banka (ECB) na sjednici u listopadu ponovno povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer inflacija u eurozoni ne popušta.

Prvo je na to ukazao podatak da je u Njemačkoj u rujnu inflacija skočila na 10,9 posto, najvišu razinu od 1996. godine i znatno više nego što se očekivalo.

Potom je u petak objavljeno da je inflacija u eurozoni u rujnu dosegnula 10 posto, novu rekordnu razinu od kada taj blok postoji.

No, osim ECB-a, i Fed će vjerojatno nastaviti agresivno povećanje kamatnih stopa, pa ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati idućih tjedana.

Dolar u ovoj godini ojačao 17 posto

U trećem tromjesečju euro je prema dolaru oslabio 6,5 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od kraja 2016. godine.

U odnosu na japansku valutu, dolar je u trećem tromjesečju ojačao 6,7 posto, a prema britanskoj funti 8,3 posto.

Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 17 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970.-ih godina.