Rastu površine zasađene orahom: odlična zarada za strpljive

Rastu površine zasađene orahom: odlična zarada za strpljive

Proizvodnja oraha na području Unsko-sanskog kantona u posljednjih nekoliko godina dobija na zamahu i sve je više poljoprivrednika koji se odlučuju na uzgoj ove kulture, kažu u Poljoprivrednom zavodu USK.

Ističu kako je ovo područje idealno za sadnju oraha, a za poljoprivrednike koji se odluče za ovu vrstu proizvodnje planirani su poticaji i edukativna podrška.

S tim ciljem u proteklom periodu u gradovima i općinama ovog kantona održan je niz edukativnih predavanja na ovu temu, te su poljoprivrednicima predočeni osnovi pomenute proizvodnje.

Prema riječima Edhama Hodžića, direktora Poljoprivrednog zavoda USK, uzgoj ove kulture može biti unosan i perspektivan, s obzirom na to da su plodovi oraha izuzetno traženi u konditorskoj proizvodnji, a otkupna cijena njihovih jezgri dostiže 15 i više maraka po kilogramu.

“Svim poljoprivrednim proizvođačima bih preporučio da se dobro upoznaju sa svim faktorima ove proizvodnje, pa tek onda da se upuste u nju. Sve u svemu, uzgoj oraha može biti vrlo perspektivan”, kazao je Hodžić.

Jedan od onih koji su se odlučili na uzgoj oraha je Hilmija Mašić iz sela Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, koji je na svome imanju, na površini od tri hektara, ove godine zasadio 200 mladica oraha.

“Dugoročno, radi se o veoma isplativoj investiciji s obzirom na cijenu plodova oraha na tržištu. To je vrlo zahvalna voćka, koja ne traži mnogo ulaganja i brige”, istakao je Mašić.

Inače, riječ je o penzioneru koji je penziju zaradio u Sloveniji, a jedan dio životnog kapitala odlučan je uložiti u voćarstvo.

“Zanimao sam se koje bi to voće moglo biti perspektivno za ovo područje i odlučio se za sadnju oraha. U prvih nekoliko godina ne računam na zaradu, ali za pet-šest godina očekujem da se investicija počne otplaćivati”, kaže Mašić.

Dodaje da je, za razliku od drugih kultura, prednost uzgoja oraha to što nema dodatnih ulaganja, pa ako se neke godine i dogodi da nema uroda, tada nema ni gubitaka, za razliku od uzgoja jabuka, krušaka, kukuruza, pšenice i ostalih kultura, gdje se moraju uložiti znatna sredstva.

Inače, na području Sanskog Mosta, nadomak sela Poljak, protekle godine podignuta je najveća plantaža oraha na području USK, a možda i šire, na površini većoj od pet stotina dunuma zemljišta. Investitor ovog projekta je poduzetnik Adnan Karabaš, koji već dugi niz godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, a kapital zarađen tamo odlučio je uložiti u poljoprivrednu proizvodnju.

Kako nas je upoznao agronom Emsud Kadirić, koji vodi ovaj projekat, početna ulaganja iznosila su oko pedeset hiljada maraka, što je podrazumijevalo čišćenje i pripremu zemljišta, te sadnju mladih stabala ovog jezgričastog voća, koja su nabavljena u susjednoj Hrvatskoj.

“U prvoj fazi zasadili smo četiri sorte oraha, a stabla će puni urod dati za nekih sedam do osam godina”, rekao je Kadirić, koji je, također, istakao da se radi o veoma isplativoj investiciji zbog visokih prodajnih cijena plodova oraha.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci