Proba kompanije: Uveli samo četiri radna dana u sedmici

Proba kompanije: Uveli samo četiri radna dana u sedmici

Novozelandska kompanija Perpetual Guardian svojim zaposlenicima je omogućila da za potrebe stručne studije nekoliko mjeseci rade četiri dana u sedmici za istu plaću, javlja The Guardian. Tu mjeru uprava kompanije je prvenstveno željela implementirati kako bi svojim zaposlenicima olakšala uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Univerzitetski stručnjaci iz područja upravljanja ljudskim resursima bili su uključeni u taj eksperiment kako bi definirali na koji način takva mjera utječe na radnu produktivnost. Prema završnim rezultatima, produktivnost zaposlenika je porasla za 5 posto na samome početku, dok se u istom periodu nivo stresa na radnom mjestu smanjio za 7 posto.

Osnivač kompanije Andrew Barnes mjeru je odlučio implementirati prvenstveno kako bi svojim zaposlenicima omogućio da više vremena provode sa svojom djecom zato što je vjerovao da će upravo tako potaknuti njihovu radnu produktivnost.

“Uistinu vjerujem da se roditelji koji provode više vremena sa svojom djecom mogu više posvetiti svojim poslovnim zadacima, zato što se manje brinu i ne osjećaju grižnju savjesti“, rekao je Barnes, naglasivši da se nada da će i drugi poslodavci, potaknuti pozitivnim zaključcima studije, svojim zaposlenicima omogućiti isto.

Nakon dvomjesečnog sprovođenja eksperimenta, rezultati su dokazali da se 78 posto ispitanika svoju produktivnost povećalo za 24 posto.

Jarrod Haar, stručnjak za upravljanje ljudskim resursima na Tehnološkom univerzitetu u Aucklandu, složio se sa zaključkom istraživanja, naglasivši da ravnoteža između privatnog i poslovnog života izuzetno pozitivno djeluje na sve sektore produktivnosti na radnom mjestu.

“Odmorniji i bezbrižniji zaposlenici značajno su efikasniji tokom radnog dana, od čega na kraju najviše profitiraju poslodavci”, rekao je Haar.

Novozelandski ministar rada Iain lees-Galloway je pohvalio rezultate studije, obećavši da će ih predstaviti drugim poslodavcima kako bi ih ohrabrio da i oni implementiraju takav način poslovanja.

radiosarajevo.ba

O autoru

Srodni članci