back to top

Bh. kompanije predstavile potencijale na sajmu dobavljača Volkswagena u Njemačkoj

Na 11. međunarodnom sajmu dobavljača kompanije Volkswagen (IZB2022) koji je održan u Wolfsburgu, u Saveznoj Republici Njemačkoj, izložbeni prostor Privredne komore FBiH zabilježio je brojna interesovanja i posjete, gdje je jedna od najznačajnijih bila posjeta predstavnika WOB AG i Volkswagen AG, tokom koje su izlagači iz Bosne i Hercegovine imali direktnu priliku predstaviti svoje proizvode i usluge.

Privredna komora FBiH učestvovala je sa još četiri kompanije iz metalskog sektora sa specijalizacijom u automobilskoj industriji CORE d.o.o. Sarajevo, GS-TM Travnik, TMD Group d.o.o. Gradačac i WAGNER Automotiv Gradačac.

Predstavnici kompanija iz BiH pored izlagačkog dijela programa, imali su priliku vidjeti i brojna dostignuća, inovacije, ali i fokus budućeg razvoja automobilske industrije koji je usmjeren na elektrifikaciju, pametne usluge, održivost, proizvodnju i industriju 4.0, cyber-sigurnost te održivost lanca dobavljača.

Učešće bh. kompanija na sajmu IZB2022 od 11. do 13. oktobra obilježili su i brojni direktni susreti sa potencijalnim kupcima, dobavljačima, ali i konkurentima sa kojima su razgovarali o inovativnim rješenjima, te načinima unapređenja postojeće proizvodnje, njene optimizacije i smanjenja troškova.

Na poziv organizatora sajma IZB2022, predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić i Armin Hodžić, koordinator projekta razvoja automobilske industrije FBiH, prisustvovali su posebno pripremljenoj prezentaciji sektora nabave Volkswagena gdje su predstavljeni planovi rada i zahtjevi koji će biti postavljeni pred postojeće i buduće dobavljače. Predstavnici VW, kako je rečno, odlučni su u namjeri da svojim dobavljačima pruže svesrdnu podršku kako bi obje strane bile dugoročno zadovoljne. Posebna pažnja u narednom periodu će biti posvećena lancima dobavljača, digitalizacije, kao i zaštiti podataka.

Većinsko opredjeljenje izlagača, kao navode iz PKFBiH, jeste održiva budućnost i smanjene emisije CO2 u proizvodnim procesima, što je ujedno jedan od novih zadataka i izazova kompanijama u Bosni i Hercegovini.

Učešće PKFBiH i bh. kompanija na sajmu IZB2022 podržano je kroz projekt „HelpDesk – Business Information Hub“, koji se realizuje u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta, zajednički sufinansiranog od Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

(fena)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU