back to top

Svjetska tržišta: Cijene nekrenina padaju

U svijetu je taj trend već počeo, neki od najsvježijih primjera su Amerika i pojedine jake evropske ekonomije poput Njemačke.

Obrt u SAD

Mogli bismo reći da optimizam o konačnom smirivanju cijena stanova i kuća dolazi upravo iz Amerike. Naime, za to je u velikoj mjeri zaslužna Dženet Jelen, američka ministarka finansija, koja je nedvosmisleno najavila da će cijene nekretnina padatii u narednih 6 mjeseci.

“Cijene nekretnina za iznajmljivanje pašće u narednih šest mjeseci, što bi takođe doprinijelo generalnom poboljšanju situacija, kazala je američka ministarka finansija”, istakla je Jelen. Dodala je da će tome doprineti napredak u obuzdavanju inflacije.

Najveći pad cijena u Švedskoj

Iako manje od njemačkog, švedsko tržište nekretnina je procentualno doživelo najveće survavanje cijena od početka 2023. godine. U pitanju je brojka od 12 odsto za kuće, a bojazan agenata je da će ona preći i 20 odsto.

Ni Francuska nije pošteđena, te je u ovoj evropskoj državi zabilježen pad cijena od 3 odsto i to u polovini najvećih gradova.

Efekti Bregzita se još uvjek nisu slegli u Velikoj Britaniji, a oni se svakako osjećaju i na tržištu nekretnina ove ostrvske monarhije. Kirije jesu porasle, ali prosečna cena kuće spustila se za 2,3 odsto tokom februara, što je najbrža stopa u posljednjih 14 godina.

Hlađenje na njemačkom tržištu nekretnina

Država sa jednom od najjačih ekonomija u svijetu, Njemačka, takođe se suočila sa enormnim rastom cijena nekretnina, iako je imala dosta stabilno tržište. Međutim, prema posljednjim podacima, došlo je do pada cijena za 3,6 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

Ovo je prvi pad cijena stambenih nekretnina iz istog kvartala prethodne godine koji je zabilježen od 4. kvartala 2010. godine (0,5 odsto manje u odnosu na 4. kvartal 2009. godine), prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

U odnosu na prethodni, treći, kvartal 2022. godine, pad cena nekretnina je još snažniji i iznosi okruglo 5 odsto.

Ipak, bez obzira na ovakav nedavni pad, gledajući godišnji prosjek, cijene stambene imovine, tokom cijele 2022. godina bile su veće za 5,3 odsto u odnosu na 2021.

Kako najnovija statistika bilježi, još veći pad nabavnih cena stanova, porodičnih i dvoporodičnih kuća nego u 4. kvartalu 2022. godine posljednji put je zabeležen u 1. kvartalu 2007. godine (3,8 odsto manje u odnosu na 1. kvartal 2006. godine).

Dominantno načelo na “real estate” tržištu jeste potražnja. Pad nabavnih cijena je stoga vjerovatno posljedica niže tražnje, koja je rezultat viših troškova finansiranja i kontinuirane visoke stope inflacije.

Od početka 2023. pojeftinile su više porodične kuće nego stanovi, kako u ruralnim, tako i u gradskim područijima. U Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu kuće za jednu ili dvije porodice su pojeftinile u prosjeku 2,9 odsto, a stanovi 1,6 odsto.

Objava Svjetska tržišta: Cijene nekrenina padaju pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU