Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Svjetska tržišta: Cijene nekrenina padaju

  U svijetu je taj trend već počeo, neki od najsvježijih primjera su Amerika i pojedine jake evropske ekonomije poput Njemačke.

  Obrt u SAD

  Mogli bismo reći da optimizam o konačnom smirivanju cijena stanova i kuća dolazi upravo iz Amerike. Naime, za to je u velikoj mjeri zaslužna Dženet Jelen, američka ministarka finansija, koja je nedvosmisleno najavila da će cijene nekretnina padatii u narednih 6 mjeseci.

  “Cijene nekretnina za iznajmljivanje pašće u narednih šest mjeseci, što bi takođe doprinijelo generalnom poboljšanju situacija, kazala je američka ministarka finansija”, istakla je Jelen. Dodala je da će tome doprineti napredak u obuzdavanju inflacije.

  Najveći pad cijena u Švedskoj

  Iako manje od njemačkog, švedsko tržište nekretnina je procentualno doživelo najveće survavanje cijena od početka 2023. godine. U pitanju je brojka od 12 odsto za kuće, a bojazan agenata je da će ona preći i 20 odsto.

  Ni Francuska nije pošteđena, te je u ovoj evropskoj državi zabilježen pad cijena od 3 odsto i to u polovini najvećih gradova.

  Efekti Bregzita se još uvjek nisu slegli u Velikoj Britaniji, a oni se svakako osjećaju i na tržištu nekretnina ove ostrvske monarhije. Kirije jesu porasle, ali prosečna cena kuće spustila se za 2,3 odsto tokom februara, što je najbrža stopa u posljednjih 14 godina.

  Hlađenje na njemačkom tržištu nekretnina

  Država sa jednom od najjačih ekonomija u svijetu, Njemačka, takođe se suočila sa enormnim rastom cijena nekretnina, iako je imala dosta stabilno tržište. Međutim, prema posljednjim podacima, došlo je do pada cijena za 3,6 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

  Ovo je prvi pad cijena stambenih nekretnina iz istog kvartala prethodne godine koji je zabilježen od 4. kvartala 2010. godine (0,5 odsto manje u odnosu na 4. kvartal 2009. godine), prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

  U odnosu na prethodni, treći, kvartal 2022. godine, pad cena nekretnina je još snažniji i iznosi okruglo 5 odsto.

  Ipak, bez obzira na ovakav nedavni pad, gledajući godišnji prosjek, cijene stambene imovine, tokom cijele 2022. godina bile su veće za 5,3 odsto u odnosu na 2021.

  Kako najnovija statistika bilježi, još veći pad nabavnih cena stanova, porodičnih i dvoporodičnih kuća nego u 4. kvartalu 2022. godine posljednji put je zabeležen u 1. kvartalu 2007. godine (3,8 odsto manje u odnosu na 1. kvartal 2006. godine).

  Dominantno načelo na “real estate” tržištu jeste potražnja. Pad nabavnih cijena je stoga vjerovatno posljedica niže tražnje, koja je rezultat viših troškova finansiranja i kontinuirane visoke stope inflacije.

  Od početka 2023. pojeftinile su više porodične kuće nego stanovi, kako u ruralnim, tako i u gradskim područijima. U Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu kuće za jednu ili dvije porodice su pojeftinile u prosjeku 2,9 odsto, a stanovi 1,6 odsto.

  Objava Svjetska tržišta: Cijene nekrenina padaju pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU