Ideja stara više od 70 godina: Objavljen poziv za izradu studije sa idejnim rješenjem za novu prugu Vareš – Banovići


Ideja Stara Više Od 70 Godina: Objavljen Poziv Za Izradu Studije Sa Idejnim Rješenjem Za Novu Prugu Vareš – Banovići

JP Željeznice Federacije BiH objavilo je poziv za nabavka usluga izrade studije sa idejnim rješenjem za novu prugu Vareš – Banovići sa usklađivanjem na postojeće pruge Podlugovi – Vareš i Banovići – Živinice, piše Akta.ba.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a je 600 hiljada KM. Trajanje ugovora ili rok izvršenja je do konačne realizacije a najdalje jednu godinu dana.

Ideja za projekat pruge Vareš-Banovići stara je više od 70 godina. Prema nedavno utvrđenoj Transportnoj strategiji FBiH za period do 2030. godine, potrebno je u kratkoročnom periodu izraditi odgovarajuću studijsku dokumentaciju koja bi valorizirala ovu ideju na konkretan način.

Realizacijom projekta pruge Vareš-Banovići, kako navode u tenderskoj dokumentaciji, izvršilo bi se direktno povezivanje oblasti u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine sa dokazanim i značajnim rudnim bogatstvima u koridoru grube dužine 50 kilometara između ekonomski tri najjača kantona u FBiH: Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona.

Pored toga, realizacija ovog projekta bi predstavljala značajno skraćenje prijevoznog puta željeznicom između pruge u Koridoru Vc na dijelu: Podlugovi-Šarajevo-Čapljina-Ploče/HR) i pruge Brčko-Banovići, sa vezom na prugu Doboj-Tuzla-Zvornik-Srbija. a koje se već nalaze u regionalnoj ,,SEETO”/”TEN-T” mreži pruga.

Također, realizacija ovog projekta bi značajno doprinjela širim društvenim koristima putem ušteda u emisijama stakleničkih gasova, ušteda u udesima, ušteda u vremenu putovanja i ušteda u eksploatacionim troškovima, posebno sa stanovišta mogućeg preusmjeravanja dijela cestovnog transporta na željeznički transport.

U skladu sa prethodno navedenim, glavni ciljevi ovog projekta su, poboljšanje eksploatacijskih sposobnosti željezničke mreže u BiH putem smanjenja vremena putovanja za terete i putnike, smanjenja eksploatacionih troškova, smanjenja rizika od udesa, itd., kompletiranje slabo uvezane mreže željezničkih pruga u BiH i regionu, poboljšanje pristupačnosti određenih područja koja posjeduju značajni ekonomski potencijal za širi razvoj i doprinos smanjenju emisija stakleničkih gasova.

Osnovna namjena dokumentacije za ovu fazu projekta pruge Vareš-Banovići sa usklađenjem na postojeće pruge Podlugovi – Vareš i Banovići – Živinice je utvrđivanje društveno-ekonomski opravdanog rješenja na osnovu idejnih rješenja projekta.

U obrascu za cijenu ponude za navedene usluge ugovorni organ je predvidio da svaki ponuđač prema vlastitim mogućnostima ponudi rok za izvršenje usluga koji se vrijednuje kao kriteriji za dodjelu ugovora. Ponuđači trebaju uz ponudu dostaviti dokaz o registraciji u relevantnom profesionalnom ili drugim relevantnim registrima u zemlji u kojoj su registrovani ili dostaviti posebnu izjavu ili referencu nadležnog organa kojom se dokazuje njihovo pravo da se profesionalno bave odeđenom djelatnošću.

Da bi učestvovali u postupku javne nabavke ponuđači trebaju uz ponudu dostaviti u originalu bezuslovnu bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude (u daljem tekstu: garancija za ponudu). Iznos tražene garancije za ponudu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Član 61. mora biti u visini od 1,5 % procijenjene vrijednosti predmetnog Ugovora. Ukupna vrijednost garancije se posmatra bez PDV-a i ista mora da važi u čitavom periodu opcije ponude. Ponuđač je dužan dostaviti bezuslovnu bankarsku garanciju za dobro izvršenje ugovora. Iznos garancije za izvršenje ugovora je 10% od vrijednosti ugovora bez PDV-a. Rok za prijem zahtjeva za učešće je 24.07.2023..


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU