Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Vlasnik Nove TV, N1 i Telemach-a duguje 4.100.000 eura


  Vlasnik Nove Tv, N1 I Telemach-A Duguje 4.100.000 Eura

  Opovrgavajući medijska nagađanja da će zbog dugova koji joj dolaze na naplatu prodati telekomunikacijskog operatera ‘Telemach‘, ‘United Grupa‘ danas je otkrila kako će ići na prenamjenu dijela imovine ‘Telemacha‘ kako bi povećala prihode Grupe, piše Jutarnji list.

  Riječ je o tzv.monetizaciji telekomunikacijskih tornjeva koju je kao rješenje nailazećih financijskih izazova ‘United Grupi‘ krajem prošlog tjedna predložila agencija ‘Moody‘s‘ snizivši kreditni rejting ključnoj tvrtki u sastavu Grupe, ‘Adriji Midco BV‘, iz stabilnog u negativni.

  – U skladu s trenutnom praksom na tržištu, planiramo monetizirati našu infrastrukturu mobilnih baznih stanica u nekima od zemalja u kojima United Grupa posluje, uključujući i Hrvatsku. Riječ je o tipičnoj ‘sale and lease‘ back transakciji (povratni lizing) u kojoj bi United Grupa prodavala bazne stanice, a Telemach Hrvatska ih uzimala natrag u zakup na temelju unaprijed ugovornih dugoročnih uvjeta – izvijestili su iz United Grupe za Jutarnji list.
  ‘Telemach‘, treći po veličini operater

  Kako bismo omogućili ovu transakciju, dodaju, izdvojili smo imovinu vezanu za mobilne bazne stanice i angažirali investicijsku banku Goldman Sachs koja će savjetovati o daljnjem procesu prodaje.

  – Neto novčane prihode od predstojećih monetizacija planiramo usmjeriti na otplatu obveza s dospijećem 2024. i 2025.. – ističu u ‘United Grupi‘, vodećem telekomunikacijskom operateru u jugoistočnoj Europi čiji je ‘dragulj u kruni‘ ‘Telemach‘, treći po veličini operater na hrvatskom tržištu koji posluje i u Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

  Objavom monetizacije baznih stanica ‘United Grupa‘ praktički je primijenila preporuke ‘Moody‘sa‘ koji je, među ostalim, procijenio da Grupa s sadašnjim financijskim pokazateljima neće moći iz redovitog poslovanja isplatiti dug od 525 milijuna eura koji joj dolazi na naplatu iduće godine, kao i dug od 535 milijuna eura koji joj dolazi na naplatu 2024., a da joj takve transakcije ne ugroze normalno poslovanje. Agencija je kao uzroke smanjenje kreditnog rejtina ‘Adrija Midco‘ označila oslabljenu likvidnost unatrag 12 mjeseci, troškove preuzimanja tvrtke Bulsatcom EODD u Bugarskoj i pozajmice vlasniku kompanije.

  Medijska nagađanja da bi ‘United Grupa‘ mogla prodati neke od telekomunikacijskih biznisa ‘Telemacha‘ pojavile su se nakon izvješća ‘Moody‘sa‘ koje se pak nadovezalo na vijest da je Grupa za savjetnika angažirala banku ‘Goldman Sachs‘. Dok ‘Moody‘s‘ procjenjuje da bi monetizacija mogla biti dovršena do kraja prve polovice ove godine, iz ‘United Grupe‘ nisu precizirali kada će dovršiti najavljenu poslovnu operaciju.

  Prema kreditnom izvješću ‘Moody‘sa‘, godišnji prihod ‘United Grupe‘ u 2021. bio je oko 2,5 milijarde eura te je davala usluge oko 15,5 milijuna aktivnih korisnika. Od 2019., napominje agencija, većinski vlasnik Grupe je investicijska kompanija ‘BC Partners‘ s sjedištem u Londonu s 56 posto vlasništva, dok je 42 posto u vlasništvu menadžmenta Grupe.

  Najpoznatiji vlasnik i menadžer ‘United Grupe‘ je Dragan Šolak, koji je 2000. pokrenuo biznis s kabelskom televizijom u rodnoj Srbiji da bi s godinama izrastao u jednog od najvećih europskih poduzetnika u telekomunikacijskom, sportskom (bio je vlasnik engleskog nogometnog premierligaša Southamptona) i televizijskom biznisu.

  Posvećeni hrvatskom tržištu

  Na hrvatskom tržištu ‘United Grupa‘ prisutna je, osim kroz ‘Telemach‘, i kroz vlasništvo nad televizijskim kućama ‘Sportklub‘, ‘Nova TV‘ i ‘N1‘.

  – Nakon akvizicija u mobilnom i fiksnom telekomunikacijskom tržištu u Hrvatskoj, uspješno provodimo sve strateške inicijative koje smo prethodno definirali za Telemach Hrvatska, uključujući uspješnu integraciju Optima Telekoma te Total TV. Telemach Hrvatska nastavlja s ulaganjima u optiku i mobilnu mrežu držeći se plana da kroz petogodišnje razdoblje uloži 1,7 milijardi kuna u mrežnu infrastrukturu. United Grupa ne planira prodati Telemach Hrvatska. Štaviše, snažno smo posvećeni hrvatskom tržištu kao jednom od ključnih tržišta United Grupe – poručili su iz ove kompanije.

  Kada je u pitanju financijska situacija ‘United Grupe‘, ‘Moody‘s‘ napominje kako tvrtkama u sastavu Grupe na naplatu krajem 2025. dolaze tzv. PIK obveznice od 545 miliona eura. Bloomberg, analizirajući ‘United Grupu‘, procjenjuje da je dug te kompanije na kraju prošle godine iznosio 4,1 milijardu eura.

  crnahronika/press


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU