Nezavisna Katalonija može izazvati krizu u eurozoni

Nezavisna Katalonija može izazvati krizu u eurozoni

Španija očajnički pokušava da zaustavi put Katalonije ka nezavisnosti, koji prijeti da izbaci van kolosjeka njenu privredu i da Europu gurne u haos, komentariše CNN, analizirajući moguće ekonomske posljedice proglašenja nezavisnosti te španske regije.

“Investitori postaju svjesni rizika: glavni indeks španskog tržišta dionica je pao u srijedu čak za 2,7 posto; dionice španskih banaka sa sjedištem u glavnom gradu Katalonije Barseloni trgovale su se u padu za čak 7,0 procenata, a oslabile su i španske državne obveznice”, navodi CNN.

Dok političari iz Madrida i Barselone međusobno razmjenjuju oštre poruke, preduzeća i investitori su uhvaćeni “ni na nebu, ni na zemlji”.

Katalonija je ekonomski najproduktivniji region u Španiji, koji je dom 7.100 stranih kompanija, uključujući Volksvagen, Nissan i Cisko. Mnogi stručnjaci upozoravaju na opasnosti proglašenja nezavisnosti Katalonije, nakon referenduma održanog prošle sedmice.

“Katalonija ne bi imala sredstva, uključujući fiskalna sredstva, da ostvari punu nezavisnost”, smatra Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberg banke, dodajući da će “u nekom trenutku, Barselona i Madrid morati da razgovaraju”.

Potencijalni dogovor između njih bi mogao da podrazumijeva veću autonomiju Katalonije kojoj bi bila data veća kontrola nad sopstvenim finansijama. Ali, čak i da bude tako, neizvjesnost i javni nemiri u predstojećim danima (ili mjesecima) mogli bi da nanesu priličnu štetu lokalnim kompanijama i ekonomiji, ocjenjuje CNN.

Stiven Braun, ekonomista iz Kepital Ekonomiksa, kaže da može doći i do odlaganja investicija, jer rukovodioci korporacija razmatraju implikacije nezavisnosti Katalonije. Šmiding, s druge strane, upozorava da bi period konfuzije mogao da uspori i ekonomski rast Španije sa sadašnjeg nivoa od 3,2 posto na oko 2,5 procenata. Eksperti smatraju da bi najopasniji scenario za preduzeća predstavljalo jednostrano otcjepljenje te regije.

Preduzeća u Kataloniji bi se suočila sa situacijom da posluju u novoj nezavisnoj državi koja nema formalne trgovinske sporazume, što je situacija koja je još ozbiljnija od Brexita, ističe Karsten Hese, europski ekonomista u Berenberg banci. Katalonija čini skoro petinu španske privrede i predvodi u odnosu na sve druge regije sa udjelom od 25 procenata u izvozu zemlje.

“To bi pogodilo špansku ekonomiju prilično u vrijeme kada se zemlja oporavlja od (ekonomske) krize”, smatra Megan Grin, glavna ekonomistkinja fonda “Manulife Ašet Management”.

Prema ovom scenariju, investitori bi mogli da prestanu da kupuju katalonski i španski dug, a troškovi finansiranja države bi skočili. Španija bi mogla da uđe u recesiju, a ti rizici bi mogli da se prošire po čitavoj Europi, rekla je Grin.

“To bi moglo da izazove povratak krize u eurozoni u najgorem slučaju”, zaključila je ona, a objavio CNN.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci