Dolar pod pritiskom u odnosu na druge vodeće valute

Dolar pod pritiskom u odnosu na druge vodeće valute

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima bio pod pritiskom u odnosu na druge vodeće valute, ponajprije one skandinavskih zemalja, jer su se neki ulagači odlučili na dobitonosne prodaje nakon snažnog uspona američke valute u proteklim sedmicama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je ipak više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 95,36 bodova, nakon što je u prošloj sedmici ojačao za 0,23 posto, najviše u posljednje tri sedmice.

Pod većim pritiscima dolar je bio u odnosu na skandinavske valute. Prema švedskoj kruni je oslabio za 0,1 posto, a prema norveškoj za 0,6 posto. Švedska kruna je ojačala jutros nakon rezultata nedjeljnih izbora u Švedskoj što svjedoči o rastu podrške tamošnjoj krajnjoj desnici premda je ona bila manja nego što su bile predviđale neke ankete.

Norveška kruna je ojačala nakon objave podatka o inflaciji u augustu, koji su potaknuli očekivanja da će norveška centralna banka iduće sedmice podići kamatne stope.

Prema euru norveška kruna je ojačala za 0,8 posto i na putu je najvećeg dnevnog dobitka u protekla više od četiri mjeseca. Švedska kruna je prema euru ojačala za oko 0,6 posto.

I euro i funta su bili u plusu u odnosu na američku valutu. Eurom se trgovalo po 1,1577 dolara, što znači da je ojačao za 0,24 posto u poređenju sa zatvaranjem u petak. Funta je ojačala za 0,14 posto, na 1,2939 dolara.

Američko-kineski trgovinski sukob je ostao u središtu pažnje trgovaca na valutnim tržištima. Dodatno se situacija intenzivirala nakon što je u petak američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da bi američkim carinama mogao biti zahvaćen gotovo sav uvoz kineske robe.

Podršku dolaru su pružili najnoviji podaci s američkog tržišta rada koji svjedoče o intenziviranom zapošljavanju u prošlom mjesecu. Američki poslodavaci su otvorili 201 hiljadu novih radnih mjesta, a plaće su u prosjeku po satu na godišnjem nivou porasle najviše u više od devet godina, pokazali su u petak najnoviji podaci američkog ministarstva trgovine.

Podaci su podržali izglede za brže povećanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Na tržištima ipak prevladava oprez zbog mogućeg novog kruga carinjenja uvoza iz Kine.

“Bilo kakve naznake negativnog utjecaja američkih protekcionističkih mjera na matičnu ekonomiju raspirit će u punoj mjeri zazor prema riziku. To će u najmanju ruku dovesti do slabljenja dolara prema jenu”, mišljenja je Masafumi Yamamoto, glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.

Upozorio je ujedno da tržišta još nisu u potpunosti uračunala utjecaj američkih carina na praktički sav uvoz iz Kine.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci