Najbolje banke u BiH 2023.

Najbolje banke u BiH i kako odabrati banku s kojom ćete raditi. Poslovni svijet vam olakšava dileme donoseći objektivne i korisne informacije.

U nekom dobu svog života ćeš trebati banku. Ukoliko imaš potrebu za promjenom banke iz nekog razloga, prilikom odabira nove banke u obzir trebaš uzeti puno faktora.  

Odabir prave banke započinje poznavanjem tvoje banke i individualnih preferencija. Nije dobra banka ako je svima oko tebe pogodna i dobra, svi smo različiti pa tako imamo i različite potrebe.

Sigurnost sredstava u Banci

Obavezno provjeri da je bilo koja banka osigurana od strane Agencija za osiguranje depozita BiH ili Nacionalne asocijacije kreditnih banaka. Apsolutno je apsurdno koristiti banku koja nema zaštitu(„leđa“).

Naknade banaka u BiH

Što se tiče naknada ili provizije neke banke su baš opuštene kada ti trebaju uzeti istu, za bilo koju vrstu transakcije.

Zato je bitno da pronađeš banku koja za osnovne transakcije na računu ne uzima naknade uopšte.

Primjeri naknada koje treba izbjegavati uključuju mjesečne provizije, provizije po čeku i naknade za pomoć na računu.

Najbolje Banke U Bih Za 2021.
SPISAK BANAKA U BIH – Najbolje banke u BiH su uvijek u službi korinika

Polog u banci

Ne znam koliko ti igra ulogu za odabir banke polog čekova ili gotovine.

Čak i u slučaju da se ta banka ili njena poslovnica ne nalazi u  tvojoj blizini, treba imati usluge mobilnog pologa, brzo i jednostavno.

Ali ako uopšte nemaš potrebu za pologom, onda ovaj faktor nije bitan u odabiru najbolje banke za tebe. Znamo da možda čudno ako nisi početnik ali novi korisnici često ne znaju ni kako popuniti uplatnicu.

Bankomat i naknade

Ukoliko često upotrebljavaš svoju bankovnu karticu, i dobijaš izvještaj bankovni ili izvod, vidjet ćeš puno naknada (provizija) na njima.

Neke banke naplaćuju provizije i prilikom korištenja bankomata.

Ako često upotrebljavaš svoju bankomat karticu, svakako razmisli o provizijama koje tvoja banka naplaćuje ili ne naplaćuje za korištenje bankomata. Neke banke nude popust na provizije za bankomate do određenog iznosa svakog mjeseca.

Ako često putuješ i ne možeš uvijek koristiti bankomat svoje banke, ovo bi vam moglo biti važno, jer tada provizije mogu biti i veće.

Najbolje Banke U Bih Za 2021.
Najbolje banke u BiH

Internet bankarstvo u BiH

U doba pandemije ali i bez nje iskrena ću biti, internet bankarstvo mi je jedna od važnijih faktora u izboru banke. Jako mi je bitno da se ne izlažem prevelikoj gužvi, mrzim je i sa COVID-om i bez njega.

Druga stvar koja mi je bitna, da iz udobnosti svog doma ili vikendice ili čak i izleta, mogu upravljati svojim finansijama gdje god želim. Po meni je to stvarno velika prednost.

Dakle, bitan faktor internet bankarstvo i još ako nemaju dodatnih provizija prava stvar.

Mogućnost kredita s niskom stopom

Kredit za niskom kamatnom stopom je po meni najbitniji faktor. Obavezno istraži banke sa niskim kamatama.

Čak iako te odbiju u tvojoj banci, u kojoj si trenutno, to ne znači da trebaš odustati, sigurno neka druga banka nudi pogodnije uslove za tebe.

Saznaj više o programima koji se odnose na hipoteke i auto-kredite. Također, istraži osobne kredite koje nude potencijalne banke.

To ti može pomoći da utvrdiš nudi li banka posebne programe i niže stope za svoje klijente. Bitno je da znate i kako podići kredit u banci za koju se odlučite.

Dostupnost podružnice banke

Ako tvoja banka ne ispunjava faktor internet bankarstva, onda je ovaj faktor kada biraš banku jako  bitan.

Čak iako imam internet bankarstvo, a dostupnost banke (fizički) i bankomata mi je svako 10 km, onda ću radije biti klijent neke banke koja je dostupnija.

Naravno,ovo za tebe ne mora biti bitan faktor.

Najbolje banke u BiH imaju i služba za korisnike

Kada imaš problem ili pitanje, posljednje što želiš je da provedeš svoj slobodan dan ili bilo koji dan u čekanju, ili da sumanito zoveš službu za korisnike i načekaš se da neko podigne slušalicu i na kraju bude jako neljubazan i neprofesionalan?!

Zato je služba za korisnike bitan faktor.

Bilo da imaš problem sa bankom ili želiš pogledati i pitati za ponudu koju banka nudi, bitno je da se možeš obratiti nekome i dobiti konkretan odgovor, bez da čekaš satima.

Banke U Bih Spisak
Centralna banka Bosne i hercegovine

Povezani računi

Kada imaš povezane račune, možeš dodati značajan iznos pogodnosti svog bankarstva. Otkrij je li moguće povezati štedni račun s tekućim računom.

U nekim slučajevima ovo može pomoći u situaciji prekoračenja (limita). Možda ćeš morati platiti naknadu za prijenos sredstava od par maraka, ali to je obično bolje od plaćanja provizija za prekoračenje .

Povezani računi također mogu olakšati plaćanje kreditnim karticama i postaviti automatske prijenose tako da novac s tekućeg računa možeš lako premjestiti na štedni račun.

Dodatni proizvodi i usluge

Napokon, potraži banku koja nudi proizvode i usluge koje želiš. Razmisli o dodatnim potrebama, poput poslovnog bankarstva ili planiranja penzionog ili mirovnog računa.

Istraži ponudu i odluči hoće li banka odgovarati tvojim potrebama. Finansije možeš pojednostaviti ako imaš više računa na istom mjestu.

Ukupna aktiva bankarskog sektora krajem prošle godine  bila je 24,2 milijarde, ukupno kredira 15,2 milijarde a depozida 19,4 milijarde konvertibilnih maraka.

Najbolja banka po ovim statistikama pokazala se UniCreditbank d.d. s neto dobiti od 101 milion nakon oporezivanja.

Druga banka koja u stopu skoro slijedi Uni Credit bank je Raiffesen Bank BiH Sarajevo. Ove dvije banke zajednočine skoro 46,8 tržišta. Treća banka je Sanpaolo banka Sarajevo, a četvrta Sparkasse Bank.

Sberbank BH Sarajevo sa tržišnim udjel 6,2 posto, BBI banka Sarajevo  5,2 posto. Ali naravno ovo je gledano po postotcima kako su koje banke imale tržišnog  udjela.

Što se tiče prošle godine,za banke, je bila jako pogodna. Sve dok su banke profitabilne, to je jako bitno, za nas klijente. Naravno ova godina sa koronom je dosta stvari promijenila kako nama tako i bankama. 

Banka koja je dobra i pogodna meni nije dobra tebi, i obrnuto. Svakako se raspitaj o pogodnostima raznih banki.

Pri odabiru banake pogledaj ko ima kredit za nezaposlene i koja banka nudi najbolje kamate. To možeš izračunati uz naš kalkulator kredita.

Klikom na sliku ispod otvori banke u bih spisak.

Banke U Bih
Najbolje banke u BiH 2023.

Korisni članci za pročitati:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU