back to top

Kako poslati novac preko mobilnog telefona?

Kako poslati novac preko mobilnog telefona, opcije mobilnog plaćanja su standardni dodatak bankarskih aplikacija

Davne 1871. godine, ako ste željeli prebaciti novac s jedne osobe na drugu, koristili ste telegraf Western Union (originalna usluga slanja poruka).

Danas je potreban jedan dodir na Vašem telefonu. Nove P2P mobilne aplikacije i obične stare tekstualne poruke eliminiraju potrebu za putovanjem na određeno mjesto radi slanja gotovine. U ovom tekstu možete saznati kako poslati novac preko mobilnog telefona .

SAD su među prvima koje su imale ovu inovativnost, međutim brzo sustiže ostatak svijeta kada je riječ o mobilnim plaćanjima. Mnoge banke i kreditne agencije sada uključuju opcije mobilnog plaćanja kao standardni dodatak svojih bankarskih aplikacija, a više nas koristi tu pogodnost.

Kako Poslati Novac Preko Mobilnog Telefona
Kako poslati novac preko mobilnog telefona?


Mobilna plaćanja omogućuju Vam transfer novca između Vas i Vaših kontakata, ostalih mobilnih brojeva, pa čak i maloprodaje uz pomoć Vašeg mobitela. Za razliku od standardnih bankovnih transfera, za isporuku vam možda neće trebati ni podaci o bankovnom računu primatelja.

Danas novac možete

e koristeći samo svoj mobitel. Mogli biste vidjeti ovu uslugu koja se naziva SMS mobilno plaćanje. SMS je skraćenica za poruku kratkih usluga, a to je pojam koji se šire koristi izvan SAD-a i odnosi se na slanje poruka.

Bilo da šaljete novac prijatelju ili plaćate kupovinu, za te uplate potreban je samo telefonski broj Vašeg primatelja. Ovisno o sistemu plaćanja Vaše banke, sredstva se prebacuju s Vašeg bankovnog računa ili se naplaćuju na račun Vašeg mobilnog telefona.

Postoji jako puno opcija uplate

Možda ste već jedan od stotinu miliona ljudi širom svijeta s PayPal računom. Usluga u vlasništvu eBaya omogućuje Vam besplatan prenos novca putem teksta u inostranstvo, osim ako za slanje gotovine ne koristite debitnu ili kreditnu karticu.

Naravno kao i u svemu i ovdje postoji jako mnogo konkurencije, pa su tako konkuretske banke i bankarske agencije izašle na tržište nudeći široku paletu sa slanjem novca putem mobilnog telefona.

Neki su besplatni, ali moraju sadržati račun i pošiljatelj i primatelj. Venmo je popularan izbor i ne naplaćuje nikakve dodatne naknade, ali je ograničen početkom 2020 na određena područja gdje se može koristiti.

Kako Poslati Novac Preko Mobilnog Telefona
Kako poslati novac preko mobilnog telefona?

Peer-to-peer SMS mobilno plaćanje

Gore iznad u tekstu ste vidjeli P2P što je zapravo peer to peer. Za uspješan mobilni prenos novca, oba kraja prenosa moraju se prijaviti za mobilno plaćanje putem teksta. Nakon sms poruke dobit ćete kod za prijavu.

Potom ćete dobiti tekstualnu poruku od svoje banke ili stručnjaka za transfere, odgovarajući prema uputama za postavljanje usluge.

Nakon registracije, vaša financijska institucija pruža upute za prenos novca putem telefona. Nakon ispunjavanja zahtjeva za plaćanje, primatelj prima tekst s objašnjenjem kako potražiti novac.


Square

Square je mobilni sistem plaćanja koji Vam omogućuje vršenja uplata i slanja novca na račun. Ali, nedavno je uskočio na tržište mobilnih plaćanja sa aplikacijom Square Cash. Square Cash omogućuje peer-to-peer plaćanje direktno na i s debitnih kartica putem:

  • iMessage
  • E-mail
  • Siri
  • Mobilni web pretraživača
  • Zelle

Zelle je samostalna aplikacija i integrirana je u bankovne sisteme za peer-to-peer plaćanja samo putem e-pošte ili telefonskim brojem.

Kako Poslati Novac Preko Mobilnog Telefona
Kako poslati novac preko mobilnog telefona?

Obje strane u transakciji trebaju bankovni račun da bi koristile uslugu. Ali nakon što se Vaš e-mail ili telefonski broj povežu s Vašim računom putem Zelle, možete početi slati novac.

Vaš primatelj prima obavijest koja objašnjava kako potražiti novac, postavljanje računa, ako je potrebno, za primanje sredstava koje šaljete.


Venmo

Pero-to-peer Venmo također olakšava slanje i primanje novca, čak omogućujući kupovinu u odabranim trgovinama. Preuzimate aplikaciju i povezujete kreditnu, debitnu ili pretplatničku karticu kako biste odmah poslali novac ostalim korisnicima Venma.

Uplate i zahtjevi šalju se direktno drugima koristeći njihovo korisničko ime ili e-poštu – ili telefonom, ako Vaši primatelji nemaju Venmo račun.

Nakon što potvrdite uplatu, dobit će upute o tome kako stvoriti račun ili dovršiti započetu transakciju ili transakciju uopšte.

Pogledajte i ovo:

DRUGI UPRAVO ČITAJU