back to top

Intesa Sanpaolo Banka BIH – Saznaj sve o banci

Intesa Sanpaolo Banka BiH je dio jedne od vodećih bankarskih grupacija u Europi, s tržišnom kapitalizacijom od 37,4 milijarde eura.

Predana potpori privredi u zemljama u kojima posluje, posebno u Italiji, gdje je postala referentni model u smislu održivosti i društvene i kulturne odgovornosti.

Intesa Sanpaolo vodeća je u Italiji u svim poslovnim područjima (maloprodaja, poduzeća i upravljanje bogatstvom).

Grupa nudi svoje usluge za 14,6 milijuna kupaca kroz mrežu od približno 5.360 podružnica dobro distribuiranih u cijeloj zemlji s tržišnim udjelom ne većim od 12% u većini talijanskih regija.

 Intesa Sanpaolo Kako Uzeti Kredit Za Auto
Intesa Sanpaolo Banka BiH – sanpaolo banka krediti

Intesa Sanpaolo Banka BiH Historija

Kroz historiju, Banka Intesa nije klijentima uvijek bila prepoznatljiva samo pod tim imenom. Ona je nastala akvizicijom UPI Banke d.d. Sarajevo od strane Banca Intesa grupacije.

UPI Banka je 1972. godine osnovana kao interna banka poslovnog sistema Udružene poljoprivrede, prehrambene industrije i prometa, s ciljem da podrži poslovanje ovih sektora, koji su u to vrijeme zapošljavali preko 35.000 radnika.

Po istom principu organizovane su interne banke i u drugim sektorima, a UPI Banka je spadala u red najjačih sektorskih banaka tog vremena. U toku rata u BiH od 1992.-1996.godine UPI Banka je i u tim izuzetno teškim okolnostima, održala svoje poslovanje.

Izvor: sanpaolo banka sarajevo

UPI Banka je uključena u SWIFT od 1997. godine, a u mrežu WESTERN UNION od 2002. godine.

Najznačajniji poslovni događaj u 2005. godini, koji otvara novu etapu u razvoju Banke, je promjena njene vlasničke strukture i uključivanje strateškog partnera Banca Intesa (Italija) kao većinskog dioničara.

Početkom 2005. godine poduzete su aktivnosti za odabir strateškog partnera Banke i upućeni pozivi potencijalnim investitorima za dostavu ponuda za kupovinu većinskog paketa dionica.

Konzorcij većinskih dioničara UPI Banke odabrao je ponudu Banca Intesa kao najpovoljniju i pristupilo se pribavljanju potrebnih odobrenja od regulatora u BiH i Italiji. 12. decembra 2005. godine na Sarajevskoj berzi (SASE) je obavljena kupoprodajna transakcija i Banca Intesa je postala vlasnik 35,03% dionica UPI Banke.

Banci Intesa su svoj vlasnički udio u blokovskim transakcijama prodali Sarajevska pivara d.d. Sarajevo, Klas d.d. Sarajevo, Bosna Re d.d. Sarajevo i Coning d.d. Varaždin (Hrvatska).

Intesa Sanpaolo Banka Bih - Saznaj Sve O Banci
Intesa Sanpaolo Banka BIH - Saznaj sve o banci

Intesa Sanpaolo u svijetu

Intesa Sanpaolo ima stratešku međunarodnu prisutnost, s otprilike 1.000 podružnica i 7,2 milijuna klijenata.

Sastoji se od podružnica koje posluju u komercijalnom bankarstvu u 12 zemalja srednje i istočne Europe i sjevernoafričkih područja te međunarodne mreže stručnjaka za podršku korporativnim kupcima u 26 zemlja.

Posebno na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi te u onim područjima u kojima su talijanske kompanije najaktivnije, poput Sjedinjenih Država, Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Intesa Sanpaolo filijale i poslovnice

Filijala Sarajevo, Filijala Zenica, Filijala Tuzla, Filijala Mostar, Sanpaolo banka Banja Luka. Više o poslovnicama u okviru svake filijale, pronađite na njihovoj stranici u dokumentu sa spiskom poslovnica.

Intesa Sanpaolo kontakt

  Centrala
  Tel.: +387 33 49 75 55
  Fax: +387 33 49 75 89

Intesa Sanpaolo podrška korisnicima

Blokada  platnih kartica u slučaju krađe ili gubitka + 387 33 49 76 57, radno vrijeme 0/24/7.

Besplatni info telefon za podršku klijentima po svim proizvodima i uslugama 080 020 307, radno vrijeme  od ponedjeljka do petka od 08:00 do 17:00

Za pitanja, prigovore i pohvale vezane uz poslovanje Banke, možete im se obratiti na sljedeće e-mail adrese:

stanovnistvo@intesasanpaolobanka.ba
info@intesasanpaolobanka.ba

Intesa Sanpaolo Banka BiH je zasigurno jedna od vodećih banaka u Bosni Hercegovini. Posluju sa mnogim velikim i malim biznisima i nije loš izbor za one koji biraju banku s kojom će poslovati. I ne zaboravite, ako planirate podići kredit u ovoj ili nekoj drugoj banci koristite naš kreditni kalkulator.

Još korisnih članaka:

Banke U Bih
Intesa Sanpaolo Banka BIH - Saznaj sve o banci

DRUGI UPRAVO ČITAJU