BBI Banka – 1 Islamska banka u regiji!

BBI Banka je prva i jedina banka u BiH i regionu koja posluje u skladu s islamskim finansijskim prinicipima.

Osnovana je 19. Oktobra 2000. godine, sa sjedištem u Sarajevu. Osnivači BBI-a su Islamic Development Bank (Saudijska Arabija), sa dioničkim udjelom od 45,46%, Dubai Islamic Bank (UAE) sa osnivačkim udjelom od 27,27% i Abu Dhabi Islamic Bank (UAE) sa osnivačkim udjelom od 27,27%).

Banke koje su osnovale BBI, od strane najveće kuće za rangiranje banaka u svijetu, dobile su ocjenu AAA (triple A), a koja se dodjeljuje samo najboljim i najsigurnijim finansijskim institucijama.

Iako u BiH ne postoji zakonski okvir za rad banke u skladu s islamskim principima, BBI je uložila izuzetne napore i napravila zamjenske proizvode, tako da sada ima sve proizvode i usluge kao i konvencionalne banke, a koji nisu u suprotnosti ni sa islamskom niti sa ovdašnjom legislativom.

BBI danas ima 23 poslovne jedinice širom BiH. Razvojem poslovne mreže i otvaranjem poslovnica u cijeloj BiH većem broju građana je omogućen pristup povoljnim finansijskim linijama, a time i povećano tržišno učešće BBI banke.

BBI banka se svrstala u red banaka sa najvećim brojem ATM uređaja u zemlji, a to je osigurano putem iniciranja i formiranja „BH mreže bankomata”.

BBI banka od 2010. godine organizira Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju na kojoj se domaći privrednici imaju priliku susresti i realizirati poslovne saradnju sa investitorima iz cijelog svijeta.

BiH raspolaže velikim potencijalima za rast u poljoprivredi, turizmu, energetskom sektoru, telekomunikacijama, a BBI kao društveno odgovorna banka nastoji pomoći privredi BiH i obezbijediti povoljna sredstva za finansiranja.

Posebno treba izdvojiti tursku finansijsku liniju putem koje je obezbjeđena egzistencija za više od 1000 povratničkih porodica i kroz finansiranje privrede otvoreno je više od 1700 radnih mjesta kao i liniju Svjetske banke, namijenjenu za mala i srednja preduzeća.

Za vrijeme svjetske ekonomske i finansijske krize, komercijalne banke su se našle pod velikim pritiskom deponenata. Ipak, banke čije je poslovanje u skladu s islamskim principima nisu osjetile negativne posljedice svjetske krize. Razlog za to je što iza svih transakcija ovih banaka stoje realne vrijednosti.

BBI banka kao institucija koja posluje u skladu s islamskim principima i koja svojim klijentima nudi sigurnost i povjerenje je u ovom periodu zabilježila rast broja korisnika usluga.

BBI Banka kao prepoznatljivi brend u poslovnom razvoju i društva u cjelini

  • BBI svake godine od 2010. do danas organizira Sarajevo Business Forum, najveću međunarodnu investicijsku konferenciju u modernoj BiH.
  • BBI je prva banka koja je osnovala VIP Business Club, namijenjen klijentima/kompanijama radi poslovnog povezivanja i uspostavljanja veza sa stranim tržištima.
  • BBI je u saradnji sa Univerzitetom Bolton iz Velike Britanije inicirala osnivanje Centra za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.
  • BBI je osnovala svoju trening kuću pod nazivom BBI Akademija koja organizira obuku kadrova kroz razne interne i eksterne seminare i radionice.
  • BBI je jedan od investitora u BBI Centar. – BBI je jedina banka u BiH koja nudi zekat i hadž štednju.
  • BBI u saradnji sa svojim partnerima svake godine podijeli oko milion konvertibilnih maraka za preko 500 studenata bez jednog ili oba roditelja kao i za posebno uspješne učenike i studente iz Bosne i Hercegovine.
Bbi Banka
BBI Banka jedina islamska banka u BiH

PRIZNANJA I NAGRADE

U znak priznanja za doprinos poslovnom razvoju i društvu u cjelini BBI je dobila prestižna priznanja kao što su “Superbrands” za 2010. i 2013./2014. godinu, “Najpoželjniji poslodavac u finansijskom sektoru” za 2011., 2012. i 2013. godinu, a 2014. nalazi se među top tri najpoželjnija poslodavca iz ove oblasti.

Banka je dobitnik „Zahvalnice Grada Sarajeva” iz 2012. godine. Direktor banke, Amer Bukvić, dobitnik je priznanja: “Ličnost godine 2010” prema izboru čitalaca dnevnih novina “San”, “Najmenadžer u bankarskom sektoru BiH i Jugoistočne Evrope za 2011. godinu”, “Medaljon Grada Sarajeva” u 2011. godini, Povelje Internacionalne Lige Humanista “Aurelio Peccei” u 2012. godini.

U 2013. godini direktoru BBI banke dodijeljeno je priznanje Međunarodnog islamskog univerzitet iz Malezije (IIUM) u kategoriji “Međunarodno bankarstvo”. Iste godine Tun. Dr. Mahathir Mohamad, četvrti premijer Malezije u ime Fondacije „Perdana Leadership” dodijelio je priznanja najuspješnijim privrednicima iz BiH. Priznanje u oblasti bankarstva dr.Mahathir uručio je Ameru Bukviću

Direktor: Amer BukvićAdresa: Trg djece Sarajeva 1,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 33 275 177
Fax: +387 33 275 178
Website: www.bbi.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU