Portugal se priprema za litijsku groznicu

Portugal se priprema za litijsku groznicu

Što se više kopa, više ga se nađe, kaže zadovoljno David Archer dok stoji pored bagera koji uz zaglušujuću buku razbija granitnu stijenu u zabačenim brežuljcima na sjeveru Portugala kako bi se utvrdilo koliko sadrži litija, metala koji je postao “bijelo zlato” otkako je eksplodirala potražnja za električnim baterijama.

Britanska rudarska kompanija Savannah Resources se nada da će 2020. otvoriti “prvi važniji rudnik litija u Europi”, rekao je Archer za France Presse u portugalskom mjestu Boticas, u regiji Vila Real. Savannah je u ponedjeljak uvećala procjenu zaliha u rudniku Mina do Barroso za 44 posto, na 20,1 milion tona rude s udjelom litija od 1,04 posto. U susjednoj općini Montalegre, 25 kilometara dalje, portugalska kompanija Lusorecursos tvrdi da, također, sjedi na “najvažnijem ležištu litija u Europi”, odnosno 30 miliona tona rude s udjelom litija od 1,09 posto, koji planira početi vaditi 2020.

“Eksplozija sektora proizvodnje baterija je izazvala pravu ludnicu za litijem” i njegova tržišna vrijednost se utrostručila u tri godine, objašnjava Lucas Bednarski, direktor kompanije za istraživanje tržišta Lithium Today.

Taj metal srebrno-bijele boje, koji se koristi za proizvodnju litij-ionskih baterija za mobilne telefone i laptope, bit će sve traženiji zbog razvoja električnih vozila, koji trebaju sve snažnije baterije. Litij bi mogao vrijediti kao zlato za Portugal, jer procjenjujemo da će 2025. europsko tržište baterija vrijediti 250 milijardi eura na godinu, procjenjuje potpredsjednik Europske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Slovački povjerenik već gotovo godinu dana predvodi projekat razvoja nove generacije “zelenih” električnih baterija, koji će se moći reciklirati i ponovo koristiti. Prva etapa: smanjiti ovisnost o dijelovima. Europa, naime, uvozi 86 posto litija za svoje potrebe. Uglavnom iz Čilea i Australije. Portugal je već glavni europski proizvođač s tržišnim udjelom od 11 posto, no njegova proizvodnja služi u cijelosti za proizvodnju keramike i stakla.

“Znamo da Portugal posjeduje najznačajnija ležišta u Europi. Pitanje je je li ekonomski održivo iskorištavati ih jer je konkurencija na svjetskom tržištu vrlo jaka”, ističe Lucas Bednarski. Po njegovim procjenama, proizvodnja litija iz portugalske granitne stijene stoji oko 2,5 puta više nego onog proizvedenog iz slane vode u slanim pustinjama na visoravnima Čilea. Svjedočimo groznici za bijelim zlatom u više regija svijeta.

Za Europu i njezin automobilski sektor, ideja o lancu od minerala do električnog automobila je jako privlačna, rekao je Howard Klein, iz njujorške kompanije RK Equity. Groznica u Portugalu je već počela projektima Boticas i Montalegre, koji se nadaju da će u mjesecima koji dolaze dobiti konačno zeleno svjetlo ulagača i vlasti. Uz to, vlada će do kraja godine objaviti međunarodni konkus za dodjelu prava za istraživanje desetak drugih potencijalnih nalazišta kako bi se odgovorilo na “velik apetit ulagača” koji su od 2006. podnijeli četrdesetak zahtjeva, rekao je državni sekretar za energiju Jorge Seguro Sanches. No, portugalska država se ne želi više ograničavati na tantijeme od iskorištavanja rude.

“Želimo iskoristiti priliku za razvoj industrijskih sektora povezanih s preradom rude, proizvodnjom baterija, automobilskim sektorom ili obnovljivim energijama”, rekao je.

U Mini do Barroso Savannah Resources planira proizvoditi koncentrat rude bogat litijem za izvoz. Projekat Lusorecursosa u Montalegru je ambiciozniji jer predviđa izgradnju tvornice za preradu rude prije prodaje proizvođačima baterija.

bankar.me

O autoru

Srodni članci