Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Njemačke kompanije mnogo optimističnije u pogledu ekonomskog razvoja u BiH nego prošle jeseni

  Njemačke kompanije gledaju u budućnost na svojim međunarodnim lokacijama pozitivnije nego u jesen 2022. godine, a veći optimizam pokazuju i u BiH, rezultati su proljetnog istraživanja Njemačke gospodarske komore AHK, izvještava Indikator.ba.

  Ekonomska očekivanja njemačkih kompanija u istočnoj i jugoistočnoj Europi uključujući i Tursku znatno su poboljšana u odnosu na jesen, ali i dalje ostaju negativna u ukupnom bilansu: udio od 28 posto tvrtki s pozitivnim očekivanjima kontrastira s udjelom od 35 posto s negativnim očekivanjima (bilans minus sedam bodova).

  U jesen, saldo je bio minus 61 bod, dok je dugoročni prosjek minus 17 bodova. Njemačke tvrtke u BiH (bilans 29 bodova) mnogo su optimističnija u pogledu ekonomskog razvoja.

  Trenutna poslovna situacija tvrtki pak u globalnoj usporedbi je natprosječna: 57 posto tvrtki prijavljuje dobro poslovanje, samo sedam posto prijavljuje loše poslovanje (saldo 50 bodova). Unatoč još uvijek pretežno pesimističnim ekonomskim očekivanjima, tvrtke su također uvjerene o razvoju vlastitog poslovanja (bilans 21 bodova), što pozitivno utječe na investicije i namjere zapošljavanja (bilans 21 i 25 bodova).

  Ekonomsku politiku kao okvir za poslovni rizik vidi 44 posto poduzeća. Nedostatak kvalificiranih radnika (41 posto), visoke cijene energije (35 posto) i rastući troškovi rada (35 posto) također su dominantni činioci rizika u regiji.

  Na globalnom planu ekonomsku perspektivu zamagljuju nedostatak kvalificiranih radnika (40 posto, što je najviša razina do sada), ekonomski i politički uvjeti (39 posto) i potražnja (38 posto). Ali, visoko na ljestvici su i rizici povezani sa visokim porastom kamatnih stopa i ponavljajućim neizvjesnostima na financijskim tržištima, kao što su fluktuacije deviznog kursa (28 posto) i financiranje (25 posto).

  Osim toga, postoje dugoročni geopolitički izazovi sa kojima se kompanije suočavaju, posebno u pogledu inflacije/monetarne politike (54 posto), sve većeg političkog utjecaja na lance nabavke (40 posto), sigurnosti opskrbe sirovinama i energijom (37 posto) i fragmentacije globalne ekonomije (34 posto). Unatoč izazovima, kompanije pokazuju otpornost: svaka druga svoju trenutnu poslovnu situaciju ocjenjuje dobrom, dok 47 posto očekuje bolje poslovanje u narednih dvanaest mjeseci.

  The post Njemačke kompanije mnogo optimističnije u pogledu ekonomskog razvoja u BiH nego prošle jeseni appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU