back to top

Kada će i koliko poskupjeti električna energija?

Piše: Dragan Bradvica

Iako se službeno još uvijek šuti sve je više glasova kako nam nakon općih izbora slijedi i poskupljenje električne energije.

Nitko još uvijek ne zna kada će se to točno dogoditi i koliko će električne energija poskupiti ali malo je onih koji vjeruju da se to neće dogoditi. Već smo pisali kako i najmanje poskupljenje predstavlja ogroman problem za osiromašene žitelje, tim više što će poskupljenje električne energije vući i sva druga.

O tome već upozoravaju i poslodavci koji su više nego jasno u ocjenama da mogu izdržati poskupljenje do 20 posto, a da sve preko toga znači niz problema.

Stav poslodavaca

Posebno za male tvrtke i obrte novo povećanje cijena bilo bi težak udarac za njihovo poslovanje i zadržavanje radnih mjesta.

Kada Će I Koliko Poskupjeti Električna Energija?
Kada će i koliko poskupjeti električna energija?

– Parlament Federacije donio je zakon da maksimalno poskupljenje može iznositi 20 posto. Taj zakon je i dalje na snazi. Očekujemo da Vlada FBiH u ovom mjesecu utvrdi novi prijedlog cijene i ona može biti maksimalno povećana za 20 posto jer je to u skladu sa zakonom. Gospodarstvenici odavno kalkuliraju s tim iznosom za 2023. godinu. Sve više od toga izazvalo bi ogroman problem i dalekosežne posljedice, kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

On sumnja da bi se zakon mogao promijeniti.

– Veliko je pitanje da li će se do kraja godine formirati vlast, hoće li Parlament FBiH biti operativan u smislu donošenja zakona, istakao je Smailbegović.

Uski stranački interesi

Ukoliko znamo da inflacija u Bosni i Hercegovini traje već dulje od godinu dana, kako je dodatno osiromašila ionako siromašno stanovništvo, kako cijene i dalje ‘divljaju’ jasno je što bi značilo značajnije poskupljenje električne energije.

Mnogi gospodarstvenici ne bi preživjeli taj udar, zbog toga bi narasla nezaposlenost, samim time i nagomilani socijalni problemi. Poskupljenje električne energije dovelo bi i do poskupljenja svih drugih proizvoda pa je pitanje koliko bh. žitelja bi mogli izdržati nove udare.

Tim više jer programa pomoći gospodarstvu i žiteljima gotovo i nema, mjere koje su predlagali poslodavci nikada nisu usvojene, mjere pomoći žiteljima su mizerne.

Stranke su trenutno u izbornoj kampanji i glavno im je kako sjesti u udobne fotelje vlasti. Nakon toga ostaje samo jedna vrsta domoljublja – proračunsko. Najvažnije je da su proračuni puni, da se uhljebi vojska ‘partijskih drugova’, obitelji i prijatelja, namještati natječaje…

A kako će gospodarstvo i žitelji pregurati jesen i zimu, malo koga od strane političkih (kvazi)elita zanima.

The post Kada će i koliko poskupjeti električna energija? appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU