Najinformiraniji su najuspješniji u privlačenju EU projekata

Najinformiraniji su najuspješniji u privlačenju EU projekata

Upoznavanje javnosti s mogućnostima o dostupnim EU programima i otvorenim pozivima za projekte, umrežavanje organizacija međusektorski i stvaranje partnerstava, te konstantan rad na edukaciji i izgradnji ljudskih kapaciteta koji će pripremati i provoditi EU projekte, zaključci su stručne konferencije EU projekti pod nazivom „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“ koja je održana u Mostaru.

Organizatori konferencije su Apriori BH, Ureda Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za Europske integracije i Vlada HNK. Na konferenciji je uzelo učešće 120 polaznika iz preko 30 gradova i općina iz BiH iz privatnog, vladinog, nevladinog sektora, te predstavnici visokoškolskih institucija.

Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu, održala je uvodno predavanje na temu „Mogućnosti korištenja EU fondova za finansiranje projekata u BiH“ nakon čega je odgovorila na brojna pitanja učesnika Konferencije.

“Predpristupna sredstva su namijenjena za učenje kako se u budućnosti koristiti velikim sredstvima. Bosni i Hercegovini su se konačno otvorila i sredstva za poljoprivredu koji je važan poljoprivrednicima da nauče kako da rade sa EU novcem“, rekla je Ivana Maletić.

„Ovakve konferencije ljudima približavaju mogućnosti i načine korištenja predpristupnih fondova. Najvažnije je biti informiran, tko je najinformiraniji taj će biti i najuspješniji“, dodala je zastupnica Maletić.

„Ovakva konferencija je i potrebna i važna jer će se uskoro sve više govoriti u EU fondovima u kontekstu strategije Europske komisije za Jugoistočnu Europu. Bit Konferencije je da se upoznamo s prednostima koje nam se otvaraju kroz fondove, ali i s obvezama koje imamo kao korisnici fondova. Naglasak je na edukaciji za pripreme projekata da budemo spremni kad nam se te mogućnosti otvore“, zaključio je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, suorganizator Konferencije.

“Vlada HNŽ snažno podupire organiziranje brojnih manifestacija koje se održavaju na prostoru Županije. Stručni susreti su sjajan način za promoviranje županije i umrežavanje stručnjaka koji se bave EU projektima. Konferencija je okupila praktičare iz područja pripreme i provedbe EU projekata i držim kako će svi sudionici biti obogaćeni novim saznanjima koja će upotrijebiti na dobrobit institucija ili poduzeća u kojima rade, te cijelog našeg društva”, kazao je Veselko Čerkez, predstojnik ureda Vlade HNK.

Ivan Jurilj iz Ureda za eurospke integracije i suorganizator Konferencije rekao je kako kanton „već ima odobrenih preko 2 miliona eura za 2019. godinu“. Dodao je i će konferencija pomoći aktuelizirati temu EU programa zbog budućih fondova koji dolaze i da je potrebno već sad se spremati za ono što dolazi za 3-4 godine. „Važnost Konferencije nama sa županijske i regionalne razine i da se nametnemo, kroz privlačenja partnera i gostiju, da što više širimo tu mrežu kontakata“, zaključio je Jurilj.

Nakon uvodnog izlaganja zastupnice Maletić, uslijedila je panel-diskusija kojoj su prisustvovali Zara Halilović (sektor za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za EU integracije), Bojan Vujović (Kancelarija nacionalnog koordinatora za IPA program u Crnoj Gori), Dejan Gojković (Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije) i moderator Ivan Jurilj (direktor Ureda Vlade ZHK za europske integracije).

U sklopu Konferencije EU Projekti predstavljeni su programi: EU4Business koji je predstavila Snežana Tomašević iz GIZ ureda BiH, a program HORIZON2020 je predstavio Danijel Šogorović, NCP Ministarstva civilnih poslova.

Na konferenciji je predstavljeno 6 uspješno realiziranih EU projekata iz regije u javnom i privatnom sektoru. Iz javnog sektora su predstavljeni redom: COWORKING Zadar – predstavila ga je Renata Marušić iz ZADRA NOVE; Connecting Sepatated – predstavio ga je Mirko Rašić iz JP Parkovi te ĆIRO – Putovanje kroz povijest koji je predstavila Maja Vican iz REDAH-a. Projekti predstavljeni iz privatnog sektora su: KATANA čije je predstavljanje upriličio Milan Šolaja, direktor ICT Vojvodina; projekat LEARNING FACTORY predstavio je Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva i računarstva, te projekat Best4Smes kojeg je predstavio Slaviša Stajković, voditelj projekata u NERDA-i.

Završna panel-rasprava je bila s predstavnicima najuspješnijih lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH: Branka Janko – Razvojna općina Žepče, Sanja Karanović iz PREDA-e (Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora), Ivana Mišković iz Vlade HBŽ te Mirna Jelčić iz REDAH-a.

Mostar je tako bio centar informacija iz EU programa, a učesnici su dobili odgovore na pitanja koja će im olakšati buduća prijavljivanja i realizacije projekata.

O autoru

Srodni članci