Kosovo uvelo carine od 30% na uvoz pojedinih vrsta voća, povrća i kukuruza

Kosovo uvelo carine od 30% na uvoz pojedinih vrsta voća, povrća i kukuruza

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima Bosne i Hercegovine i Makedonije, povodom odluke privremenih institucija u Prištini da uvedu carine od 30% na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

On je za agenciju Beta izjavio da će pored sastanka sa kolegama iz BiH i Makedonije na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mjere, zatražiti i hitnu sjednicu Komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Europe (CEFTA) jer je direktno prekršen taj sporazum.

Ministarstvo trgovine i industrije privremenih institucija u Prištini primjenjuje zaštitnu carinu od 30% na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza od jučer i odnosi se, kako su naveli na “sve trgovinske partnere”.

Privremene kosovske institucije moraju jasno da kažu da li i dalje žele da budu deo CEFTA sporazuma ili ne žele, naveo je Ljajić koji je i potpredsjednik Vlade Srbije.

Dodao je da nema članice CEFTA prema kojoj prištinske vlasti nisu uvele bar po jednu vancarinsku barijeru, a da se najnovija odnosi na sve.

Takav odnos je u suprotnosti, ne samo sa idejom o zajedničkom ekonomskom prostoru u ovom delu Evrope, već i sa temeljnim vrednostima savremene ekonomije u svetu, rekao je Ljajić.

Pošto se carina primjenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, špinat, luk, mrkva, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvjesno da će, kako navode u Ministarstvu trgovine Srbije, najveću štetu od te odluke pretrpjeti članice CEFTA sporazuma.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci