Izgradnjom solarne elektrane za vlastite potrebe, kompanija Menprom je dobila vlastiti izvor obnovljive energije i tako postala ponosni vlasnik najveće solarne elektrane u Tuzlanskom kantonu. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 700.000,00 KM.

Fotonaponska elektrana koja je smještena  na krovovima 4 postojeća objekta u krugu fabrike Menprom sastoji se od ukupno 1.042 fotonaponskih panela, definisane snage 445 kW i  ukupne  instalisane  snage 512,72 kWp, a služit će za smanjenje troškova vlastite potrošnje električne energije na samoj lokaciji.

 

Solarni paneli postavljeni su na površini od oko 2,800 kvadratnih metara i omogućit će proizvodnju dovoljne količine električne energije kojom će kompanija zadovoljiti oko 35 % svoje ukupne potrošnje.

Planska godišnja proizvodnja ove sunčane elektrane iznosi 570.000 kWh, a njenim će se puštanjem u pogon znatno uštedjeti na električnoj energiji ali i smanjiti ovisnost od ograničenih konvencionalnih izvora energije.

Uz  značajnu ulogu u smanjenju troškova poslovanja i povećanja profitabilnosti, sunčane elektrane iznimno doprinose i očuvanju okoliša kao i pozitivnom uticaju na životnu sredinu. Riječ je o energiji budućnosti čija je prednost iznimno čista proizvodnja bez štetnih nusprodukata i zagađenja a koja će direktno doprinijeti smanjenju emitiranja  CO₂ za oko 488.400 kg, godišnje.

Puštanjem u rad solarne elektrane  nastavljamo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja. S ponosom možemo istaći činjenicu da smo u  doba velike energetske krize i cjenovnih nestabilnosti energenata blagovremeno prepoznali važnost ulaganja u obnovljive izvore energije, zbog čega je realizacija ovog projekta od velikog značaja, navodi se u saopćenju kompanije Menprom.

Strateška orijentacija kompanije Menprom na obnovljive izvore energije rezultat je visoke poslovne svijesti o važnosti vlastitog doprinosa ublažavanju klimatskih promjena.

Izgradnjom elektrane naše poslovanje želimo približiti idealu održivog razvoja i ostvariti  davno zacrtani cilj transformacije Menprom-a u energetsku kompaniju koja će predstavljati lidera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije. Solarna elektrana za vlastite potrebe „FNE Menprom – 445 kW’, uz niz drugih projekata energetske efikasnosti, dokaz je da mi u Menprom-u danas više ne govorimo samo o planovima i obećanjima, već o projektima koji su stvarni i koji se realiziraju, navode u Menpromu.