back to top

Semir Osmanagić uposlenike nagradio putovanjem u Egipat: Smještaj, džeparac, iskustvo koje će se pamtiti…


Semir Osmanagić Uposlenike Nagradio Putovanjem U Egipat: Smještaj, Džeparac, Iskustvo Koje Će Se Pamtiti…

Uposlenici, vodiči i saradnici Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, njih ukupno 14, vratili su se sa nezaboravnog putovanja u Egipat.

Osnivač Fondacije i pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić želio je na ovaj način da nagradi svoje uposlenike, a s druge strane da im omogući posjet i obilazak najznačajnijih znamenitosti drevnog Egipta.

Dr. Osmanagić je prvo odveo svoje uposlenike u Dolinu kraljeva u Luksoru gdje su sahranjivani faraoni mijenjajući pogrešna shvatanja da su mumije pronađene u piramidama.

Fondacija-Bosanske-Piramide-U-Egiptu-2


– Prelijepa arhitektura hrama kraljice Hatšepsut, neobjašnjivi hiljadutonski Kolosi Memnona, veličanstveni hramovi Luxor i Karnak te kompleksi Abydos i Dendera upotpunili su sliku zašto su važne lokacije oko nekadašnjeg glavnog grada Tebe. Drugi dio putovanja je prošao u obilasku neponovljivih piramida na platou Gize, koje nazivaju Keospovom, Kefrenovom i Mikerenovom, zatim piramida u Dahšuru (Crvena i Savijena) te piramida u Sakkari (Đoserova, Unasova). Putovanje je zaključeno s posjetom podzemnom Serapeumu u kome se krije 25 višetonskih granitnih kapsula čija mašinska obrada ne može biti objašnjena inferiornim alatima faraonskog Egipta – ispričao nam je Osmanagić po povratku u Visoko.  

Fondacija-Bosanske-Piramide-U-Egiptu-3
Fondacija-Bosanske-Piramide-U-Egiptu-5


Vodiči Fondacije su bili u prilici da upoznaju egiptologe i njihov način prezentacije, turističku industriju Egipta, hotele i ugostiteljstvo i moći će da naprave komparaciju s razvojem turizma u Visokom.


– Učinak ovog putovanja se ne može opisati riječima. Dr.Osmanagiću prvo dugujemo neizmjernu zahvalnost na organizaciji puta u zemlju koja je i prva asocijacija na piramide. Imali smo priliku obići sve najbitnije znamenitosti ove zemlje, poslušati prezentacije egipatskih vodiča, kao i prezentacije i zapažanja našeg dr. Osmanagića. Za jednog vodiča ovo je zaista jedno sjajno iskustvo sticanja znanja, ali i putovanja na drugi kontinent gdje smo doživjeli  prijatnost i gostoprimstvo domaćina,  ali i turistički život Luksora i Kaira. Jedno nezaboravno iskustvo i poticaj za daljnji rad i napredovanje – kazao nam je vodič Fondacije Amar Kulović.

Kulovic-U-Egiptu
Fondacija-Bosanske-Piramide-U-Egiptu-4


Pored nezaboravnog iskustva koje su doživjeli uposlenici Fondacije vrijedna pomena je i sama gesta dr. Osmanagića koji je svim uposlenicima platio putovanje u Egipat, smještaj, džeparac, tako da su imali iskustvo koje će pamtiti cijelog života.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU