ProCredit Bank i Hifa-Oil: Predstavljanje najnovijih smjernica u izgradnji i finansiranju fotonaponskih elektrana

Energetska neovisnost u BiH: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu uz Hifa-Oil i ProCredit Bank

ProCredit Bank i Hifa-Oil će u četvrtak, 15.02.2024., organizirati događaj koji će u potpunosti biti posvećen izgradnji i finansiranju fotonaponskih elektrana (FNE) za vlastitu potrošnju. Namjera događaja ‘Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu’ je osigurati kohezivnu platformu koja će istražiti prednosti, izazove i mogućnosti FNE projekata kroz prakse, iskustva i predavanja stručnjaka i stručnjakinja na ovom polju.

Izgradnja FNE za vlastitu potrošnju dokazano donosi niz prednosti kompanijama. Uz značajno smanjenje računa za struju, kompanije na taj način ostvaruju održiv i ekonomski isplativ izbor za proizvodnju električne energije. Osim toga, FNE omogućavaju neprekidno napajanje bez prekida zbog eventualnog nestanka električne energije, pružajući neovisnost o energetskim kompanijama. Dodatno, investitori imaju mogućnost ostvarivanja subvencija, dok istovremeno doprinose smanjenju emisije CO2 i ostalih stakleničkih efekata.

Pored optimizacije troškova i umanjenja rizika od rasta cijena električne energije, privredni subjekti izgradnjom FNE za vlastitu potrošnju osiguravaju konkurentnost na ino tržištu, jer koriste energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora I, shodno tome, u budućnosti neće plaćati takse na CO2 emisiju.

U ovom trenutku veliki broj domaćih kompanija, zbog kretanja cijena električne energije na međunarodnom tržištu, u ovim investicijama vidi i priliku za ostvarenje dodatnih prihoda kroz ulaganje u solarne elektrane čija je namjena komercijalnog karaktera, odnosno prodaja električne energije otkupljivačima. Motivisani visokim otkupnim cijenama, kompanije i pojedinci se sve češće odlučuju da ulažu u ove projekte sa ciljem ostvarivanja dodatnih prihoda. Upravo njima je, između ostalih, i namijenjen ovaj event u organizaciji ProCredit Bank i Hifa-Oil, kao vrijedan izvor informacija, kroz primjere iz prakse.

Na događaju će stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti energetske efikasnosti razgovarati o svim ovim temama. Namjera „Vodiča kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu“ je potaknuti sve sudionike i zainteresirane na aktivno učešće u diskusiji o izgradnji FNE, u cilju zajedničkog istraživanja svih dostupnih mogućnosti koje FNE pružaju za unapređenje poslovanja i njihovom doprinosu održivom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Događaj se održava 15.2.2024. u terminu od 10 do 14 sati u restoran Intermezzo u Tešnju, na adresi Kraševo br. 61. Broj učesnika je ograničen na 100 osoba, pa iz ProCredit Bank i Hifa-Oil savjetuju rane prijave za učešće. Detaljna agenda događaja će biti uskoro objavljena.

Za prijavu na događaj popunite formu na ovom linku, a za dodatne informacije kontaktirajte organizatore putem emaila na directinfo@procreditbank.ba ili info@hifaoil.ba. Prijave će biti zaključene dana 13.02.2024.

Objava ProCredit Bank i Hifa-Oil: Predstavljanje najnovijih smjernica u izgradnji i finansiranju fotonaponskih elektrana pojavila se prvi puta na Business Magazine.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU