Besplatno studiranje za studente sa zapadnog Balkana

Besplatno studiranje za studente sa zapadnog Balkana

Odlične vijesti za sve koji žive u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori ili Makedoniji i još uvijek nisu odlučili gdje će sticati visoko obrazovanje: imate mogućnost da besplatno studirate u Sloveniji!

Napomenimo da studenti u Sloveniji zahvaljujući svom statusu dobijaju razne privilegijeNaprimjer, studenti slovenačkih univerziteta, uključujući i strance, imaju pravo na popuste na ishranu, javni prevoz i posjećivanje kulturnih manifestacija, muzeja i biblioteka. Osim toga, kao i svaki drugi stanovnik Slovenije, strani student dobija mogućnost da slobodno putuje po cijeloj Europi.

Svaki student može da učestvuje u programima međunarodne razmjene Erasmus+ i da odlazi na studije u druge zemlje EU.

Ogromna prednost je i mogućnost obavljanja prakse i staža u vodećim europskim kompanijama već od prve godine studija. Student može da koristi i usluge studentskog servisa kako bi našao sebi privremeni ili stalan zvaničan posao. Diploma stečena po završetku slovenačkog univerziteta otvara pred diplomcima odlične karijerne perspektive, jer je obrazovanje u Sloveniji poznato po svom visokom kvalitetu i priznaje se svuda u svijetu.

Kako su slovenački mentalitet i kultura u nekim aspektima slični kulturi i mentalitetu u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, adaptacija studenata prolazi bez problema. Strani studenti se brzo uklapaju u novu jezičku i kulturnu sredinu.

Obraćamo vašu pažnju na to da još ove školske godine možete stići da postanete student slovenačkog fakulteta: prijave za mnoge programe još traju!

Mreža za izgradnju mira/A.Š.

O autoru

Srodni članci