Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Bh. izvoznicima treba bar još jedan prelaz: Riječ je o gorućem problemu koji se ponavlja svake godine u sezoni

  Bh. Izvoznicima Treba Bar Još Jedan Prelaz: Riječ Je O Gorućem Problemu Koji Se Ponavlja Svake Godine U Sezoni

  Problemi oko zadržavanja i zastoja na graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom, kao i radno vrijeme fitosanitarnih inspektora okupili su u četvrtak u Vanjskotrgovinskoj komori BiH predstavnike privrednih subjekata i Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta te predstavnike nadležnih institucija da pokušaju pronaći rješenje.

  Rad inspektora

  Sastanak je, prema riječima prisutnih, organizovan kako bi se što hitnije riješio višegodišnji problem kilometarskih kolona vozila ispred graničnih prelaza sa Hrvatskom, nedovoljan broj BIP-ova na kojim se može obezbijediti fitosanitarni certifikat za pošiljku drva i proizvoda od drveta, te otežani protok sezonske robe na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela zbog kratkog radnog vremena fitosanitarnih inspektora.

  Godinama se traži da se rad fitosanitarnih inspektora u jeku sezone izvoza produži

  – Riječ je o gorućem problemu koji se ponavlja svake godine u sezoni. Naime, svake godine se bh. izvoznici susreću sa zastojima na graničnim prelazima jer je trenutno na samo dva granična prelaza dozvoljen izvoz prehrambenih proizvoda, odnosno samo dva prelaza, Stara Gradiška i Nova Sela, imaju mogućnost izdavanja fitosanitarnih certifikata, kazala je Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju u VTKBiH, pred početak sastanka.

  Prema njenim riječima, od ove godine, tačnije od aprila, za izvoz drva te proizvoda od drveta također je neophodan fitosanitarni certifikat te se i ovi izvoznici upućuju na te prelaze time stvarajući dodatnu gužvu i zastoje.

    Hutovo blato kroz EU fondove obogaćuje turističku ponudu

  Osim toga, kako je istaknuto na sastanku, problem je i rad fitosanitarnih inspektora, odnosno oni rade samo do 15 sati iako bh. izvoznici odavno traže da se u sezoni njihov rad produži s obzirom na to da se uglavnom izvozi svježe voće i povrće koje ne može na granici čekati satima, a ne danima kao što se zna desiti.

  Kazne za kašnjenje

  – Problemi sa kojima se naša firma susreće su ogromni, kao i gubici. Naime, mi izvozimo prehrambene proizvode, najviše kečap i zbog činjenice da nema dovoljno graničnih prelaza, kao i da fitosanitarni inspektori rade samo do 15 sati, naši proizvodi nekad na granici ostanu i po 2-3 dana, što nam stvara gubitke jer plaćamo dodatno prevoznike plus što plaćamo kazne za kašnjenje isporuke, poručio je Mladen Pratljačić iz firme Mladegs pak.

  Dodaje da ne zna zbog čega bh. vlasti ne rješavaju problem koji se ponavlja iz godine u godinu, te se nada da će zaključci koji se ponude sa ovog sastanka inicirati početak rješavanja ovog problema.

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU