back to top

Savjeti koje morate primijeniti prilikom izrade web stranica u 2021. godini

Izrade web stranica. S multimedijskim iskustvima, ne zaboravimo sva nevjerovatna imerzivna iskustva korištenjem proširene stvarnosti (AR).

AR sada znači više od pukog lova na Pokemone na vašem Apple ili Android mobilnom uređaju. Nove tehnologije poput WebXR API-ja i softvera proizvođača Wayfair Technologies otvorile su ovo područje za gotovo sve.

Više web lokacija za maloprodaju i e-trgovinu koristi moć AR-a kako bi pomoglo u prodaji svojih proizvoda i osnažilo potencijalne kupce u procesu kupovine. Jeep Wrangler, na primjer, ima zadivljujuće AR iskustvo koje pokazuje različite aspekte unutrašnjosti automobila.

  1. Fokus na zrnu

Krute rešetke i ravni blokovi u punoj boji zaista mogu iscrpiti osobnost izrade web dizajna. Zrnaste teksture mogu im dati prirodniji osjećaj.

Ljepotu zrnatosti vidimo na web stranici za Studio Gusto. Koristi elemente lo-fi dizajna za grublje korisničko iskustvo koje izgleda prirodnije od glatkog savršenstva koje je uobičajeno za mnoge web dizajne.

Početna stranica studija Gusto uparuje prigušenu indigo boju s jarko ružičastom tipografijom i efektom zrna za dodatno zanimanje.

Izrade Web Stranica
Savjeti koje morate primijeniti prilikom izrade web stranica u 2021. godini
  • Fokus na prigušene boje

Baš kao što zrna mogu dizajnu dati prirodniji osjećaj, tako mogu i prigušene boje.‍

Magic Theatre Studio koristi svijetlu paletu boja, zajedno sa tamnim blokovima zelene boje, stvarajući izrazit kontrast između dijelova ovog web dizajna. Ove prigušene boje savršena su pozadina ručno crtanog stiliziranog teksta i ilustracija. U pozadini je pomalo zujajuće zrno koje se gotovo ne razaznaje i suptilno izobličenje svijetlih i tamnih pozadina, zbog čega se dizajn čini vrlo živim.

Web stranica Magic Theatre Studio uparuje neutralnu krem ​​boju sa jednostavnom crnom grafikom radi mirnog efekta.

Početna stranica Bobby Rowea koristi podebljane narandžaste tonove kako bi prikazala citat, itd.

  • Dizajn zasnovan na preferencijama

Razvoj interneta napravio je velike korake u nuđenju personalizovanijih iskustava. To može biti sve, uključujući uključivanje prebacivanja između mračnog / svijetlog načina i drugih načina promjene izgleda web stranice i navigacije do nuđenja sadržaja prilagođenog nečijem ukusu poput prilagođenih popisa za reprodukciju koje generira Spotify.

Nove dizajnerske prakse i algoritmi čine Internet manje pasivnim korisničkim iskustvom i više usmjerenim ka korisniku. Budućnost će se još više usredotočiti na zadovoljavanje potreba, želja i ukusa onih koji se kreću kroz web stranice.

  • Gaussova zamućenost

Gaussova zamućenja tako dobro djeluju pružajući kovitlac mekog fokusa slikama i gradijentima. Ovaj efekt postoji već neko vrijeme, ali dizajneri ga koriste u istaknutijim prostorima u web dizajnu.

Moment House svoju početnu stranicu započinje ne herojskom slikom, već ugodnom gausovskom mrljom boje. Ovo daje atmosferski osjećaj i povezuje se izravno s fotografijom gradskog pejzaža u Los Angelesu koja je slijedi. Savršeno hvata sočivo zlatne svjetlosti i maglice kroz koju se gleda Los Angeles.

Junak Moment Housea odlikuje se ugodnim ljubičastim, žutim i narančastim gasovitim zamućenjima.

Gaussovu zamućenost vidimo u pozadini Monograph Communications. Ova pahuljasta mješavina crvene, ljubičaste i plave boje stvara lijep kontrast između ravnih linija i podebljane tipografije koja je prekriva.

Web stranica Monograph Communication uparuje stiliziranu tipografiju s gausovim zamućenjem pozadine na cijeloj stranici.

Goodbooks integrira mjehurić plinovitog zamagljivanja poput pare. Snimka zaslona ispod zapravo ne čini ovu pravdu, ali čini se kao nešto što je skriveno iza bijelog ekrana. Vidimo kako se oblik mijenja i okreće se, ali nikada ne vidimo u potpunosti što je to. Ovo čini tako divno vizuelno sidro i upozorava na poziv na akciju ispod njega da biste pogledali svojih 12 najboljih preporučenih knjiga.

Junak početne stranice Goobooks.io koristi ljubičasto-žutu maglovinu kao vizualnu fokusnu tačku.

Volimo vidjeti kako stvari koje postoje oduvijek, poput magnetskog zamućenja, postaju popularnije u rukama dizajnera koji ih koriste na nov i zanimljiv način.

DRUGI UPRAVO ČITAJU