Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Faruk Hadžić upozorava: Nemojte se iznenaditi ako vam banke povećaju rate kredita, to je zato što…

  Faruk Hadžić Upozorava: Nemojte Se Iznenaditi Ako Vam Banke Povećaju Rate Kredita, To Je Zato Što...

  Osim sve većih cijena osnovnih namirnica, rastuća inflacija stanovnike BiH, ali i cijelog svijeta, “udara po džeu” i na druge načine. Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić pojašanjava da se može očekivati i rast rata kredita, a poznato je da gotovo pa i nema stanovnika naše zemlje koji nije zadužen u nekoj od banaka.

  – Nemojte se iznenaditi, ako imate podignut kredit sa ugovorenom varijabilnom kamatnom stopom (VKS) i ako vam rata kredita bude veća od ovog mjeseca. Naime, od 01.07. ove godine u pojedinim bankama je došlo do povećanja kamatnih stopa na postojeće kredite, ali sa ugovorenom VKS.

  Drugim riječima, zavisno od dužine trajanja i visine kredita, plaćat ćete veći iznos kamata na postojeći kredit. Usklađivanje varijabilnog dijela kamatne stope se obično dešava dva puta godišnje, ali to sve zavisi od pojedine banke i definisane stavke u ugovoru. Trenutno povećanje u pojedinim bankama se kreće od 0,7 posto do 0,9 posto, što baš i nije tako mali iznos na veće kredite.

  Ovaj scenarij sam najavio prije više mjeseci, s tim da sam se ipak nadao da do povećanja neće doći ove godine. Početkom godine sam također upozoravao da donosioci odluka trebaju iskoristiti višak prihoda od prikupljenih poreza, kako bi poreski rasteretili privredu i radnike, omogućili veće plate, te na taj način pripremili nas za ono što slijedi. Također sam tada najavio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže provesti mjere.

  Povećanje kamatnih stopa je mjera kojom će vlade širom svijeta pokušati smanjiti nivo inflacije. Što inflacija bude duže trajala, povećanje kamatnih stopa će biti veće, upozorio je Hadžić.  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU