Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Faruk Hadžić upozorava: Nemojte se iznenaditi ako vam banke povećaju rate kredita, to je zato što…

  Faruk Hadžić Upozorava: Nemojte Se Iznenaditi Ako Vam Banke Povećaju Rate Kredita, To Je Zato Što...

  Osim sve većih cijena osnovnih namirnica, rastuća inflacija stanovnike BiH, ali i cijelog svijeta, “udara po džeu” i na druge načine. Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić pojašanjava da se može očekivati i rast rata kredita, a poznato je da gotovo pa i nema stanovnika naše zemlje koji nije zadužen u nekoj od banaka.

  – Nemojte se iznenaditi, ako imate podignut kredit sa ugovorenom varijabilnom kamatnom stopom (VKS) i ako vam rata kredita bude veća od ovog mjeseca. Naime, od 01.07. ove godine u pojedinim bankama je došlo do povećanja kamatnih stopa na postojeće kredite, ali sa ugovorenom VKS.

  Drugim riječima, zavisno od dužine trajanja i visine kredita, plaćat ćete veći iznos kamata na postojeći kredit. Usklađivanje varijabilnog dijela kamatne stope se obično dešava dva puta godišnje, ali to sve zavisi od pojedine banke i definisane stavke u ugovoru. Trenutno povećanje u pojedinim bankama se kreće od 0,7 posto do 0,9 posto, što baš i nije tako mali iznos na veće kredite.

  Ovaj scenarij sam najavio prije više mjeseci, s tim da sam se ipak nadao da do povećanja neće doći ove godine. Početkom godine sam također upozoravao da donosioci odluka trebaju iskoristiti višak prihoda od prikupljenih poreza, kako bi poreski rasteretili privredu i radnike, omogućili veće plate, te na taj način pripremili nas za ono što slijedi. Također sam tada najavio da što duže budemo čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže provesti mjere.

    Zvezdana Žujo: Mentorstvo predstavlja snažnu kariku u procesu razvoja profesionalne karijere

  Povećanje kamatnih stopa je mjera kojom će vlade širom svijeta pokušati smanjiti nivo inflacije. Što inflacija bude duže trajala, povećanje kamatnih stopa će biti veće, upozorio je Hadžić.  www.oslobodjenje.ba

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU