back to top

Semira Galijašević: Profesionalni razvoj je proces koji treba biti pažljivo osmišljen i detaljno planiran

Semira Galijašević je redovna profesorica iz oblasti Medicinske hemije i biohemije na Sarajevo Medical School, koja djeluje u okviru Sarajevo School of Science and Technology, te dekanesa medicinskog fakulteta Sarajevo Medical School.

Od 2017. godine je članica Upravnog odbora Udruženja Medicinskih fakulteta Evrope, Berlin, Njemačka. Urednica je indeksiranog naučnog časopisa Bulletin of chemist and technologist of BiH te naučna urednica internacionalnog časopisa PLOSOne, kao i recenzentica niza naučnih publikacija u međunarodnim naučnim časopisima.

Članica je stručnih međunarodnih udruženja kao što su: Association of Medical Schools of Europe, European Medical Association, International Network for Government Science Advice (INGSA), American Chemical Society, Society for Free Radical Biology and Medicine, Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences (BHAAAS). Dio svog bogatog stručnog znanja i iskustva Semira Galijašević je podijelila sa svojom mentorinom u okviru Ženske mentroske mreže. Doktorat je stekla na Wayne State University, Michigan SAD, a nakon toga je nastavila svoja naučna istraživanja kao uposlenica na Wayne State University, School of Medicine i Detroit Medical Center, SAD.

Autorica je ili koautorica više od 60 naučnih publikacija, abstrakta i izlaganja na naučnim konferencijama.

U ugodnom razgovoru otkrila nam je svoja razmišljanja kada je riječ o mentorisanju i njegovom značaju u razvoju karijere.

Kako institucija “mentorisanja” utječe na razvoj jedne profesionalne karijere?

Mentorica može pomoći u kreiranju i vođenju karijere, usmjeriti ka pronalaženju načina za profesionalni razvoj i imati značajnu ulogu u razvoju profesionalne mreže. Velika je vjerovatnoća da su se mentorice na početku svoje karijere nalazile u sličnim situacijama kao mentorine te na osnovu stečenog iskustva mogu podijeliti vrijedne životne lekcije i primjere. One također mogu dati prijedloge koji mogu pomoći u usavršavanju ideja i usmjeriti ka efikasnijem ili djelotvornijem načinu za postizanje željenih poslovnih rezultata. Proces mentorisanja vodi ka razvoju stvarnih vještina: aktivnog slušanja, postavljanja pravih pitanja, samorefleksije, sposobnosti efikasnog planiranja vremena, planiranja razvoja karijere, rješavanju problema, vođenja projekata. Pored ovih korisnih rezultata mentorisanja, možda i najvažnija komponenta je inspiracija, otvorena podrška, održavanje fokusa i popuno razumijevanje koje mentorica može dati u svakom trenutku.

Koji su glavni faktori koji utječu na profesionalni razvoj jedne mlade osobe te da li su oni drugačiji kod nas od onih drugdje?

Profesionalni razvoj je proces koji treba biti pažljivo osmišljen, detaljno planiran i zahtijeva upornost, stalni fokus, kontinurano učenje, detaljnu samoanalizu, pomoć bliže okoline, dobre primjere iz profesionalne prakse, pristup odgovarajućim informacijama. Mlade osobe su često vođene kroz ovaj proces slučajnim prilikama, savjetima baziranim na dezinformacijama, usmjeravanjem ka brzom rezultatu na bilo koji način ili nerealističnim očekivanjima već na početku karijere. U našoj okolini ne postoje strukturirani programi na fakultetima ili u radnim sredinama, koji mogu pomoći mladim osobama da uspješno planiraju korake razvoja karijere. Rijetko se koje lokalno profesionalno udruženje bavi ovim temama. Iz tog razloga, program mentorisanja u okviru ŽMM je od izuzetnog značaja i u potpunosti neophodan, a možda i dobra inspiracija okolini da pokrene slične programe.

Da li ste vi u svojoj karijeri imali nešto slično?

Na samom početku karijere nisam imala formalno ili neformalno mentorisanje. Međutim, u toku obrazovanja i rada u SAD-u sam imala priliku da učestvujem u programima koje su organizovala profesionalna udruženja. Imala sam sreću da su svi moji neposredno nadređeni imali želju i misiju da budu mentori te sam naučila veoma puno radeći s njima. Pored ovoga, sarađivala sam s izuzetnim i poznatim istraživačima te s dobitnikom Nobelove nagrade. Svi oni su nesebično dijelili savjete, usmjeravali, pomagali, a njihova otvorenost, jednostavnost i spremnost da razgovaraju je i mene trajno oblikovala. Iz toga je proistekla i moja želja da budem “enabler”, tj. neko ko drugima pomaže da iskaže svoj pun potencijal. Učešće u ovom programu mentorisanja je upravo prilika za takav pristup i sretna sam što sam jedna od mentorica.

Šta vama lično znači Ženska mentorska mreža?

Iako učešće u mentorskoj mreži često znači da je mentorica ta koja pruža podršku, ohrabrenje i savjete i utječe na lično i profesionalno odrastanje mentorine (eng. mentee), to je više od toga. Obje strane uče kroz razgovore, razmjenu ideja i profesionalnih izazova. Nakon takvih razgovora se stiču nove ideje, razvija razumijevanje za nove generacije i njihov način razmišljanja a i poteškoće s kojima se suočavaju. Pozitivan je osjećaj da jednostavnim dijeljenjem vlastitog učenja možete imati izuzetan utjecaj na budućnost neke osobe. Davanje svog vremena i dijeljenje znanja koje će pomoći mladoj osobi da napravi novi korak, da ostvari uspjeh ili da spozna da smo sve nailazile na slična pitanja i poteškoće, a na kraju postale uspješne je od neprocjenjive vrijednosti.

Zbog čega biste preporučili učešće u ŽMM mladim djevojkama na početku karijere?

Mentorica je od izuzetne važnosti jer će moći dati savjete za uspjeh na osnovu svojih proživljenih iskustava. Može pomoći u rješavanju osjetljivih problema s kojima se žene obično suočavaju na radnom mjestu. Za žene u ranim fazama karijere ili u tranziciji u karijeri iskusna mentorica može biti od ogromne koristi, savjetima, idejama i preporukama. Mogućnost da se iskreno i povjerljivo razgovara o problemima, poteškoćama i težnjama s empatičnom iskusnom osobom čini veliku pomoć u karijerama žena.

Koji su to benefiti koje mlade djevojke mogu ostvariti učešćem u ovom projektu?

Mente imaju koristi jer će imati nekoga s većim znanjem i iskustvom kome se mogu obratiti. Mentorstvo može pomoći u definiranju karijernih ciljeva te ih usmjeriti ka željenom cilju. Mentorice imaju ogromno iskustvo da pomognu u stvaranju planova i definisanju koraka kojima se dolazi do zadatog cilja. Iskustvo mentorice također pomaže u navigaciji politikama kompanije i radnom politikom. Mentorice mogu dati savjete za razvoj karijere i upoznati mentee s drugim profesionalcima. Ali možda najvažnija beneficija je imati osobu s kojom se može iskreno, otvoreno razgovarati i koja u potpunosti razumije sve prepreke na koje nailaze mlade žene u početku karijere.

Šta je najveća vrijednost ŽMM?

Mentorstvo omogućava mladim ženama da dostignu svoj potpuni lični i profesionalni razvoj, kao i da promovira njihov lični i profesionalni razvoj na strateški način. ŽMM uspješno pronalazi dokazano uspješne žene mentore, koje su zaista “role models”, kao i mlade žene koje traže odgovarajuće smjernice u različitim specifičnim oblastima s kojima se susreću. Ovaj projekt je uspješno započeo stvaranja mreže izuzetnih mentorica koje će inspirirati druge, u smislu ličnih odnosa i poslovnih izazova. ŽMM je uspjela uskladiti mentorice koje posjeduju izuzetno profesionalno iskustvo, stručnost i dokazana dostignuća i prave mentee koje traže smjernice. Pozitivna i kreativna atmosfera koja je vladala za vrijeme trajanja projekta ŽMM je veliko nadahnuće i potvrda važnosti ŽMM.

Ženska mentorska mreža

je jedinstven mentorski program koji okuplja više od 100 poslovnih žena, s jedne strane iskusne liderice koje nesebično dijele svoja znanja i iskustva, a s druge strane mlade žene u početnoj fazi karijere. Cilj programa je da im olakša napredovanje i omogući da se lakše izbore s preprekama koje ih očekuju. Ženska mentorska mreža je koncipirana s idejom da postane redovan godišnji program razmjene znanja iskusnih liderica iz različitih industrija i poslovnih segmenata. Inicijatorice programa su Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo, i Sabina Softić, direktorica Deloitte BH.

DRUGI UPRAVO ČITAJU