back to top

Kako uložiti u nekretnine?

Kako uložiti u nekretnine jer one mogu biti vrlo unosna investicija, ali zahtijevaju ogromnu posvećenost, strpljenje i najvažnije novac

Postoji  mogućnosti za početnike da se bave nekretninama, s tim da ne mogu očekivati  neko bogatstvo na samom početku. Veliki povrat novca od ulaganja dolazi sa velikim ulaganjima, npr. kupovina i upravljanje višestambenom zgradom, ili kuća sa lijepom okućnicom je dobar profit.

Evo nekoliko dobrih načina za dodatno zarađivanje sa nekretninama.

  Uredi svoje finansije

Prije nego što započneš bilo koju vrstu ulaganja u nekretnine ili općenito ulaganja, uredi svoje finansije – uspostavi hitni fond, isplati potrošački dug i automatizuj svoju penzionu štednju.

Kako Uložiti U Nekretnine
Kako uložiti u nekretnine

Nekretnina je skupa investicija, tako da moraš imati na raspolaganju gotovinu za predujam (ili za neposrednu kupovinu nekretnine) i rezervu koja će te „pogurati“ ako i kada nešto treba popraviti, što bi trebalo biti potpuno odvojeno od tvoje svakodnevne hitne situacije fond.

Uz kreditni kalkulator na našem portalu možete da brzo i jednostavno izračunate kolika bi vam bila mjesečna rata za određenu svotu kredita i rok otplate. Jednostavno unesite tražene parametre u kreditni kalkulator i na mail primite detaljne informacije o svim aspektima željenog kredita.

 Fondovi za ulaganje u nekretnine

Fondovi za ulaganje u nekretnine ti omogućuju ulaganje u nekretnine bez da imaš fizički nekretninu. Ovaj fond ima tendenciju ulaganja u dividende, što je uobičajno ulaganje u nekretnine.

Je li ovaj fond za nekretnine dobra investicija? Neki trguju na burzi poput dionica; drugima se ne trguje javno. Fond se fokusira na određenu vrstu nekretnina, poput stambenih kompleksa, bolnica, hotela ili trgovačkih centara. Devedeset posto godišnje zarade – obično u obliku prihoda od najma – vraća se investitorima kao dividenda. Dionice možeš kupiti putem brokerske kuće.

Za to će ti trebati brokerski račun. Ako ga još nemaš, otvaranje traje manje od 15 minuta, a mnoge kompanije ne zahtijevaju početno ulaganje.

 Koristi internet platformu za ulaganje u nekretnine

Te platforme povezuju programere nekretnina s investitorima koji žele finansirati projekte. Ulagači se nadaju da će dobiti mjesečne ili tromjesečne prodaje u zamjenu za preuzimanje značajne količine rizika i plaćanje naknade platformi. Kao i mnoga ulaganja u nekretnine, i ona su špekulativna i nelikvidna.

Kako Uložiti U Nekretnine
Kako uložiti u nekretnine

 Upoznaj lokalno tržište

Ako planiraš kupiti vlastitu nekretninu, započni upoznavanjem lokalnog tržišta – ili još bolje, ostani u svom susjedstvu.

Razgovaraj s agentima za nekretnine  i mještanima; saznaj ko živi na tom području, ko se seli i zašto i analiziraj ono najvažnije, a to je historija  cijena. Ukratko: Istraži!!!

Razmisli o renti

Svi mi znamo ljude koje znaju ljude, pa tako i ja imam pozanicu koja je broker i vlasnica nekoliko nekretnina. Ali to naravno nije postala tek tako.

Svoj stan je kupila kao studentica, tj. njen otac je imao neku zemlju pa to prodao, pa je ona bila pametna da napusti to mjesto i počne studirati ono što je mislila da će se u tom momentu baviti. U tom momentu joj nije bilo ni na kraj pameti da će se zapravo baviti nekretninama. Kupila je stan u blizini faksa i tri spavaće sobe. Jedna je bila njena a druge je rentala. Stan je bio uređen u studentskom stilu, pa nije imala potrebe da ga dodatno preuređuje.

Kako Uložiti U Nekretnine
Kako uložiti u nekretnine

Rentanje je pokrivalo sve njezne troškove i donosilo dodatnih 100 KM mjesečno u gotovini –  velika promjena za studenta, i dovoljno da  pronađe grešku u  lekciji zvana Nekretnine.

 Sada ima 27 godina, pet kuća za najam i broker je. Na tržište je ušla koristeći strategiju koja se ponekad naziva „hakiranje nekretnina“, termin koji je osmislio Bigger Pockets, internet investitor za iste.

U principu, čak iako nemaš za kupiti stan, ili neku nekretninu, imaš neku ekstra sobu koja bi mogla poslužiti da zaroniš u svijet nekretnina? Iznajmljivanje sobe čini se puno pristupačnijim od koncepta ulaganja u nekretnine.

Kao i sve odluke o ulaganju, najbolja ulaganja u nekretnine su ona koja najbolje služe tebi, investitoru. Razmisli o tome koliko vremena imaš, koliko kapitala si spreman uložiti i želiš li biti ona/-j koji/-a se bavi pitanjima vezana za kuću ili stan kad se ona pojave. Ako nemaš DIY vještina, razmislite o ulaganju u nekretnine putem platforme namijenjene za nekretnine.

Kupi porodičnu kuću i iznajmi je

Kupovinom porodične kuće i iznajmljivanjem donijet ćeš  sebi  prihod samo ako su režijski troškovi te kuće niski. Ako stanarina ili renta, ne pokriva hipoteku, osiguranje, poreze i održavanje, zapravo gubiš novac. U idealnom slučaju, mjesečno plaćanje hipoteke bit će relativno fiksno, dok cijene rente rastu.

Kako Uložiti U Nekretnine
Kako uložiti u nekretnine

Ponekad kada si u svijetu nekretnina, i naravno pratiš dešavanja, „iskoči“ dobra ponuda za stambenu zgradu, koja sadrži više stanova. To je prava premija kada se dobije po niskoj cijeni, jer ti kao prodavaču daje više mogućnosti.

Izgradi svoj tim

Ulaganje u ljude u ovom poslu, važno je i koliko i ulaganje u nekretnine, jer ovo posao koji je zasnovan na odnosima.

Kako Uložiti U Nekretnine
Kako uložiti u nekretnine

Izgradi tim agenata za nekretnine, izvođača radova, advokata i računovođa koji ti mogu pomoći u poslu da nesmetano kalkuliše.

Neka bude jednostavno

Jednostavna strategija koja može puno doprinijeti ulaganju u nekretnine. Ako je cilj stvoriti pasivni prihod, nemoj se zavaravati vjerujući da treba biti veliki da bi to ostvarili.

Tako je najbolje započeti sa malim cijenama a troškove smanjiti. Smanjenjem troškova možeš ostvariti dodatan prihod u startu.

 Da rezimiramo!

Prije nego što odabereš prvu investiciju, trebaš odlučiti koliko želiš potrošiti na predujam. Nekretnine mogu biti rizičan posao, zato nemoj ulagati novac koji ne možeš priuštiti da izgubiš.“Pruži se onoliko koliko si dug“-ili tako nešto, baš sam na Vi sa ovim poslovicama.

 Na primjer, ulagači u nekretnine bi trebali imati optimalno oko 50 000 KM, za ulaganje u nekretnine. Ako nemaš ni blizu toliko, naravno da  postoje i  jeftiniji načini ulaganja.

Nekretnine također mogu biti značajno ulaganje vremena. Popravak nekretnine nije jednostavan, a čak je i osnovno održavanje redovan zadatak s kojim ćeš se susretati.

 Neki ulagači u nekretnine prepuštaju održavanje kompanijama za upravljanje uz nadoplatu.

Prije prve kupovine dobro je razgovarati s kvalificiranim advokatom. Ako ulaganje ne uspije, želite da tvoja imovina bude zaštićena i ne želiš plaćati neku zakonsku odgovornost, sa kojom nisi bio upoznat ako je možeš izbjeći.

Dakle, prije nego počneš bilo šta u životu, napravi analizu. Stavi na papir. Papir ne laže nikad!

Pogledaj i ove članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU