Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  BiH samo prošle godine platila 10,6 miliona KM penala zbog kredita koje nije realizirala

  Bosna i Hercegovina na kraju prošle godine imala je skoro 2,5 milijarde KM nepovučenih sredstava po kreditima i projektima, zbog čega je platila nešto više od 10,6 miliona KM penala, ukazao je Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

  – To je za oko 6,5 miliona KM više u odnosu godinu prije – istakli su revizori u svom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2021. u kojem su koristili podatke iz Informacije o stanju javne zaduženost na kraju 2021. godine.

  U informaciji koju objavljuje Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, nije naveden uzrok tome.

  – Utvrđeno je da u Informaciji nisu navedeni razlozi koji su utjecali na plaćanje naknade za neangažiranje sredstava u navedenom iznosu, razlozi povećanja plaćene naknade u odnosu na prethodnu godinu niti je sačinjena analiza iz koje se može utvrditi da li su obaveze na osnovu neangažiranih sredstava proizašle zbog neadekvatno pripremljenih preduvjeta za angažiranje sredstava ili zbog nepoštovanja ugovorene dinamike i sporosti u implementaciji projekata za koja su odobrena sredstva – istakli su državni revizori.

  Naveli su da je neophodno sačiniti detaljnu informaciju i utvrditi uzrok za neadekvatno korištenje odobrenih sredstava kako bi se izbjeglo plaćanje penala.

  U svakoj informaciji o stanju javne zaduženosti je pojašnjeno da se na neangažirana kreditna sredstva plaća naknada, odnosno commitment fee, kao kompenzacija za držanje sredstava na otvorenoj kreditnoj liniji.

    Predstavljamo program i govornike konferencije Dani osiguranja u BiH

  Tako smo u prošloj godini platili više od 10,6 miliona KM penala i to po projektima za koje smo sredstva dobili od Svjetske banke/Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), od Njemačke razvojne banke (KwF), te Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

  Radi se, između ostalog, o projektima modernizacije putnog sektora na području FBiH, podrške zapošljavanju u oba entiteta, rekonstrukcije željeznica RS-a, projekte energetske efikasnosti, registracije nekretnina, sanacije Hidroelektrane Trebinje, vjetroelektranu Podveležje, koridoru Vc, vodosnabdijevanja Gradačac, popravke nakon poplava za Ceste FBiH, luku Brčko, dijelu projekata javnog prijevoza i gradskih saobraćajnica u Sarajevu, pa čak i hitnom projektu za COVID-19, kako je nazvan.

  Nije još poznato koliko ćemo sredstava platiti ove godine na nepovučena sredstva, a da će ih biti ukazuju podaci za prvih šest mjeseci ove godine. Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti na dan 30. juni 2022. godine, zasad je neangažirano skoro 2,4 milijarde KM.

  (Biznis.ba)

  biznis.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU