back to top

Kako uzeti kredit ako si nezaposlen?

Danas vam otkrivamo odgovor na pitanje kako uzeti kredit ako si nezaposlen.

Stopa nezaposlenosti je jako velika, i ako si nezaposlen/-a ruke su ti vezane, bar što se finansijskog dijela tiče.

Međutim, ako si nezaposlen ne moraš biti pasivan/-a.Pa ako si u nekoj od gore navedenih situacija i često vrtiš pitanje po glavi, „Kako uzeti kredit ako si nezaposlen“ , vrijeme je da potražimo odgovore.

Ako si trenutno bez posla, još uvijek možeš posuditi novac, ili kako mi kažemo kako podići kredit , s tim da naravno ne možeš očekivati najbolje uslove.

Ako si nedavno ostao/-la bez posla,što nažalost i nije rijetko u zadnje vrijeme, imajući u vidu cijelu ne epizodu nego seriju koja nikako da prestane zvana KRIZA, nalaziš se rastrgan/-a na sve strane ili se boriš za pronalazak posla , činjenica novac je nešto što je potreba za život.

Isto vrijedi za one s niskim primanjima ili one čiju su izdaci veći od novčanih primanja.

Kako Uzeti Kredit U 2021.Godini Ako Si Nezaposlen?
Kredit za nezaposlene je sve lakše dobiti – krediti za nezaposlene bez ziranata

Mogu li uzeti kredit ako sam nezaposlen

Možeš, ali to će biti znatno teže, nego zaposlenim. Moraš biti spreman/-a da će mnoge banke odbiti tvoj zahtjev.

Da bi pronašao/-la zajam(kredit),  vjerojatno ćeš se morati obratiti specijalnom zajmodavcu koji naplaćuje veće kamate. Kao što sam navela tvoje pogodnosti kredita, će biti drugačije.

Mogu li dobiti zajam bez prihoda (novčanih primanja)?

Krediti ili zajmovi se nude pod uslovom da će zajmoprimac moći otplaćivati ​​dug prema predviđenom roku.

Zajmodavci rade po vrlo jednostavnom pravilu, a to je što je tvoja finansijska situacija bolja, to je veća vjerovatnoća da ćeš ga(kredit) otplatiti – što povećava šansu da ti se ponudi niža kamatna stopa.

Iako si nezaposlen/-a,postoji mogućnost da ćeš dobiti kredit, ali ćeš se sigurno morat suočiti sa znatno većim kamatnim stopama.

Savjeti Za Trazenje Posla Krediti Na Licnu Kartu Za Nezaposlene
Kako uzeti kredit ako si nezaposlen?

Koje su vrste kredita i koji kredit uzeti

Osigurani krediti

Oni su manje rizični za zajmodavce jer vrijedan posjed stavljaš kao sigurnost, poput kuće ili automobila. I oni se najčešće preporučuju za nezaposlene.

Osobni krediti sa visokim kamatama

Neki zajmodavci prihvaćaju ljude koji imaju beneficije kao osobne kredite. Međutim, kako je njihov percipirani rizik veći, kamatna stopa bit će viša od prosjeka.

Jamačni krediti:

Jamačni kredit sličan je osobnom kreditu, ali u ovom slučaju traži od bliskog prijatelja ili člana porodice (žirant) da zajmodavcu jamče da će vratiti zajam u tvoje ime ako ti to ne učininiš.

Payday kredit

To su krediti za kratkoročno posuđivanje koji se mogu dati, dok ne dobiješ platu.

Za razliku od većine ostalih kredita, oni su kreirani da traju danima, umjesto godinama i imaju nevjerojatno visoke kamatne stope.

Kao nezaposlena osoba treba se kloniti ovakvih zajmova (kredita). Osim visoke kamatne stope, imaju i kratke rokove otplate i  velike kazne ako ne platite.

Kako uzeti kredit za nezaposlene brzo

Želim da ti kažem, da iako si nezaposlen/-a možeš „podići“ kredit. Iz kojeg god razloga da ti je kredit potreban, imam par savjeta za tebe.

Kod uzimanja kredita predlažem da uzmete kedit s fiksnom kamatnom stopom.

Šta to znači ? to znači da znaš  kada i koliko moraš platiti kredit/ratu kredita, što ti može pomoći u skladu sa situacijom,  Da možeš da se organizuješ.

Općenito možeš odabrati koliko ti vremena treba da vratiš kredit. Duži rok znači niže mjesečne otplate, ali sveukupno više kamate.

Ako imaš više nepodmirenih dugova, kredit ti može omogućiti da ih konsolidiraš po nižoj kamatnoj stopi, čineći otplate lakšim za upravljanje i pružajući ti veće šanse za naplatu onoga što duguješ.

Obično ćeš morati platiti višu kamatnu stopu od nekoga ko je zaposlen sa stalnim primanjima

Podizanje kredita povećat ćeš teret duga, što će potencijalno opteretiti tvoje finansije. Ali ako nisi u mogućnosti otplaćivati kredit, suočit će se sa kaznama. Kredit može potrošiti kako god želiš, ali kako doći do njega?

Kako Podici Kredit
Kako uzeti kredit ako si nezaposlen?

Kako uzeti kredit za nezaposlene kod mikrokreditne organizacije i banke

Kao i svaki osobni kredit, i ovdje postoji puno financijskih institucija koje nude hitne zajmove za nezaposlene ljude. Ispod su neke od uobičajenih opcija za dobivanje hitnog kredita.

Najbolja opcija je saradnja s institucijom koja ti je poznata, zato se uputite u banku ili mikrokreditnu uniju koje često posjećuješ ili sa kojom si imao/-la najviše dodira.

Budući da je tvoja banka ili mikrokreditna organizacija sa kojom si surađivao/-la surađivala  niz godina, možda će biti fleksibilnija s uvjetima odobrenja.

Možda će  nekih dodatnih zahtjeva za odobrenje, poput otvaranja potvrde o pologu – štednog računa koji zahtijeva da na njemu ostaviš novac na određeno vrijeme u zamjenu za isplate kamate veće od prosjeka – ili automatsko  plaćanje kredita (trajni nalog).

Uporedi zajmove, istraži mikrokreditne organizacije, u kojim ćeš vjerovatno dobiti odobren kredit.

Odgovori na nekoliko pitanja o iznosu koji ti je potreban, zajedno sa nekim ličnim podacima, a oni će izvršiti provjeru koja nema uticaj na tvoju kreditnu ocjenu.

To je brz i jednostavan način za usporedbu dostupnih ponuda i pronalazak kredita koji ti treba.

Osiguranje uzmi obavezno

Ako ste nezaposlen/-a zbog zdravstvenog problema ili umirovljenja, postoji šansa da imaš redovne prihode od socijalnog osiguranja.

Kako Uzeti Kredit Ako Si Nezaposlen?
Kredit za nezaposlene u 2022 godini će biti povoljniji nego u 2021

Iako nemaš posao, prihodi od socijalnog osiguranja mogu ti  pomoći da dobiješ odobrenje za osobni kredit koji ti treba.

Naknada za nezaposlenost

Kao zaposlenik s punim radnim vremenom, dio tvoje plate ide za financiranje osiguranja za slučaj nezaposlenosti.

Ako bez svoje krivice izgubiš posao, imaš pravo na razne naknade za nezaposlene. Jedna od tih pogodnosti uključuje i mjesečna primanja.

Naknade za nezaposlene pokrivaju samo dio onoga što možeš zaraditi kao stalno zaposleni, ali mogu ti pomoći da se kvalifikuješ za taj hitni zajam.

Izdržavanje ili uzdržavanje djeteta (alimentacija)

Ako primaš alimentaciju  za djecu, to se može kvalifikovati kao redoviti prihod i može ti pomoći da dobiješ odobrenje za hitne kredite za nezaposlene osobe.

Prihod supružnika

Ako ste nezaposleni, ali supružnik i dalje radi, njihovi prihodi mogu ti pomoći da dobiješ kredit koji ti treba. Ipak postoji kvaka. Za ovakvu vrstu će ti banka ili mikrokreditna organizacija (ne svaka) tražiti žiranta.

Prihodi od mirovine ili mirovina

Ako je tvoja komapanija osigurala mirovinu(penziju), mnogi zajmodavci smatraju ovo kao redovan prihod odobrenjem zajma. Isto vrijedi i za bilo koji drugi prihod od umirovljenja(penzionisanja).

Kako mogu brzo doći do novca bez kredita?

Kreditne kartice

Možda ćeš se moći kvalifikovati za kreditnu karticu koja ti omogućuje raspodjelu troškova većih kupovina. Ovo može biti dobra opcija za kratkoročno posuđivanje

Prekoračenja

Većina tekućih računa nudi mogućnost prekoračenja koje možeš koristiti za pokrivanje troškova neočekivanih izdataka, ali kamatne stope mogu biti visoke – oko 40%. Tokom pandemije COVID-a 19 banke i mikokreditna društva potiču su malo olakšala svojim potrošačima.

Mali savjet za kraj

Ne postoji osoba koja nekada nije bila „u škripcu“. Mislim da je svakome od nas nekada falilo novca.

U toj bezizlaznoj situaciji ti se čini kao da izlaz ne postoji. Iz tog najčešće razloga uzimamo kredit, jer nam se on čini kao najlakši izlaz u ovoj situaciji.

Ali dok se krećeš kroz nesigurnost COVID-19 i nezaposlenosti, ne zaboravi gledati u budućnost. Razmisli kako će kredit uticati na tvoju trenutnu i dugoročnu finansijsku sigurnost.

Kredit sa dobrim uvjetima može ti pružiti podršku koja ti je potrebna da bi ste prošli kroz trenutnu krizu i vidjeli bolje sutra.

Ako dižete kredit za auto koje vam ne treba za posao dva puta razmislite.

DODATNO (Na zahtjev čitatelja) Šta je keš kredit ?

Kredit vam može biti od velike pomoći kada planirate svoje financije na kraće ili na duže staze.

Preduvjet da kredit bude vaš financijski prijatelj je prethodna podrobna analiza svih mogućnosti koje keš kredit daje, ali i opasnosti od kojih se treba zaštititi.

Npr. mora da znate da kes kredit za nezaposlene i kes kredit danas imaju dosta drugacije uvjete.

Na primer, ako želite namjenski da se zadužite za neku konkretnu kupovinu, u većini banaka vam se više isplati da uzmete keš kredit nego potrošački.

Mada bi bilo logično očekivati da su kamate niže kada je kredit namjenski (za kupovinu namještaja, automobila, bele tehnike…), tako je samo u manjem broju banaka. Kod ostalih, bolje je tražiti gotovinski kredit.

Zašto da uzmete keš kredit?

Potrošački kredit podrazumijeva da sve što planirate da kupite morate da nabavite u samo jednoj radnji.

Novac ne dobijete na ruke, već banka, nakon što donesete profakturu iz prodavnice, pare direktno uplaćuje prodavcu. S druge strane, keš kredit je mnogo jednostavniji.

On omogućava da s novcem raspolažete kako hoćete i niko u banci vas neće ni pitati za koje namjene uzimate novac.

Pare ležu direktno na vaš račun. Ono što planirate možete kupiti gdje hoćete, kada hoćete, bez letanja oko profaktura i sličnih peripetija.

Banke U Bih Spisak
Banke u BIH nude sve bolje opcije kredita za nezaposlene (foto: Centralna banka BiH)

Uslovi za kes kredit za nezaposlene

Ono što je skoro pa obavezno pri apliciranju za kredite jeste da imate tekući račun u banci od koje tražite pozajmicu (prenos plate nije obavezan, ali je kamatna stopa svuda povoljnija ako to učinite za dva, tri, pa i više procenata), da ste zaposleni godinu dana, odnosno stalno zaposleni minimalno tri mjeseca.

Također, većina banaka traži da niste mijenjali poslodavca u posljednja tri mjeseca, a kod nekih je to čak i šest mjeseci.

Ono na šta je važno da obratite pažnju su prateći troškovi, poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita, osiguranja, sitna slova u ugovoru…

Ovaj dio, što se kaže, ne možemo dovoljno da naglasimo: sve čitajte, sve pitajte i još jednom provjerite pre nego što bilo šta potpišete. Jer poslije potpisa – nema kajanja.

U Srbiji je dosta popularan Telenor Banka kredit za nezaposlene koji je jedna vrsta keš kredita. U Hrvatskoj je popularan kredit za nezaposlene PBZ dok u BiH postoje mnogi servisi za brze kes kredite za nezaposlene i zaposlene.

Kako Uzeti Kredit Ako Si Nezaposlen?
Kako uzeti kredit ako si nezaposlen?

Brzi kes kredit i kakav keš kredit odabrati?

Osnovni kriterijem za odluku ne bi trebalo da bude isključivo visina kamatne stope.

Pored prethodno navedenih pitanja, klijent mora biti upoznat i s vrstom kamatne stope, odnosno da li je ista fiksna ili varijabilna, kao i od čega će zavisiti visina kamatne stope u budućnosti, ako je riječ o promjenjivoj kamatnoj stopi.

Većina ljudi prednost daje kreditima s fiksnom kamatnom stopom.

U slučaju varijabilne kamatne stope prisutna je potencijalno veća doza neizvjesnosti visine anuiteta s protokom vremena.

Na uvijek prisutnu dilemu: jeftin ili dobar kredit može se odgovoriti i iz druge perspektive.

Napravimo paralelu s automobilima: hoćete li se opredjeliti za jeftiniji auto, koji će vremenom iziskivati nove, nepredviđene troškove ili za skuplji koji Vam daje određenu garanciju i sigurnost?

Ovo su neke od stvari na koje, po našem mišljenju, morate da obratite pažnju kada uzimate keš kredit.

Kao i svako financijsko sredstvo i gotovinski krediti mogu da vam budu od velike pomoći – ako dobro odaberete i pažljivo raspolažete s novcem koji dobijete.

Bbi Banka Nudi Povoljne Kredite Za Nezaposlene
Kako uzeti kredit ako si nezaposlen?

Pročitajte i ove biznis teme

DRUGI UPRAVO ČITAJU