Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Standard and Poor’s: Kreditni rejting BiH ostaje isti

  Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) potvrdila je trenutni kreditni rejting BiH, „B“ sa stabilnim izgledima.

  U obrazloženju analitičara agencije „Standard and Poor’s“ navodi se kako su političke napetosti u BiH posljedica najave Republike Srpske (RS) da se priprema za povlačenje iz nekoliko državnih institucija.

  Analitičari očekuju smanjenje tenzija, te da će političke strukture ostati uglavnom nepromijenjene u BiH.

  Trajna neizvjesnost, prema njihovoj ocjeni, mogla bi negativno utjecati na rast, koji bi u 2022. godini iznosio 2,7%, dok je za 2021. godinu procijenjeni rast od 6,7%.

  Kursna Lista Bih
  Kreditni rejting BiH ima i pozitivne okolnosti

  Pozitivna okolnost je da neto dug opće vlade BiH ostaje nizak, ispod 30% BDP-a, što daje prostor za djelovanje u fiskalnoj politici, čak i ako politički događaji budu utjecali na kreditne linije međunarodnih financijskih institucija.

  Analitičari ističu da se „stabilni izgledi“ temelje na balansu između negativnih rizika koji proizlaze iz složene i konfrontirajuće politike u BiH u sljedećih 12 mjeseci i s druge strane relativno jake ekonomske osnove, kao što su neto dug opće vlade, poboljšanje vanjske pozicije i otpornost bankarskog sektora.

  U izvješću se navodi da je ekonomija BiH u 2021. godini imala koristi od snažnog izvoza, naročito prema EU, gdje je većina ključnih trgovinskih partnera BiH.

  Posebno dobar izvoz ostvaren je u oblasti mineralnih proizvoda, metala i drvoprerađivačkog sektora.

  Ohrabrujući oporavak turizma u BiH

  Turizam se, također, oporavlja, pa je za devet mjeseci prošle godine dostigao razinu od oko 60% u odnosu na razdoblje prije pandemije.

  Međutim, puni utjecaj političkih događanja još nije u potpunosti vidljiv u podacima, budući da su se političke nesuglasice intenzivirale pred kraj 2021.

  Također, rizik i dalje predstavlja pandemija koju je uzrokovao virus COVID-19.

  Sukladno cjenovnim trendovima u drugim zemljama, inflacija u BiH raste, te je prosječna inflacija u 2021. godini iznosila 2,0% nakon deflacije od 1,6% u 2020. godini.

  Kreditni Rejting Bih
  Kreditni rejting BiH ostaje isti najviše zbog stalnih opstrukcija iz RS-a

  Cijene hrane, energije i prijevoza ključni su pokretači inflacije

  U 2022. godini analitičari očekuju inflaciju od 4,2%, dijelom i zbog učinka koji će se prenijeti iz 2021. godine.

  Ipak, dugoročno, ne očekuju veću inflaciju, te predviđaju da će indeks potrošačkih cijena (CPI) rasti umjereno do 2% -2,5% godišnje tijekom razdoblja 2023.-2025.

  Aranžman valutnog odbora u BiH, prema ocjeni analitičara, predstavlja važno ekonomsko sidro.

  Postojeće Upravno vijeće je nastavilo sa punim radom, te Standard and Poor’s očekuje stabilno funkcioniranje Centralne banke u narednom razdoblju, bez obzira na trenutnu političku situaciju.

  Prema navodima analitičara S&P, kreditni rejting Bosne i Hercegovine može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na domaćoj političkoj sceni, uz veću razinu suglasnosti i manje konfrontacija, koji bi bili usmjereni na strukturne reforme i ekonomski rast.

  S druge strane, analitičari navode da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju dodatnog pogoršanja političke konfrontacije, što bi vjerojatno utjecalo na postojeće mehanizme servisiranja duga i dovelo do izraženijih negativnih implikacija na formuliranje ekonomske politike i rast.

  Standard And Poor'S: Kreditni Rejting Bih Ostaje Isti
  Standard and Poor’s je ugledna kompanija smještena u SAD-u

  Što je Standard & Poor’s (S&P)

  Standard & Poor’s (S&P) je tvrtka poznata diljem svijeta kao kreator indeksa financijskih tržišta – koji se naširoko koristi kao investicijska mjerila – izvor podataka i izdavatelj kreditnih rejtinga za tvrtke i dužničke obveze.

  Možda je najpoznatiji po popularnom i često citiranom indeksu S&P 500 .

  Korijeni tvrtke datiraju iz 1860-ih. Od 2016. godine, s uredima u 26 zemalja, službeno korporativno ime je S&P Global.

  Razumijevanje Standard & Poor’s-a (S&P)

  Standard & Poor’s je izrastao iz dvije tvrtke: Poor’s Publishing, izdavača vodiča za željezničku industriju službeno osnovanog 1868., i Standardnog statističkog ureda (kasnije tvrtke), osnovanog 1906., koji je objavljivao financijske podatke o tvrtkama.

  Godine 1923. objavila je svoj prvi indikator tržišta dionica, koji je sadržavao 233 tvrtke. Poor’s Publishing je u međuvremenu izdao svoju prvu ocjenu 1916.

  Dvije tvrtke spojile su se 1941. da bi stvorile Standard & Poor’s. 1

  McGraw-Hill Cos. kupio je S&P 1966. Godine 2012. Standard & Poor’s je kombinirao svoje indeksne operacije s Dow Jones Indices (koji je McGraw-Hill bio u vlasništvu) kako bi postao lider u indeksima na burzi.

  U 2016. McGraw Hill Financial se rebrendirao u S&P Global. Odjeli S&P Global uključuju S&P Global Ratings, S&P Global Market Intelligence, S&P Dow Jones indekse i S&P Global Platts.

  Tvrtka ima više od 1400 kreditnih analitičara, a izdano je više od 1,2 milijuna kreditnih ocjena vladama, korporacijama, financijskom sektoru i vrijednosnim papirima.

  S&P je glavni istraživač kreditnog rizika koji pokriva više industrija, mjerila, klase imovine i zemljopisne regije.

  Izdaje kreditne rejtinge, u rasponu od AAA do D, za dug javnih i privatnih tvrtki, kao i vlada.

  Također nudi ocjene za kratkoročni dug i pruža ocjene za izglede u rasponu od šest mjeseci do dvije godine.

  Standard And Poor'S: Kreditni Rejting Bih Ostaje Isti
  Standard and Poor’s mapa kreditnih rejtinga slikovito prikazuje stanje u BiH

  Standard & Poor’s indeksi

  Indeks S&P 500 pokrenut je u ožujku 1957. Bio je to prvi indeks koji je bio kompjuterski generiran i koji se svakodnevno objavljivao te je postao zamjenski indeks za samo američko tržište dionica.

  Indeks S&P 500 sadrži 500 najvećih dionica koje trguju na burzi u New Yorku (NYSE) i Nasdaqu, što ga čini alatom za procjenu ukupnog zdravlja velikih američkih tvrtki.

  S&P 500 je vjerojatno najpopularniji dionički indeks na svijetu i koristi se kao mjerilo uspješnosti za razne investicijske fondove, ETF-ove i drugu imovinu i vrijednosne papire.

  Ostali popularni indeksi koje nudi S&P Global pokrivaju različite sektore tržišta i različite tržišne kapitalizacije. Velike ponude S&P Dow Jones indeksa uključuju S&P SmallCap 600, S&P MidCap 400, S&P Composite 1500 i S&P 900.

  Svaki predstavlja pogled na zdravlje tržišta na temelju svog podsektora.

  Kreditni Rejting Bih
  Kreditni rejting Bosna i Hercegovina i dalje stagnira

  Fjučersi na indeks S&P 500

  Prve terminske ugovore S&P 500 uvela je Chicaška trgovačka burza (CME) 1982. SP ugovor je osnovni tržišni ugovor za S&P 500 terminsko trgovanje. Određuje se množenjem vrijednosti S&P 500 s 250 dolara.

  Na primjer, ako je S&P 500 na razini od 2.500, tada je tržišna vrijednost terminskog ugovora 2.500 x 250 dolara ili 625.000 dolara.

  CME je 1997. dodao opciju E-mini. E-mini futures stvoreni su kako bi omogućili manja ulaganja šireg spektra ulagača. S&P 500 E-Mini Futures predstavljaju jednu petinu vrijednosti velikog ugovora.

  Ako je razina S&P 500 2.500 onda je tržišna vrijednost terminskog ugovora 2.500 x 50 dolara ili 125.000 dolara. “E” u E-mini označava elektroniku.

  Mnogi trgovci preferiraju S&P 500 E-Mini ES u odnosu na SP ne samo zbog manje veličine ulaganja nego i zbog njegove likvidnosti.

  Kao i njegovo ime, E-Mini ES trguje elektroničkim putem što može biti učinkovitije od otvorenog trgovanja za SP.

  Kao i kod svih futuresa, od investitora se traži samo djelić vrijednosti ugovora kako bi zauzeli poziciju.

  Ovo predstavlja maržu na terminski ugovor. Ove marže nisu isto što i marže za trgovanje dionicama.

  Futures margine pokazuju “kožu u igri” koja se mora nadoknaditi ili podmiriti.

  Kreditni Rejting Bih
  Kreditni rejting BiH direktno utiče na finansijsko poslovanje i život građana

  Standard & Poor’s temeljne ocjene (SPURs)

  Standard & Poor’s temeljne ocjene (SPUR) daju mišljenje o kreditnoj kvaliteti općine odvojeno od kreditnih poboljšanja jamca ili osiguravatelja.

  obveznice općinskog ili drugog javnog sektora obično uključuju kreditno poboljšanje koje se koristi za postizanje boljih uvjeta pružanjem povećanog jamstva da će zajmoprimac ispuniti svoju obvezu kroz dodatno osiguranje ili jamstvo treće strane.

  Standard & Poor’s izdaje SPUR ocjenu samo na zahtjev izdavatelja/dužnika i održava nadzor nad izdanjem s objavljenim SPUR-om.

  Primjer Standard & Poor’s ocjene

  Standard & Poor’s Global Ratings odjel rangira dužničke instrumente, kao što su obveznice, i tvrtke koje ih izdaju u smislu kreditne sposobnosti – definirane kao vjerojatnost neispunjavanja obveza ili nemogućnost pravovremenog plaćanja dugova.

  Slično akademskim ocjenama, svaka ocjena se sastoji od slova na ljestvici od A do D, ponekad dopunjenog znakom plus ili minus ili brojem.

  Što je viša ocjena, manji je rizik (prema S&P-ovoj procjeni).

  Ocjena BBB i više naziva se “investicijska ocjena”—najsigurnija vrsta ulaganja. Ocjene ispod te se smatraju “spekulativnim” – veći stupanj rizika.

  Grafikon u nastavku prikazuje sustav ocjenjivanja Standard & Poor’s za kratkoročne dugove – račune, zajmove i druge obveze s dospijećem od godinu dana ili manje.

  To su vrste instrumenata u koje fondovi tržišta novca i računi tržišta novca često ulažu. Više o ovoj prestižnoj kompaniji možete saznati OVDJE.

  Pročitajte i ove finansijske teme

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU