13 C
Sarajevo
NaslovnicaBanke i kreditiIntesa Sanpaolo Banka

Intesa Sanpaolo Banka

()

Grupa Intesa Sanpaolo jedna je od vodećih bankarskih grupacija u Europi, s tržišnom kapitalizacijom od 37,4 milijarde eura, te je predana potpori privredi u zemljama u kojima posluje, posebno u Italiji, gdje je postala referentni model u smislu održivosti i društvene i kulturne odgovornosti.

Intesa Sanpaolo vodeća je u Italiji u svim poslovnim područjima (maloprodaja, poduzeća i upravljanje bogatstvom). Grupa nudi svoje usluge za 14,6 milijuna kupaca kroz mrežu od približno 5.360 podružnica dobro distribuiranih u cijeloj zemlji s tržišnim udjelom ne većim od 12% u većini talijanskih regija.

Intesa Sanpaolo Banka
Intesa Sanpaolo Banka 2

Intesa Sanpaolo ima stratešku međunarodnu prisutnost, s otprilike 1.000 podružnica i 7,2 milijuna klijenata, a sastoji se od podružnica koje posluju u komercijalnom bankarstvu u 12 zemalja srednje i istočne Europe i sjevernoafričkih područja te međunarodne mreže stručnjaka za podršku korporativnim kupcima u 26 zemljama, posebno na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi te u onim područjima u kojima su talijanske kompanije najaktivnije, poput Sjedinjenih Država, Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Kada je riječ o BiH, Intesa Sanpaolo grupacija radi i djeluje u 5 filijala i to:

  1. Filijala Sarajevo
  2. Filijala Zenica
  3. Filijala Tuzla
  4. Filijala Mostar
  5. Filijala Banja Luka

Više o poslovnicama u okviru svake filijale, pronađite na njihovoj stranici u dokumentu sa spiskom poslovnica.

Telefonski kontakt brojevi za korisnike

Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina

  Centrala
  Tel.: +387 33 49 75 55
  Fax: +387 33 49 75 89

Pozivni Centar za podršku klijentima:

· Blokada  platnih kartica u slučaju krađe ili gubitka + 387 33 49 76 57, radno vrijeme 0/24/7

· Besplatni info telefon za podršku klijentima po svim proizvodima i uslugama  080 020 307, radno vrijeme  od ponedjeljka do petka od 08:00 do 17:00

Za pitanja, prigovore i pohvale vezane uz poslovanje Banke, možete im se obratiti na sljedeće e-mail adrese:
• stanovnistvo@intesasanpaolobanka.ba
• info@intesasanpaolobanka.ba

UPI banka – preteča Intesa Sanpaolo koju poznajemo danas

Kroz historiju, Banka Intesa nije klijentima uvijek bila prepoznatljiva samo pod tim imenom. Ona je nastala akvizicijom UPI Banke d.d. Sarajevo od strane Banca Intesa grupacije.

UPI Banka je 1972. godine osnovana kao interna banka poslovnog sistema Udružene poljoprivrede, prehrambene industrije i prometa, s ciljem da podrži poslovanje ovih sektora, koji su u to vrijeme zapošljavali preko 35.000 radnika. Po istom principu organizovane su interne banke i u drugim sektorima, a UPI Banka je spadala u red najjačih sektorskih banaka tog vremena. U toku rata u BiH od 1992.-1996.godine UPI Banka je i u tim izuzetno teškim okolnostima, održala svoje poslovanje.

UPI Banka je uključena u SWIFT od 1997. godine, a u mrežu WESTERN UNION od 2002. godine.

Najznačajniji poslovni događaj u 2005. godini, koji otvara novu etapu u razvoju Banke, je promjena njene vlasničke strukture i uključivanje strateškog partnera Banca Intesa (Italija) kao većinskog dioničara.

Početkom 2005. godine poduzete su aktivnosti za odabir strateškog partnera Banke i upućeni pozivi potencijalnim investitorima za dostavu ponuda za kupovinu većinskog paketa dionica.

Konzorcij većinskih dioničara UPI Banke odabrao je ponudu Banca Intesa kao najpovoljniju i pristupilo se pribavljanju potrebnih odobrenja od regulatora u BiH i Italiji. 12. decembra 2005. godine na Sarajevskoj berzi (SASE) je obavljena kupoprodajna transakcija i Banca Intesa je postala vlasnik 35,03% dionica UPI Banke. Banci Intesa su svoj vlasnički udio u blokovskim transakcijama prodali Sarajevska pivara d.d. Sarajevo, Klas d.d. Sarajevo, Bosna Re d.d. Sarajevo i Coning d.d. Varaždin (Hrvatska).

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

spot_img

najnovije biznis vijesti

možda vas zanima