back to top

Kako provjeriti poslovanje firme

Ako ste zabrinuti kako provjeriti poslovanje firme, uvijek treba provjeriti jesu li legitimni prije nego što stupite u kontakt s njima

Prevara je danas jako česta stvar, i postoji toliko načina da se provjeri firma prije nego što budete imali „loše iskustvo“, pogotovo u ovom digitalnom svijetu.

Pošto su prevare jako česta pojava, nažalost, doba digitlizacije nam je omogućilo da sve možemo provjeriti, pa tako i možemo utvrditi poslovanje firme kako bi izjegli prevaru od svaku cijenu.

Prijevara je ponovni rizik koji može rezultirati gubitkom, pa gledamo kako možete utvrditi možete li vjerovati tvrtki ili biste ih trebali izbjeći pod svaku cijenu.

Kako Provjeriti Poslovanje Firme
Kako provjeriti poslovanje firme

Provjerite adresu kompanije i fiksni broj

Svaka web stranica trebala bi imati poslovnu adresu i fiksni telefon kako bi potencijalni kupci mogli stupiti u kontakt s njima.

Provjerite ih oboje, pokušajte nazvati kompaniju sa kojom želite stupiti u saradnju i pretražite Google Maps kako biste provjerili radi li se o uredu, a ne o prijevarnoj adresi.

Ako ne postoji način da kontaktirate ovu kompaniju, to može biti crveni alarm da posao nije legitiman. Budući da je e-poštu i ime domene lako dobiti, posjedovanje adrese e-pošte nije toliko pouzdano kao izvanmrežni podaci o kontaktima.

Imajte na umu da je i telefonske brojeve i adrese sada vrlo lako lažirati. Postoji čitava industrija koja pruža lažni pozivni broj i 800 brojeva.

Pretražite u drugim gradovima da biste vidjeli koristi li navodno “lokalno poduzeće” isto web mjesto za rad na drugim mjestima.

Trebali biste biti oprezni ako utvrdite da se ista navodno lokalna poslovna stranica koristi za drugo mjesto. Obično se ove kopirane lažne poslovne web stranice koriste u mnogim gradovima i predstavljaju samo kopirane predloške.

Također biste trebali potražiti politiku poslovanja i historiju kompanije na web mjestu – to može navesti koliko dugo kompanija obavlja djelatnost kojom se bavi.

Uobičajeno, politika poslovanja također potvrđuje njihovu registrovanu poslovnu adresu i naziv kompanije, što vam omogućuje službenu pretragu kredita kompanije putem pouzdane agencije za kreditno izvještavanje.

Kako Provjeriti Poslovanje Firme
Kako provjeriti poslovanje firme

Provjerite broj kopmanije

To može biti u skladu s politikom privatnosti kompanije ili njenim uvjetima i odredbama. Svaka kompanija treba da ima svoj ID i PDV bvroj, u zavisnosti od poslovanja. Najvalidnije je da provjerite po ova dva broja. Međutim na nekim stranicama zbog zaštite podataka firme nekada ne navode svoj ID i PDV broj.

Provjerite je li registrirano ime kompanije, adresu kompanije, broj kompanije i podatke o dioničarima. Gdje je primjenjivo, kreditni izvještaj kompanije također će Vam pokazati web mjesto kompanije i industrijski kôd u kojem se kompanija nalazi.

Kreditna ocjena kompanije

Idući dalje od provjere poslovanja, kreditni izvještaj kompanije pružit će Vam i kreditnu ocjenu. Kreditna ocjena kompanije je algoritam (koja u slučaju Creditsafe) određuje vjerovatnoću da kompanija postane nesolventna u sljedećih 12 mjeseci, pri čemu je 0 vrlo mala vjerovatnoća, a 100 vrlo velika.

Što je veći kreditni rezultat odnosno ocjena, to je kompanija stabilnija. Kako mnogi faktori utieču na kreditnu ocjenu, promjena bilo kojeg od tih faktora može uticati na ukupnu kreditnu ocjenu.

Na primjer, ako se prijavi nepovoljno ponašanje prilikom plaćanja, to će se uzeti u obzir i promijenit će rezultat. Dakle, doslovno svaki faktor može uticati na kreditnu ocjenu kompanije.

Kako Provjeriti Poslovanje Firme
Kako provjeriti poslovanje firme

Struktura grupe

Mogućnost pregleda strukture grupe na kreditnom izvještaju kompanije još je jedna prednost u odgovoru kako provjeriti poslovanje firme.

Tada ćete moći provjeriti ne samo posao sa kojim mislite surađivati, već i sve unutar kompanije, odnosno cijelu njenu strukturu. Također, preko njene strukture možete da vidite koje su povezane kompanije koje rade blisko sa njom ili surađuju sa njom.

Postoji mnogo načina da provjerite je li kompanija legalna, ali ako Vam nešto i dalje „ne štima#, uvijek vjerujte svojim instinktima.

Imajte na umu da je prevara u poslu jako česta, kako u malim, tako i u srednjim i velikim preduzećima. Zato uvijek to imajte na umi u pažljivo birajte i provjerite potencijalne kupce i dobavljače.

Supported by TNT Grupacija

DRUGI UPRAVO ČITAJU