Wall Street: Indeksi pali zbog loših rezultata nekoliko kompanija

Wall Street: Indeksi pali zbog loših rezultata nekoliko kompanija

Na Wall Streetu u četvrtak su cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, a zabrinuti su i zbog trgovinskih napetosti.

Dow Jones je pao za 134 boda ili 0,53 posto, na 25.064 boda, dok je S&P 500 pao za 0,40 posto, na 2.804 boda, a Nasdaq indeks za 0,37 posto, na 7.825 bodova.

U većini sektora cijene dionica jučer su pale, a najviše u finansijskom, za 1,4 posto.

Nakon što su danima bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati podržavali tržište, jučer su rezultati nekoliko kompanija razočarali ulagače.

Iz tog razloga među najvećim gubitnicama su bile dionice eBaya, s padom cijene za 10 posto, Bank of New York Mellon, za 5 posto, Travelers Cosa, za 3,7, i American Expressa, za 2,7 posto.

S druge strane, cijena dionice IBM-a je porasla za više od 3 posto jer je taj tehnološki div objavio bolje rezultate nego što se očekivalo.

Od 69 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, velika većina njih, 85,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 21,5 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su prije sedam dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svjetske privrede, te poreznim promjenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

S druge strane, ulagače počinje zabrinjavati visoki kurs dolara jer je jučer dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegao najviši nivo u godinu dana.

Visok kurs dolara ne ide u prilog velikim američkim izvoznicima jer se zbog toga smanjuje cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

Jučer je i predsjednik SAD-a Donald Trump izrazio zabrinutost zbog jačanja dolara, pa je američka valuta ponešto oslabila.

Još više ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, ali i SAD-a i Europske unije.

Dužnosnici iz Europske komisije su poručili uoči sastanka o trgovinskim pitanjima iduće sedmice u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

Proizvođači automobila iz SAD-a su objavili da bi uvođenje carina na uvoz američkih vozila i dijelova mogao dovesti do povećanja cijena vozila za 83 milijarde dolara godišnje.

Cijene dionica Forda i General Motorsa su pale jučer između 0,5 i 1,4 posto.

„Ako se trgovinski rat otegne, bila bi to loša vijest. Ako pregovori o trgovini uskoro znatnije ne napreduju, bit će to loš znak jer će se rast privrede početi usporavati”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u kompaniji Wedbush Securities.

I na većini europskih berzi cijene dionica jučer su pale. Doduše, londonski FTSE indeks je ojačao za 0,10 posto, na 7.683 boda, dok je frankfurtski DAX pao za 0,62 posto, na 12.686 bodova, a pariski CAC za 0,56 posto, na 5.417 bodova.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci