Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  U organizaciji EFSE-a održana konferencija “Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada“

  Razvoj finansijskog sektora treba osigurati inovativne prakse s većim društvenim i ekonomskim učinkom, poruka je sa dvodnevne konferencije „Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada“, održane u Sarajevu u organizaciji Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE).

  Posvećena utjecaju ESG (Environmental, Social, and Governance – okruženje, društvo, upravljanje) inicijativa na Zapadnom Balkanu, te istraživanju budućnosti održivih finansija, konferencija je okupila više od 250 lidera iz vodećih finansijskih i bankarskih institucija u regionu, te predstavnike Evropske komisije, KfW razvojne banke i Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

  Razgovaralo se o integrisanim pristupima upravljanju ESG-om i regulativama koje se razvijaju, izazovima ESG-a za mala i srednja preduzeća te o harmonizaciji profita i zaštite životne sredine u održivom poljoprivrednom sektoru. Kako zajedno izgraditi inovativna rješenja ka uvijek izazovnom održivom napretku, i ESG inicijative iskoristiti kao priliku za razvoj na Zapadnom Balkanu, bile su teme panela o kojima su diskutirali vrhunski stručnjaci iz oblasti finansija.

  #td_uid_1_650d552a53b61 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
  background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2023/09/EFSE-konferencija-3-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
  }
  #td_uid_1_650d552a53b61 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
  background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2023/09/Mejra-Juzbasic-Bajgoric-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
  }
  #td_uid_1_650d552a53b61 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
  background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2023/09/Klaus-Muller-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
  }
  #td_uid_1_650d552a53b61 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
  background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2023/09/EFSE-konferencija-7-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
  }
  #td_uid_1_650d552a53b61 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
  background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2023/09/EFSE-konferencija-6-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
  }
  #td_uid_1_650d552a53b61 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
  background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2023/09/EFSE-konferencija-4-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
  }
  #td_uid_1_650d552a53b61 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
  background: url(https://business-magazine.ba/wp-content/uploads/2023/09/EFSE-konferencija-5-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
  }

  „Svjesni smo da finansijsko tržište, globalni finansijski trendovi i klimatske promjene zahtijevaju nove pristupe proizvodima i uslugama. U pružanju inovativnih finansijskih usluga na dnevnom su redu nova pitanja: održivo finansiranje, zelene finansije i savremene tehnologije. CBBiH odlučna je da unaprijedi interne standarde, pravila i procedure u smislu održivosti ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja, odnosno ESG-a” izjavio je Senad Softić, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), koji je pozdravio učesnike ovog značajnog skupa.U Organizaciji Efse-A Održana Konferencija “Ulaganje Za Opšte Dobro: Od Esg Rizika Do Nagrada“

  Akronim za ekološko, društveno i korporativno upravljanje – ESG podrazumijeva tri ključna područja koja bi se trebala uzeti u obzir prilikom kreiranja poslovne strategije, istaknuto je. “ESG je trenutno, i vjerujem se da će ostati jedan od dugoročnih globalnih trendova i regulatornih zahtjeva. Od banaka i kompanija se očekuje da vode računa o pozitivnom uticaju svog poslovanja i da se odgovorno ponašaju prema svim interesnim grupama i da razumiju značaj, ne samo finansijskih, nego i društvenih i ekoloških aspekata poslovajna. Svi regulatorni zahtjevi na nivou EU, a to dolazi i kod nas, idu ka tome da se uspostave ovi ciljevi, te neće biti moguće poslovati, niti izvoziti u EU ukoliko niste usklađeni sa ESG standardima”, pojasnila je Amra Omeragić, investicijski menadžer u Finance in Motion, jednom od vodećih svjetskih impakt fondova koji savjetuje EFSE.U Organizaciji Efse-A Održana Konferencija “Ulaganje Za Opšte Dobro: Od Esg Rizika Do Nagrada“

  „Društveno odgovorno poslovanje je bitna tema i važno je skrenuti pažnju na važnost održive agende, održivog finansiranja i na sve izazove sa kojima se susreću kompanije i banke“ potvrdila je Elvira Lefitng, direktorica Finance in Motion.

  Da je ova konferencija potvrdila kolektivno opredjeljenje regije Zapadnog Balkana za održivu budućnost istakao je predsjedavajući odbora EFSE-a dr. Klaus Müller. ”Vjerujemo da pružanje prilike poduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima da integrišu ESG principe u svoje osnovne strategije i operacije od samog početka nije samo izbor, već i neophodnost. Kako se ekonomije razvijaju, tako se moraju mijenjati i pristupi poslovanju i društvenom uticaju”, poručio je.U Organizaciji Efse-A Održana Konferencija “Ulaganje Za Opšte Dobro: Od Esg Rizika Do Nagrada“

  Na konferenciji je naglašeno i kako ESG treba biti prepoznat kao transformacijsko putovanje kroz upravljanje, strategiju i risk menadžment, a učesnici su zaključili da ESG definitvno ne predstavlja teret već priliku za novom ulogom finansijskih institucija u svom poslovanju.

  Objava U organizaciji EFSE-a održana konferencija “Ulaganje za opšte dobro: Od ESG rizika do nagrada“ pojavila se prvi puta na Business Magazine.

  business-magazine.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU