back to top

Sve boračke organizacije u FBiH traže pravedan odnos u utvrđivanju penzija

Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama (OS) BiH, koji je usvojen u Federalnom parlamentu, i dalje čeka ocjenu ustavnosti.

Da se radi o neustavnom zakonskom rješenju, po kojem se pripadnicima OSBiH povećava osnovica za obračunavanje penzija, upozorila su brojna boračka udruženja.

Podsjetimo, ovim se zakonom za oko 2.300 pripadnika OSBiH omogućuje da primaju penzije u visini plaća, po koeficijentu 1,29. Tako će njihova prosječna penzija iznositi skoro 1.200 KM, dok s druge strane, ostalih 426.469 penzionera u Federaciji ima prosječnu penziju od oko 460 KM.

Federalni premijer Fadil Novalić u decembru prošle godine, kada je ovaj zakon usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uložio je apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti te za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo njegovo donošenje do odluke suda o meritumu.

No, iako se Ustavni sud još nije očitovao, sporni zakon koji su predložili parlamentarci Zijat Mušić i Ivo Tadić, a većina njihovih kolega u oba doma podržala, izglasan je krajem marta i u Domu naroda.

Ukoliko ga Ustavni sud FBiH ne proglasi neustavnim, ovaj Zakon stvorit će ogromne probleme stabilnosti Zavoda PIO/MIO FBiH i tako ugroziti isplate penzija za više od 400 hiljada korisnika.

Upozorio je na to prije desetak dana Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Mehić smatra da bi primjena ovog zakona potpuno ogoljela Fond PIO i vratila sve na period kada su dubioze bile 270 miliona KM, penzije bile mizerne, a isplate neredovne.

Reagovali su i iz Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH, iz kojeg su uputili dopis premijeru FBiH Fadilu Novaliću, koji vam prenosimo u nastavku.

“U vezi sa Zakonom o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH, koji je usvojen u Federalnom parlamentu, a koji čeka ocjenu ustavnosti po apelaciji od strane Vlade FBiH i reakcijama koje su se pojavile posljednjih dana u javnosti, Savez ima sljedeći stav:

S obzirom da je Vlada FBiH, prema nama raspoloživim informacijama i našem razumijevanju podnijela apelaciju na ovaj zakon s ciljem otklanjanja određenih nejasnoća, smatramo da je potrebno sačekati konačnu odluku Ustavnog suda kao nadležne instance, te na osnovu te odluke nastaviti dalje razgovore u pravcu rješavanja ovog pitanja.

Ovaj Savez je na stanovištu da se trebaju smanjiti tenzije i da je potpuno nepotrebno Vladu FBiH i premijera izlagati medijskom linču i na bilo kakav način ometati sistemsko rješavanje problema i prejudicirati odluke nadležnih organa.

Sa čvrstim uvjerenjem da će naši pripadnici OSBiH, na koje smo ponosni i koje volimo, imati strpljenja do konačne odluke suda, te da će institucije uložiti maksimalne napore da ovo pitanje u konačnici dobije dostojanstven epilog, unaprijed zahvaljujemo”.

Oglasili su se i iz Koordinacije braniteljskih udruga Hrvatskog vijeća obrane (HVO), iz koje su poručili kako su svjesni napora koje je Vlada FBiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, poduzimala i poduzima na poboljšanju statusa braniteljske populacije.

“U tom smislu podržavamo pravičan i pravedan odnos prema svim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Smatramo štetnim po društvo i državu sve pokušaje da se neustavnim zakonima, u neopravdano povoljniji položaj kod utvrđivanja visine mirovine dovodi bilo koja društvena skupina.

Naše članstvo u ratu, a skupa sa novim generacijama i u miru se borilo za izgradnju sistema, te smo odlučno protiv aktivnosti kojima se devastira i sistem i država”, saopštila je iz Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a.

U ime Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH dopis identičnog sadržaja federalnom premijeru dostavili su i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Savez boraca FBiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH i Savez RVI FBiH.

(Biznis.ba)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU