back to top

Internet-trgovina ubrzano raste u regiji

Internet-Trgovina Ubrzano Raste U Regiji

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) pokrenuo je novi projekat za podršku regionalnoj ekonomskoj integraciji u oblasti infrastrukture kvalitete i elektronske trgovine. Projekat EU4Business: Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji će se implementirati u ime EU i njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i ima za cilj jačanje regionalne ekonomske integracije između članica Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) kroz podršku implementaciji Akcionog plana zajedničkog regionalnog tržišta u obje oblasti.

– Samo istinsko partnerstvo između svih strana osigurat će ispravno provedene reforme i uspjeh prema našem zajedničkom dvostrukom cilju – regionalnoj ekonomskoj integraciji i približavanju evropskom tržištu, ocijenjeno je nedavno na otvaranju projekta EU4Business: Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji u Skoplju.

Projekat Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji doprinosi stvaranju poslovnog okruženja koje preduzećima štedi troškove i vrijeme pri trgovanju na regionalnom tržištu

Istaknuto je da je funkcionalni sistem infrastrukture kvalitete katalizator za poboljšanje kvalitete proizvoda i usluga u ekonomiji. Pomaže da se stimuliše potražnja za ovim proizvodima i uslugama dokazujući da su proizvodi tražene kvalitete.

Ispitani proizvodi se smatraju prikladnim za primjenu i dobijanjem oznake kvalitete lakše se izvoze na druga tržišta. Pet ključnih komponenti čine sistem infrastrukture kvalitete: akreditacija, standardizacija i mjeriteljstvo, kao i certifikacija i ispitivanje/inspekcija.

David Oberhuber, direktor GIZ-a u Sjevernoj Makedoniji, izjavio je da je GIZ veoma ponosan što je ponovo dobio zadatak da implementira projekat koji će povećati trgovinu i konkurentnost na tržištima članica CEFTA.

– Efikasan sistem infrastrukture kvalitete će zaštititi i potrošače od nesigurnih proizvoda i preduzeća od nesrazmjernih troškova i nepoštene tržišne konkurencije. S druge strane, e-trgovina je jedna od najbrže rastućih oblasti trgovine uslugama u ekonomijama članica CEFTA. Regionalna integracija u ovoj oblasti omogućit će potrošačima da imaju koristi od većeg izbora i nižih cijena, a trgovci na malo mogu smanjiti troškove transakcija i dobiti pristup novim tržištima na isplativ način, istakao je Oberhuber.

Steffen Hudolin, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Republici Sjevernoj Makedoniji, izjavio je da je funkcionalna i pouzdana infrastruktura kvalitete osnovni preduslov za slobodno kretanje robe, dok je e-trgovina novi alat koji donosi ogroman potencijal za rast prekogranične trgovine.

– Drago nam je što će EU podržati ekonomije članica CEFTA kako bi ojačale svoju regionalnu saradnju i poboljšale slobodan protok robe, kazao je Hudolin.

Otto Graf, zamjenik šefa misije u Ambasadi Njemačke u Sjevernoj Makedoniji, podsjetio je da Vlada Njemačke podržava tekuće regionalne ekonomske reforme i napore u saradnji u okviru Berlinskog procesa od 2014. godine.

– Regionalna ekonomska integracija će povećati produktivnost ekonomija, dovesti do niže cijene i povećanja blagostanja, a doprinijet će i stabilnosti regiona, naglasio je Graf.

Kreshnik Bekteshi, ministar ekonomije Republike Sjeverne Makedonije, izjavio je da sve ekonomije članica CEFTA moraju pokazati spremnost za saradnju sa svim susjednim članicama. Kako je naglasio, regionalna ekonomska integracija je najvažniji pokretač regionalnog ekonomskog razvoja i ubrzanog ekonomskog oporavka od pandemije Covid-19.

– Internet-trgovina u Sjevernoj Makedoniji cvjeta, što se očituje u snažnim udruženjima i ogromnoj dinamici u sektoru. Ovaj projekat vidimo kao sjajnu priliku da napredujemo u ovim oblastima, ocijenio je Bekteshi.

Funkcionalna i pouzdana infrastruktura kvalitete osnovni je preduslov za slobodno kretanje robe

Emir Đikić, direktor Sekretarijata članica CEFTA, podsjetio je da je Akcioni plan zajedničkog regionalnog tržišta (CRM AP) odskočna daska za Zapadni Balkan da se uskladi sa pravilima jedinstvenog tržišta EU.

– Akcioni plan zajedničkog regionalnog tržišta predviđa da će zajedničko regionalno tržište funkcionisati u skladu sa pravnom stečevinom EU kako bi se osiguralo slobodno kretanje industrijske robe između zemalja Zapadnog Balkana, kaže Đikić.

www.oslobodjenje.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU