Aktuelno:
Wall Street – Berzanski indeks blago porastao, ulagači oprezni

Wall Street – Berzanski indeks blago porastao, ulagači oprezni

Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su blago porasli drugi dan zaredom, ali je trgovano oprezno zbog slabih ekonomskih pokazatelja i kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Dow Jones je ojačao za 79 bodova ili 0,49 posto na 16.416 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,15 posto, na 1.915 bodova, a Nasdaq indeks za 0,12 posto na 4.509 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu dionica u rudarskom sektoru za 2,8 posto jer su porasle cijene bakra i ostalih metala.

Cijene sirovina posljednjih dana se oporavljaju od oštrog pada na početku godine, ali to nije posljedica jačanja potražnje za njima, s obzirom na usporavanje rasta globalne ekonomije, nego pada kursa dolara.

Američka valuta je pod pritiskom niza podataka, slabijih nego što se očekivalo, koji ukazuju na slabljenje američke privrede.

U četvrtak je objavljeno da je produktivnost u četvrtom tromjesečju prošle godine u SAD-u pala po najvišoj stopi u više od godinu dana, dok su nove narudžbe američkim tvornicama u decembru pale najviše u godinu dana.

Zbog slabosti najveće svjetske privrede i previranja na globalnim finansijskim tržištima, ulagači vjeruju da će FED odgoditi povećanje kamata.

Kada je u decembru američka Centralna banka po prvi put od 2006. povećala ključne kamate, signalizirala je da bi u ovoj godini to mogla učiniti u još četiri navrata.

Međutim, sada ulagači vjeruju da će FED usporiti tempo povećanja cijene novca, pa je jučer vrijednost dolara prema korpi šest najvažnijih svjetskih valuta pala četvrti dan zaredom.

I na europskim je berzama u četvrtak trgovano oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks skočio je za 1,06 posto, na 5.898 bodova, ali je pariski CAC ojačao za mršavih 0,04 posto, na 4.228 bodova, dok je frankfurtski DAX pao za 0,44 posto, na 9.393 boda, prenosi Poslovni.hr.

Fena/A.Š.

O autoru

Srodni članci