Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Strarategija razvoja: Čvrsto tlo za dalji rast turizma

  Strarategija Razvoja: Čvrsto Tlo Za Dalji Rast Turizma

  Turizam je najbrže rastuća grana privrede i stoga će Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastaviti da ga podupiru i razvijaju, poručeno je sa jučer održane prezentacije Strategije razvoja turizma Federacije BiH za period 2022-2027. godina.

  Preispitivanje

  – Strategija koju smo napravili predstavljaće čvrsto tlo po kojem će se turizam dalje razvijati. Ovo je strateška platforma za usmjeravanje naših bogatih turističkih potencijala, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić, te dodao da je Strategija razvoja turizma još jedan doprinos nastavku podrške turističkom sektoru u Federaciji BiH.

  – Strategijom smo za iduću godinu predvidjeli izdvajanje pet miliona KM, a u 2024. čak sedam miliona KM za jačanje turističkih potencijala i promociju naših destinacija, istakao je Novalić.

  Strategija je, kako je rečeno, rezultat opsežnih konsultacija s akterima iz privatnog sektora turizma i ugostiteljstva, akademske zajednice, te lokalnih zajednica i aktera koji se bave očuvanjem i zaštitom okoliša. Tehničku pomoć u pripremi ove strategije pružio je USAIDBiH u okviru projekta Održivi razvoj turizma u BiH.

  – Svjetski dan turizma, koji se obilježava 27. septembra, ove godine se održava pod sloganom Preispitivanje turizma. To odgovara situaciji u kojoj se nalazi turizam, koji je bio najžešće pogođen pandemijom koronavirusa, ali koji se ipak uspio oporaviti. Kroz strategiju su definirana četiri prioriteta, a to su razvoj turističkih proizvoda uz korištenje novih tehnologija, razvoj destinacijskog marketinga, razvoj ljudskih resursa, te unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma, odnosno kreiranje povoljne klime za investiranje, kazala je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, dodajući kako je Strategiju prihvatila Vlada FBiH, te je ostalo da je još usvoje oba doma Parlamenta FBiH.

  One je ponovila da je turizam osnovna grana razvoja BiH, te je istakla da će se turistički sektor u FBiH prilagoditi svim promjenama koje turisti nakon pandemije traže, poput boravka u prirodi ili u banjama, a BiH ne manjka prirodnih ljepota.

  Dva miliona noćenja

  Predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH Senad Halilović podsjetio je da je FBiH u rekordnoj 2019. imala 2,3 miliona noćenja, te naglasio kako se turizam vraća na stare staze, jer se očekuje da bi broj noćenja ove godine mogao dostići dva miliona.

  – Za razvoj turizma neophodni su nam stručna kvalifikovana radna snaga, dobra infrastruktura, aerodromi, kako bi mogao ići uzlaznom putanjom i samim tim donijeti benefite državi, kazao je Halilović.ALEMA PENDEK

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija

  DRUGI UPRAVO ČITAJU