Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Završen postupak vanredne uprave, Agrokor izbrisan iz sudskog registra

  Završen Postupak Vanredne Uprave, Agrokor Izbrisan Iz Sudskog Registra

  Prema objavljenom pravosnažnom rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu završen je postupak vanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra.

  Trgovački sud u Zagrebu je rješenjem od 19. jula  2022. utvrdio da se validnim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju, Nagodba povjerilaca Agrokora smatra provedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak vanredne uprave. Time je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švajcarskoj. Tokom postupka vanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sistem je u tom trenutku na području jugoistočne Evrope zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog uticaja na hiljade povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u ekonomijama Hrvatske i svih zemalja regije.  

  Postupak vanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. aprila 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna. U samo godinu dana su vanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi povjerilaca, koja je s više od 80 posto glasova povjerilaca izglasana u julu 2018., a njezina validnost potvrđena u oktobru 2018. godine.

    Sajam pčelarstva i pčelarske opreme – Bee fest do 27. septembra u Sarajevu

  Najvažniji rezultat postupka vanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tokom postupka dugovi 2400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali povjerioci namireni u prosjeku 60 posto. Pritom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabiliziranja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreznih obveznika RH. Ujedno, postupak vanredne uprave je dobio i međunarodnu pravnu zaštitu, a međunarodna finansijska struka ga je nagradom TMA proglasila jednim od najboljih procesa restrukturiranja u svijetu 2018. godine.

  S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlasti i dužnosti vanrednog povjerenika iz čl. 12. Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obveze organa dužnika i ovlast zastupanja.

  „S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih ekonomskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s uticajem na cijelu regiju. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese povjerilaca. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa. Na koncu je visoki postotak s kojim su povjerioci na ročištu podržali nagodbu, a potom i sve ono što smo napravili kasnije u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom. Vlada Republike Hrvatske, finansijski povjerioci, dobavljači, zaposlenici, ja kao povjerenik i cijeli naš tim uložili smo iznimne napore da postupak vanredne uprave osigura održivo poslovanje kompanije koja je praktički bankrotirala. To je bila temeljna pretpostavka za sve ono što smo napravili u razdoblju od tri i po godine od osnivanja Fortenova grupe, koju smo doveli do prihoda od pet milijardi eura, zaduženosti ispod četiri puta omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u cijeloj regiji. Zahvaljujem svima koji su dali osoban konstruktivan doprinos postupku vanredne uprave, Vladi Republike Hrvatske koja me predložila za odgovoran posao vanrednog povjerenika i Trgovačkom sudu u Zagrebu koji me imenovao. Osobito sam ponosan što, zajedno s timom u kojem su brojne kolege učestvovale i u postupku vanredne uprave, danas vodim kompaniju koja zahvaljujući pozitivnim promjenama uspješno prevladava sve izazove s kojima se susrećemo“ – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka vanredne uprave i okončanja njegove uloge vanrednog povjerenika.

    Kompanije useljenika snažan su ekonomski faktor u Beču

  www.oslobodjenje.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU