Pad indeksa na azijskim tržištima

Pad indeksa na azijskim tržištima

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, što je posljedica rasta napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 06:15 sati bio u minusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 0,9 posto.

U Australiji su blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 06:15 sati bio na gubitku 0,2 posto.

Azijske berze prate Wall Street, gdje je jučer Dow Jones indeks oslabio za 0,15 posto, nakon što je devet dana zaredom dosezao nove rekordne nivoe.

Blago su pali i S&P 500 te Nasdaq indeks jer su ulagače uznemirile izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je poručio Sjevernoj Koreji da će biti dočekana “vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio” ako nastavi prijetiti SAD-u.

Njegova izjava s odmora u Bedminsteru uslijedila je nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

Režim Pjongjanga je utvrdio u ponedjeljak da ih postrožene sankcije Ujedinjenih naroda neće spriječiti u razvoju njihovog nuklearnog arsenala i zaprijetio je SAD-u da će skupo platiti svoje zločine.

„Trumpov odgovor bio je agresivan i zato je tržište skrenulo prema dolje”, kaže Ken Polcari, direktor u O′Neil Securities.

Američki terminski indeksi i jutros su u minusu, oko 0,2 posto, što najavljuje oprezno trgovanje na Wall Streetu u srijedu poslijepodne.

U fokusu ulagača su i cijene nafte koje su pale drugi dan zaredom. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula za 12 centi, na 49,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio za 18 centi, na 51,95 dolara.

A kako je zbog geopolitičkih napetosti splasnula sklonost ulagača prema riziku, na valutnim je tržištima jutros ojačao japanski jen, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti je skliznuo na 110,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,60 jena.

„Jasno je da je smanjena sklonost prema riziku podstakla jačanje jena jer su ulagači fokusirani na razvoj situacije u vezi Sjeverne Koreje”, kaže Kumiko Ishikawa, analitičar u Sony Financial Holdings.

I dok je prema jenu oslabio, dolar je prema europskoj valuti ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,1745 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1815 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,28 bodova.

To je i dalje nedaleko 92,54 boda, najniže nivoe od maja prošle godine, na koju je skliznuo prošle sedmice.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci