BiH među vodećima u Europi po tržišnom učešću niskotarifnih avioprevoznika

BiH među vodećima u Europi po tržišnom učešću niskotarifnih avioprevoznika

Makedonija zauzima vodeće mjesto u Europi u pogledu tržišnog učešća niskobudžetnih avioprevoznika, dok je Bosna i Hercegovina šesta na listi, prema istraživanju anna.aero.

Niskotarifne aviokompanije u Makedoniji imaju nešto ispod 66% tržišta u 2018. godini, dok u Bosni i Hercegovini nude 56,2% od ukupnog broja sjedišta.

Na bh. aerodromima posluju niskobudžetne aviokompanije: Air Arabia, Eurowings, Flydubai, Norwegian, Pegasus i Wizz Air (Sarajevski aerodrom), Wizz Air (Tuzlanski aerodrom), Eurowings (Aerodrom u Mostaru), a od 29. 10. 2018. sa Banjalučkog aerodroma startovat će Ryanair sa letovima do Brisela (Charleroi), Memmingena i Stockholma (Skavsta).

Dolaskom Ryanaira tržišno učešće niskocjenovnih aviokompanija u Bosni i Hercegovini će prelaziti 60%, čime bi se naša zemlja mogla na europskoj listi plasirati odmah nakon Makedonije.

Sjedišta niskotarifnih avioprevoznika u Europi, prema istraživanju, dostići će više od 36% svih sjedišta u 2018. godini, postizanjem prosječnog povećanja tržišnog učešća od 1,4 procentnih poena godišnje, a niskobudžetni sektor će predstavljati 50% svih sjedišta do 2027. godine.

Wizz Air je dodao šest miliona mjesta, dok je easyJet rastao tri puta brže od Ryanaira. Operator sa sjedištem u Lutonu ove godine je pokazao rast nešto ispod 13% u poređenju sa Ryanairovim rastom od 4,2%.

U 2018. godini se procjenjuje da će 501,83 miliona sjedišta sa niskim troškovima biti na letovima u Europi, što je za 7,4% više u odnosu na 2017. godinu, te će ove godine niskobudžetno tržište prvi put premašiti pola milijarde sjedišta u smislu godišnjeg kapaciteta.

Kada se osvrnemo na proteklu deceniju niskocjenovnog tržišta, broj sjedišta na avionima u Europi se povećao za 124%, sa 224,29 miliona mjesta u 2009. na više od pola milijarde ove godine.

O autoru

Srodni članci