Predsjednik OPEC-a: Nismo odgovorni za rast cijene nafte

Predsjednik OPEC-a: Nismo odgovorni za rast cijene nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) branila se od nedavnih zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa za većom proizvodnjom tog energenta, istaknuvši kako ona za to ne snosi odgovornost.

Trump je nedavno OPEC prozvao odgovornim za rast cijene nafte i pozvao tu skupinu da učini nešto po tom pitanju.

“OPEC ne može samostalno biti kriv za probleme koji se događaju u naftnoj industriji, no u isto vrijeme odgovaramo na tu situaciju u sklopu mjera koje smo donijeli na našem posljednjem susretu u junu”, rekao je predsjednik te organizacije Suhail al-Mazrouei.

Članice OPEC-a su Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venezuela, osnivačice tog saveza, te Katar, Indonezija, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Nigerija, Ekvador, Gabon, Angola, Ekvatorijalna Gvineja i Kongo, države koje su priključile kasnije, stoji na službenim stranicama.

“Mislim da OPEC ispunjava svoj dio”, dodao je predsjednik organizacije.

Istaknuo je kako je savez spreman saslušati sve države koji su veliki proizvođači nafte, među njima i Sjedinjene Države.

OPEC se u junu odlučio na skromno povećanje proizvodnje nafte od jula, nakon što je saudijski čelnik nagovorio neprijateljski Iran na saradnju i poslije poziva velikih potrošača tog energenta na smanjivanje njegove cijene.

Cijena nafte raste cijelu godinu, a tomu doprinosi i sve veća potražnja. U maju je barel nafte po prvi put u 3 i pol godine dostigao cijenu od 80 dolara.

Mazrouei, koji vrši i funkciju ministra energetike Emirata, ističe kako članice OPEC-a imaju kapacitet nositi se s bilo kakvim poremećajima u svjetskoj opskrbi naftom. OPEC teži ravnoteži između ponude i potražnje, a ne određivanju cijene, naglasio je Mazrouei i rekao kako samo njegova država ima dodatni kapacitet od 400 do 600 hiljada barela dnevno.

Poručio je i kako ne vidi potrebu održavanja izvanrednog sastanka OPEC-a prije dogovorenog susreta u decembru.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci