Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  Cijene hrane u studenom veće za 24,5 posto!

  Piše: Dragan Bradvica

  Dok u Bosni i Hercegovini i dalje traju političke igre moći, žitelji sve teže žive jer cijene i dalje divljaju. Tako je u ponedjeljak Agencija za statistiku BiH objavila najnovije podatke o kretanju cijena iz kojih je jasno da se situacija ne smiruje.

  – Razina cijena u studenom 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 16,3 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 24,5 posto, Alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 19,1 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 12,2 posto, Zdravstvo za 2,2 posto, Prijevoz 23,8 posto, Komunikacije za 1,5 posto, Rekreacija i kultura za 11,5 posto, Obrazovanje za 2,4 posto, Restorani i hoteli za 11,0 posto te Ostala dobra i usluge za 8,1 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku Odjeća i obuća za 7,1 posto, priopćeno je.

  Cijene veće iz mjeseca u mjesec

  Cijene su rasle i u odnosu na mjesec ranije. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast razine za 0,2 posto.

  Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u studenom 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 0,7 posto, Namještaj i kućanski uređaji za 1,3 posto, Zdravstvo za 0,3 posto, Prijevoz za 0,2 posto, Komunikacije, Rekreacija i kultura, Obrazovanje i Restorani i hoteli za 0,1 posto te Ostala dobra i usluge za 0,6 posto.

  Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u studenom 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima Alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, Odjeća i obuća za 0,4 posto i Stanovanje i režijski izdaci za 1,3 posto.

  Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda

  Uz navedene, ‘skakale’ su i proizvođačke cijene industrijskih proizvoda. Tako su u studenom 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju su zabilježile rast razine cijena za 0,3 posto, dok u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 19,8 posto.

  – U studenom 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene  industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su zabilježile rast razine cijena za 0,4 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 18,8 posto, stoji u priopćenju.

  U studenom 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu su zabilježile rast razine za 0,1 posto dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast razine cijena za 21,2 posto.

  The post Cijene hrane u studenom veće za 24,5 posto! appeared first on Dnevni.ba.

  dnevni.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Supported by TNT Grupacija
  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU