back to top

Cijene hrane u studenom veće za 24,5 posto!

Piše: Dragan Bradvica

Dok u Bosni i Hercegovini i dalje traju političke igre moći, žitelji sve teže žive jer cijene i dalje divljaju. Tako je u ponedjeljak Agencija za statistiku BiH objavila najnovije podatke o kretanju cijena iz kojih je jasno da se situacija ne smiruje.

– Razina cijena u studenom 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 16,3 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 24,5 posto, Alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 19,1 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 12,2 posto, Zdravstvo za 2,2 posto, Prijevoz 23,8 posto, Komunikacije za 1,5 posto, Rekreacija i kultura za 11,5 posto, Obrazovanje za 2,4 posto, Restorani i hoteli za 11,0 posto te Ostala dobra i usluge za 8,1 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljku Odjeća i obuća za 7,1 posto, priopćeno je.

Cijene veće iz mjeseca u mjesec

Cijene su rasle i u odnosu na mjesec ranije. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast razine za 0,2 posto.

Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u studenom 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 0,7 posto, Namještaj i kućanski uređaji za 1,3 posto, Zdravstvo za 0,3 posto, Prijevoz za 0,2 posto, Komunikacije, Rekreacija i kultura, Obrazovanje i Restorani i hoteli za 0,1 posto te Ostala dobra i usluge za 0,6 posto.

Promatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u studenom 2022. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima Alkoholna pića i duhan za 0,2 posto, Odjeća i obuća za 0,4 posto i Stanovanje i režijski izdaci za 1,3 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda

Uz navedene, ‘skakale’ su i proizvođačke cijene industrijskih proizvoda. Tako su u studenom 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju su zabilježile rast razine cijena za 0,3 posto, dok u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 19,8 posto.

– U studenom 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene  industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su zabilježile rast razine cijena za 0,4 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast za 18,8 posto, stoji u priopćenju.

U studenom 2022. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu su zabilježile rast razine za 0,1 posto dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast razine cijena za 21,2 posto.

The post Cijene hrane u studenom veće za 24,5 posto! appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU