Otkrivamo tajne usješnih biznisa!

  USPJEŠNE PRIČE / Sajam šljive u Gradačcu okuplja stotine privrednika, fokus na međunarodnoj poslovnoj saradnji


  Uspješne Priče / Sajam Šljive U Gradačcu Okuplja Stotine Privrednika, Fokus Na Međunarodnoj Poslovnoj Saradnji

  U toku su završne pripreme za ovogodišnji Sajam šljive u Gradačcu. Kako je potvrđeno za Klix.ba, u grad Zmaja od Bosne stižu regionalni, ali i privrednici iz Turske koji će uz prezentaciju proizvoda, pokušati ostvariti i međugraničnu poslovnu saradnju.

  Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno Sajam šljive u Gradačcu, ove godine će biti održan u periodu od 24. do 27. augusta, a prijave za učešće još uvijek su otvorene.

  Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je 15. august, a kako je potvrđeno za Klix.ba, svoje učešće do danas je potvrdilo 300 izlagača koji stižu i Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

  “Organizacija ovogodišnjeg sajma se privodi kraju, a prema dosadašnjim informacijama, dolaze nam izlagači iz poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije te oni koji djeluju u oblasti mehanizacije i industrijske opreme”, kazao je za Ensar Mešanović (NiP) iz Turističke zajednice Gradačca.

  Novina je da ove godine stižu i privrednici iz Turske koji će predstaviti svoje preparate za poljoprivrednu proizvodnju, kao i uzgajivači i prerađivači maslina kojima je bh. tržište veoma interesantno.

  “Ovo je također prilika da se sastanu privrednici te uspostave poslovne saradnje, što je bilo slučaj ranijih godina”, nastavio je Mešanović.

  S druge strane, sajam će i ove godine pratiti stručno-naučno savjetovanje svih učesnika.

  “Sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli imamo potpisan protokol, a ove godine ćemo se baviti agro-turizmom. Također, imamo potpisan protokol i sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu te ćemo se baviti najaktuelnijim temama iz poljoprivrede, a jedna od njih je značaj ulaganja države u domaću poljoprivrednu proizvodnju”, istaknuo je Mešanović, naglasivši da će se u saradnji sa Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona ove godine govoriti i o problemu nedostatka radne snage u BiH.

    UPFBiH predstavio dosadašnje rezultate projekta "Poslovanje bez korupcije"

  Osim unapređenja privrede, cilj Međunarodnog sajama poljoprivrede i prehrambene industrije, odnosno Sajma šljive u Gradačcu je i dodatni razvoj turizma.

  “Ovaj sajam je naš najbolji turistički proizvod i mi se u skladu sa time organizacijski i ponašamo. Sajamsku manifestaciju pratit će i bogat kulturno-zabavni program u okviru kojeg će biti upriličeni koncerti, prigodna noć za izlagače, ali i tradicionalna plava noć koja će biti organizirana u kompleksu Banje Ilidža koja je namijenjena za građane i turiste”, dodao je Mešanović.

  Organizator sajma ove godine dobio je i podršku Vlade Tuzlanskog kantona u iznosu od 15 hiljada KM. S druge strane, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo tradicionalno učestvuje na gradačačkom sajmu šljive, a tako će biti i ove godine.

  Ovogodišnji naglasak je i na očuvanju tradicije, posebno kada se govori o pripremanju starih slastica od voća, konkretnije šljive. Shodno tome, na jezeru Hazna će biti organizirana Gastro avlija u kojoj će posjetitelji moći vidjeti kako nastaju određeni proizvodi od šljive, među kojima su tradicionalna šljivopita, halvapita, ali i pekmezi.


  pressmediabih.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Supported by TNT Grupacija
  Mirko Mirko
  Mirko Mirkohttps://poslovne.com
  Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
  Supported by TNT Grupacija spot_img

  DRUGI UPRAVO ČITAJU