NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

Čelnici NATO-a su formalno na samitu u Briselu pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te države ne riješi do kraja.

“Rješenje pitanja imena je uslov za uspješno zaključenje procesa pristupanja”, saopštio je NATO, a prenosi AP.

Poziv, formalno upućen u saopštenju na briselskom samitu, otvara put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Sjevernoatlantskoj alijansi.

Makedonski premijer Zoran Zaev napisao je na Twitteru: “Raduj se Makedonijo! Naši partneri i prijatelji odali su nam veliko priznanje. Prepoznali su veliku posvećenost i ispunjenje svih kriterija. Danas je velik, povijesni dan za Makedoniju”.

Poziv otvara put i “planu koji ne godi obazrivoj Rusiji”, ocjenjuje američka agencija.

Skoplje i Atena su prošlog mjeseca postigle sporazum prema kojem će Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija promijeniti ime u Sjeverna Makedonija, a Grčka je, zauzvrat, deblokirala pokušaje sjevernog susjeda da se pridruži kako NATO-u, tako i Europskoj uniji.

Osim poziva Makedoniji, na samitu će se raspravljati i o jačanju sposobnosti za odbranu, projiciranju sigurnosti, borbi protiv terorizma, jačoj saradnji s Europskom unijom. Prema ranijim najavama, članice NATO-a će pregovore o pristupanju Makedonije vjerovatno početi 1. augusta.

Trumpova prepirka s Njemačkom i NATO-om

Samit NATO-a su obilježile nesuglasice između SAD-a i Njemačke, a potom Bijele kuće i NATO-a.

Prvo je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo snažan javni napad na Njemačku zbog podrške sporazumu s Rusijom oko izgradnje plinovoda na Baltičkom moru, tvrdeći da je Berlin “zarobljenik Rusije” i kritizirajući njemački neuspjeh u povećanju davanja za odbranu.

Reuters prenosi kako Trump smatra “veoma neprikladnim” da SAD plaćaju za europsku odbranu od Rusije, dok Njemačka, kao najbogatija europska država, podržava sporazume s Moskvom.

“A od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije”, poručio je Trump Njemačkoj.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen odgovorila je da njezina država “nije zarobljenica ruske politike”, napomenuvši da Njemačka ima “mnogo nerazjašnjenih pitanja s Rusijom”.

“Ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između država ili saveza i njihovih protivnika”, rekla je Von der Leyen.

Trumpu je odgovorio i Stoltenberg, rekavši kako su članice Alijanse uspijevale sarađivati usprkos razlikama.

O autoru

Srodni članci